0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 20 mei 2018

Waarom wil mijn kat niet opgetild worden?

Vragen over je hond of kat? Onze dierencoaches geven antwoord!

Ervaren dierencoaches van Anicura Dierenartsen geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag over en tips bij het optillen van je kat.

Vraag

Sinds april heb ik een kat in huis, Tina. Ik heb haar overgenomen als vijf jaar oude kat. Ik vind het fijn om haar te verzorgen, alleen blijf ik het lastig vinden om haar op te pakken. Het is in het begin weleens gelukt, maar nu merk ik dat ik het niet meer durf. Ik weet niet of ze het gewoon niet fijn vindt of dat er iets anders is. Ik vraag me ook wel eens af wat ik zou moeten doen als Tina naar de dierenarts moet? Ik zou graag willen optillen en knuffelen. Hebben jullie tips?

Antwoord

Helaas kun je een kat niet dwingen om het leuk te vinden om opgetild te worden. Katten zijn eigenzinnige dieren, die echt zelf bepalen wanneer ze aandacht van je willen (als ze eten of iets anders lekkers van je willen bijvoorbeeld). En de ene kat vindt het wel leuk om opgetild te worden en de ander niet helaas…

Ik weet niet of ze je echt een keer gekrabt of gebeten heeft toen je haar wilde optillen, maar wanneer je bang of onzeker bent om haar op te pakken voelt een kat dat aan en zal dan juist gaan tegenstribbelen. Houd je kat ook nooit tegen haar wil vast, want dan kan ze zich bedreigd gaan voelen en eventueel zelfs naar je uithalen. Dan wordt het de volgende keer nog moeilijker om haar op te tillen.

Misschien is Tina het gewoon ook niet gewend om opgepakt te worden, of werd ze bij haar oude eigenaar alleen maar opgetild als straf, bijvoorbeeld wanneer ze ergens zat waar niet mocht.

Kortom, het enige wat je kunt doen is veel geduld hebben en haar veel liefde geven. Ze zal uiteindelijk (hopelijk) zelf toenadering zoeken. Blijf in ieder geval altijd rustig en kalm en maak geen onverwachte bewegingen waarvan ze kan schrikken. Eventueel kun je ook op je hurken gaan zitten, en als ze naar je toe komt dan kun je haar aaien en zachtjes tegen haar praten. Gaat dit goed en zijn jullie beiden ontspannen, probeer dan eens rustig om haar op te tillen. Wanneer je merkt dat ze het niet wil laat je haar direct gaan. Pak haar in ieder geval nooit op bij haar nekvel, maar altijd met een hand net achter de voorpoten (borst) en de andere onder haar kont.

Wat betreft het naar de dierenarts gaan: zet een aantal weken van te voren het reismandje al in de kamer neer. Laat het open staan en maak er een fijn plekje van! Leg er een dekentje in en bijvoorbeeld wat brokjes of iets anders lekkers. Daarnaast kun je wat catnip in het mandje doen, hier worden katten ontspannen van. Ze zal dan gaan kijken en misschien wel in het mandje gaan liggen. Wanneer ze in het mandje gaat liggen, dan beloon je haar met wat lekkers. Laat haar zien dat het geen eng ding is. Veel succes! 

Reacties

  • Door Em, 11 februari 2021

    Zijn er dan nog vervolg tips? Onze kat laat zich niet pakken. Hij zit/ligt soms in de reismand ,maar laat zich niet verleiden om dat op commando te doen. ook lokken met iets een snoepje geeft geen resultaat. Hij moet eigenlijk ...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden