0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 13 februari 2019

Waarom speelt mijn kat met zijn eten?

Katten zijn ooit deel gaan uitmaken van onze maatschappij vanwege hun jachttalenten. Ze werden door mensen ingezet om knaagdieren te bestrijden die hun graan opaten. En je kat is eigenlijk niet zo veranderd ten opzichte van toen. Genetisch is hij hetzelfde als zijn voorouders, met alle wilde instincten die daarbij horen.

Op jacht!

Onze katten hebben eigenlijk nooit 'honger'. Ze krijgen immers elke dag hun kostje voorgeschoteld. Dat wil niet zeggen dat ze zich soms niet gedragen alsof ze uitgehongerd zijn, maar dat is een ander verhaal. Nee, ze komen niets tekort. Wetenschappers besloten in een onderzoek katten genoeg te eten te geven, maar ook de gelegenheid te bieden om op een prooi te jagen en deze te doden. Een overweldigende meerderheid koos ervoor zijn veilige voerbak te laten voor wat ie was en op jacht te gaan, te spelen met zijn prooi en deze te doden. Sommige katten sleepten de prooi daarna mee naar hun voerbak.

Jachtinstinct en honger: niet hetzelfde

Zo toonde het onderzoek aan dat het jachtinstinct van de kat niet hetzelfde is als zijn hongergevoel. De behoefte van je kat om te bespieden, besluipen en op te jagen (wat wij spelen noemen) lijkt zich te bevinden in een ander deel van zijn hersenen. Het voedsel waarmee je kat speelt, triggert zijn roofzucht. Hij speelt meer met zijn eten als een soort vervanging van zijn jachtimpuls, dan dat hij het ziet als etenswaar.

Behoefte bevredigen

Katten moeten eten, maar ook jagen en bespieden. Misschien kunnen ze wel overleven zonder die laatste twee, maar hun leven is dan niet volledig. Wees daarom geduldig als je kat met zijn eten speelt en er een bende van maakt of je irriteert. Probeer andere dingen te zoeken waar je kat wél mee mag stoeien en zorg dat hij genoeg tijd en ruimte heeft om (samen met jou) te spelen.

Leuker en gezonder leven

Als je beseft dat honger en jachtbehoefte twee totaal andere dingen zijn voor je kat, wordt het makkelijker om zijn leven leuker te maken. Geef hem niet meer te eten dan nodig is voor een gezond lichaamsgewicht en zorg voor voldoende kattenspeeltjes zo groot als ook zijn prooi in het wild zou zijn. Dan wordt én de behoefte aan spelen en jagen ingewilligd én zal je kat niet puur uit verveling maar gaan eten. Minder eten, meer bewegen: heel gezond!

Hoe zorg jij dat je kat zijn jachtinstinct kan naleven? Vertel het ons.

Reacties

  • Door Andreas Kouimtzidis, 20 oktober 2019

    Mijn katertje is jong, geboren op 26 juli 2019. Sinds kort gooit hij telkens zijn brokjesbak om en speelt met zijn brokjes over de hele keukenvloer. Hij heeft meer dan zat speelgoed en speel zelf dagelijks vaak met hem. Nu haal...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden