0
0

Door Max&Luna, 1 oktober 2020

Waarom snurken honden?

Je doet de lichten uit en kruipt lekker in bed, helemaal klaar voor de nacht na een lange dag. Je valt bijna in slaap... tot je plotseling een aanzwellend trein-achtig geluid in huis hoort. Help: mijn hond snurkt! Lees verder om te ontdekken hoe dit komt, zodat je er iets aan kunt doen.

Het is heel vervelend, zo'n snurkende hond, zowel voor jou als voor je hond. Ook honden hebben voor een goede gezondheid immers een diepe slaap nodig. Als je hond langdurig en consistent snurkt dan kan dit een reden zijn om naar de dierenarts te gaan.

Veel snurkproblemen zijn echter eenvoudig op te lossen zodra je weet waar het vandaan komt. Max&Luna zetten 10 mogelijke oorzaken voor het snurken van je hond op een rij:

1. Obstructie

Je hond kan iets vast hebben zitten in zijn neus of keel. Dit kan een stuk van een tak of van een dennenappel zijn, maar ook een deel van zijn favoriete speeltje. Dit blokkeert de normale ademhaling en kan zo snurken veroorzaken. Uiteraard is een bezoekje aan de dierenarts noodzakelijk.

2. Anatomie

Als een hond snurkt hoeft dit niet direct te duiden op een medisch probleem. Bepaalde rassen zijn meer vatbaar voor snurken dan anderen. Honden met zeer korte neuzen zoals bulldogs en Boston terriërs, hebben meer kans op ademhalingsproblemen. De botten in de schedel zijn in verhouding korter, daardoor is de snuit minder spits en ligt de neus dichter op de schedel. Die korte neusbijholten kunnen bij deze hondenrassen voor problemen zorgen met de ademhaling en ook snurken tot gevolg hebben.

Bij hondenrassen die van zichzelf al snurken is het lastig om medische aandoeningen te ontdekken. Een toenemende frequentie of volume zijn redenen om contact op te nemen met de dierenarts.

3. Allergieën

Honden kunnen allergieën hebben voor veel van dezelfde dingen als mensen, zoals stof, pollen, parfum en zelfs andere huisdieren. Deze allergieën kunnen leiden tot vernauwing van de luchtwegen en snurken. Dit kan met een luchtreiniger in huis worden verminderd.

4. Overgewicht

Meer dan de helft van alle honden heeft overgewicht of obesitas. Extra kilo's kunnen keel en luchtwegen blokkeren wat het snurken kan veroorzaken. Daarnaast kan overgewicht nog meer medische klachten geven. Zorg voor een gezond en gebalanceerd dieet voor de hond dat is afgestemd op de behoefte van het dier. Raadpleeg de dierenarts of een gespecialiseerde diëtist voor meer informatie.

5. Medicijnen

Bepaalde geneesmiddelen, zoals pijnstillers, spierontspanners en kalmeringsmiddelen ontspannen je hond zoveel dat de spieren in de keel los komen en snurken veroorzaken. De dierenarts zal je vast hebben verteld dat dit bijwerkingen kunnen zijn van het medicijn. 

6. Gebitsproblemen

Zorg dat het gebit gezond blijft en goed onderhouden wordt. Een abces in de mondholte kan de oorzaak van snurken zijn. Als dit niet behandeld wordt, kan deze infectie door het lichaam verspreiden en nog veel meer problemen veroorzaken. Ga hiermee direct naar de dierenarts. 

7. Meeroken

Nog een reden nodig om te stoppen met roken? Net als mensen kunnen ook honden ziek worden door passief meeroken. Denk aan klachten als infecties aan de slijmvliezen en ogen, meer kans op allergieën, moeite met ademen en ook kanker. Snurken kan dan een symptoom zijn van een ernstig probleem. Stop met roken en laat je hond nakijken bij de dierenarts. 

8. Schimmelziekte

Snurken kan het resultaat zijn van de schimmelziekte 'aspergillose'. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die vaak opgepikt wordt van gemaaid gras, hooi, stro of stof. De schimmel kan via de vochtige neus symptomen zoals niezen, zwelling, loopneus en snurken veroorzaken. Uiteraard kan de dierenarts dit vaststellen na wat testjes.

9. Verkoudheid

Net als wij kunnen ook honden verkouden worden en een verstopte neus krijgen. De slijmvliezen van uw huisdier raken ontstoken en geïrriteerd. Dat kan leiden tot symptomen zoals een loopneus, niezen, snurken en moeizame ademhaling. Dit gaat vanzelf weer over. Bij aanhoudende klachten is het goed om de dierenarts te raadplegen.

10. Slaaphouding

Ook de manier waarop je hond slaapt kan leiden tot snurken. Honden die op hun rug liggen, hebben meer kans op snurken dan honden die zijwaarts of op hun buik slapen.

Wat doe jij als je hond snurkt? Deelt het met ons in de reacties!

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-snurken

Reacties

  • Door Conchita, 13 februari 2022

    Wij hebben een Duitse dog en die snurkt altijd tijdens haar slaap, ligt bij ons in bed help wat kunnen wij hier aan doen bvd conchita

  • Door Jellle, 11 februari 2021

    Bedankt voor dit inzicht. Het zou ook heel fijn zijn als jullie erbij zouden zetten wat we eraan kunnen (of moeten?!) doen! Vooral bij zaken als verkoudheid, obstructie, etc: als we dan naar de dierenarts moeten, is het wel han...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden