0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 18 maart 2018

Waarom sabbelt kat aan mijn huid?

Vragen over je hond of kat? Onze dierencoaches geven antwoord!

Ervaren dierencoaches van Sterkliniek Dierenartsen geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag over Bacon & Soap.

Vraag

Wij hebben twee super lieve katten genaamd Bacon en Soap. Ze zijn nu 6 jaar en volgens de dierenarts volledig gezond. Er is alleen iets waarvan ik niet weet of ik het moet zien als een teken van liefde of juist een obsessie. Het is namelijk zo dat Bacon vaak tijdens het aaien ons likt en met haar pootjes masseert alsof ze een kitten is die bij haar moeder zoogt. Aan de ene kant is het heel schattig en haar luid spinnen geeft aan dat ze het enorm naar haar zin heeft.

Het probleem is echter dat ze doorgaat tot de huid week en pijnlijk is en die nageltjes kunnen ook erg pijn doen ondanks dat we die juist daardoor goed bijhouden. Haar weg duwen of streng "nee" zeggen heeft geen zin, ze zoekt obsessief naar een ander stukje huid, welk stukje huid dan ook. Het lijkt dan net alsof ze in trance is.

Midden in de nacht wil ze ook wel eens onder de dekens klimmen en hetzelfde doen bij mijn benen, waardoor ik vaak in de nacht wakker wordt.
Ik wil haar niet straffen voor het tonen van affectie, maar ik ben de pijnlijke krassen ook zat.

Antwoord

Het gedrag wat Bacon vertoont noemen we melktreden en komt inderdaad voort uit haar kittentijd. Wanneer een kitten drinkt bij haar moeder, zal ze met haar voorpootjes rond de tepel kneden om de melk te stimuleren. Dit is voor veel volwassen katten een hele prettige en vertrouwde herinnering aan hun jeugd. Als Bacon bij je op schoot ligt en je aait haar, dan wordt ze dus teruggebracht naar haar kittentijd. Het aaien lijkt eigenlijk een beetje op het likken wat haar moeder vroeger deed. Ze voelt zich dus enorm op haar gemak bij jullie, dat is natuurlijk fijn om te horen!

Sommige katten doen dit melktreden zelfs zonder dat ze geaaid worden. Dit ritmisch bewegen van de nagels gebeurt meestal op een zachte ondergrond, denk bijvoorbeeld aan je buik, een kussen of een (fleece) dekentje. Helaas beseffen katten niet echt dat ze inmiddels geen kitten meer zijn en nu flinke klauwen hebben, waardoor ze je dus pijn kunnen doen. Dit kun je proberen op te lossen door bijvoorbeeld een kleedje op je te leggen, of haar van je schoot te zetten en evt. in haar mandje/op een kleedje te zetten. Dit moet je wel consequent blijven doen en vergt veel geduld. Geen idee of het helpt, maar allicht te proberen.

Wat betreft het onder de dekens klimmen en aan je benen gaan beginnen heb ik 2 tips:

  • Als Bacon onder de dekens klimt moet je haar direct oppakken en van het bed afzetten. Dit iedere keer blijven doen. Het zal even duren, maar op een gegeven moment zal ze doorhebben dat ze daar niet tot rust zal komen.
  • Slapen met de deur dicht. Zal in het begin lastig zijn en de poes zal miauwend voor de deur gaan staan, dus je kunt er wat slapeloze nachten aan overhouden.

Het enige wat je eigenlijk dus kunt proberen af te leren is het melktreden op een bepaalde plek. Omdat het normaal kattengedrag is, kun je het gewoon niet totaal afleren. Het volledig afleren van het melktreden op bed zal daarom waarschijnlijk niet lukken, maar door haar telkens direct van het bed af te zetten zal het denk ik wel steeds minder worden.

Nog even een puntje: vergeet echter niet dat katten niet alleen spinnen of melktreden als ze gelukkig zijn. Ze kunnen dit namelijk ook doen om zich in een stressvolle situatie gerust te stellen, bijvoorbeeld bij pijn of angst. Ik ga ervan uit dat er in jullie geval niks aan de thuissituatie is veranderd en Bacon verder super gezond is, zoals je al in je vraag vermeld hebt!

Ik hoop dat je wat kunt met de tips, veel succes! - Sterkliniek dierenarts

Heb jij zelf een vraag? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach!