Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren
Nieuwsbrief
0
0
Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren

Door Max&Luna, 18 juni 2018

Waarom ruiken honden aan elkaars kont?

Een vraag die veel mensen hebben is waarom honden de onsmakelijke gewoonte hebben om aan elkaars kont te ruiken. Is het echt een soort kennismaking onderling?

Reukvermogen

Honden hebben een enorm reukvermogen. Het reukvermogen van een hond is wel honderdduizend keer sterker dan dat van mensen. Honden hebben daarvoor driehonderd miljoen deursensoren in hun neus, wij hebben er zes miljoen. Hierdoor zijn ze zeer behulpzaam bij het vinden van drugs in een koffer, of van vermiste personen bij een aardbeving of lawine. Ook hondensnacks ruiken ze van een grote afstand, daarom vinden ze die lekkernijen altijd, ook al heb je ze nog zo goed verstopt.

Tegelijk ruiken aan elkaars kont = gelijkwaardigheid

Honden ruiken ook al sinds eeuwen aan elkaars kont. Hiermee ruiken ze of de andere hond ziek is, of bereid is om te paren. Eigenlijk bepalen ze hiermee of de andere hond het waard is om tijd in te steken. Het is ook een manier om te bepalen of de honden 'gelijkwaardig' zijn. Dit zit 'm dus niet in formaat of uiterlijk, maar volledig in geur. Dit verklaart ook waarom kleine honden met grote honden spelen. Ze zien elkaar als gelijkwaardig als beide honden tegelijk aan elkaar ruiken. Een onderdanige hond zal altijd een dominante hond eerst op 'onderzoek' uit laten gaan.

Hoe merk jij dat je hond goed kan ruiken? Laat het ons weten in de reacties!