0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 22 augustus 2023

Waarom het chippen van je kat zo belangrijk is

Katten zijn speels, nieuwsgierig en soms een beetje ondeugend. Het is daarom niet ongewoon dat ze wel eens verdwalen of de weg naar huis niet meer weten. Gelukkig is er een eenvoudige manier om je kat te beschermen: chippen.

Chippen is een snelle, eenvoudige en pijnloze procedure waarbij een kleine microchip onder de huid van je kat of kitten wordt geïmplanteerd. Deze chip bevat een uniek identificatienummer dat gekoppeld is aan jouw contactgegevens. Als je kat vermist raakt en wordt gevonden, kan de microchip worden gescand door een dierenarts, dierenasiel of een andere instantie die verloren katten opvangt. Zo kan je kat snel weer veilig thuis komen.

Maar waarom is het chippen van je kat eigenlijk zo belangrijk? Hier zijn een paar redenen waarom het chippen van je kat een goede beslissing is:

1. Het is een verplichting in sommige landen

In sommige landen is het verplicht om je kat te laten chippen. In België, Duitsland en Frankrijk geldt deze verplichting al en ook in Nederland wordt het verplicht om katten te chippen en te registreren. Wanneer de landelijke chipplicht een feit is, is nog niet bekend.

2. Het verkleint de kans op verlies of diefstal

Katten zijn van nature nieuwsgierig en avontuurlijk. Ze zijn niet altijd tevreden met hun territorium en kunnen gemakkelijk verdwalen als ze op zoek zijn naar avontuur. Het is niet ongebruikelijk dat katten verdwalen, vooral als ze voor het eerst naar buiten gaan. Een gechipte kat heeft echter een veel grotere kans om snel weer thuis te komen als hij of zij vermist raakt.

Daarnaast is diefstal van katten ook een probleem dat niet over het hoofd mag worden gezien. Helaas zijn er mensen die katten stelen om te verkopen. Als je kat gechipt is, kan hij of zij gemakkelijker worden geïdentificeerd als gestolen en kan hij of zij snel worden teruggebracht naar zijn of haar rechtmatige eigenaar.

3. Het is een betrouwbare vorm van identificatie

Hoewel er andere vormen van identificatie zijn, zoals halsbanden en tatoeages, is chippen een van de meest betrouwbare manieren om je kat te identificeren. Een halsband kan verloren gaan of afgedaan worden, terwijl tatoeages kunnen vervagen of moeilijk te lezen zijn. Een chip is echter permanent en kan niet worden verloren of afgedaan.

Bovendien is het scannen van een chip snel en eenvoudig. Een dierenarts of dierenasiel kan de chip scannen en binnen enkele seconden hebben ze toegang tot de contactgegevens van de eigenaar van de kat.

4. Het kan je gemoedsrust geven

Als katteneigenaar wil je er alles aan doen om je huisdier te beschermen en veilig te houden. Het chippen van je kat kan je gemoedsrust geven, wetende dat als je kat vermist raakt, je snel op de hoogte wordt gesteld en hem of haar snel kan terugvinden. Dit kan helpen de stress en angst te verminderen die gepaard gaat met het verliezen van een huisdier.

Uitlezen microchip bij kitten

Vergeet de registratie niet

Naast het laten chippen van je kat, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de chip geregistreerd is. Dit betekent dat de chip verbonden is met jouw contactgegevens, zodat wanneer je huisdier gevonden wordt, de persoon die de chip uitleest jou kan bereiken. Chippen zonder registratie van de chip is zinloos.

Het registreren van de chip is eenvoudig en kan meestal online worden gedaan bij de instantie waar je de chip hebt laten zetten. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie bij de hand hebt, zoals de gegevens van je kat en je eigen contactgegevens, om ervoor te zorgen dat de registratie soepel verloopt.

Het is ook belangrijk om de registratiegegevens up-to-date te houden. Als je verhuist of je contactgegevens wijzigen, moet je dit zo snel mogelijk bijwerken in het registratiesysteem. Op deze manier blijft de chip verbonden met de juiste contactgegevens en kan je huisdier altijd snel worden teruggevonden als er iets misgaat.

Het is de verantwoordelijkheid van iedere huisdiereigenaar om ervoor te zorgen dat hun huisdier veilig is en goed verzorgd wordt. Het laten chippen en registreren van je kat is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je huisdier altijd veilig is, zelfs als ze ontsnappen of verdwalen. Het kan ook de kans vergroten dat je je huisdier terugvindt als ze gestolen worden.

Dus, of je nu een nieuwe kat adopteert of al een geliefd huisdier hebt, overweeg om ze te laten chippen. Het kan het verschil betekenen tussen het vinden van je geliefde huisdier en ze voorgoed kwijtraken. En het kan je gemoedsrust geven, wetende dat je huisdier altijd beschermd is, waar hij of zij ook gaat.

En, is jouw kat al gechipt? Heb jij het al eens meegemaakt dat je kat is teruggevonden door zijn microchip? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal! Reageer hieronder.