0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 11 juli 2023

Waarom bijt mijn puppy overal op?

Hier heb je al die tijd naar uitgekeken, jouw allerschattigste kleine pup om mee te knuffelen en spelen is  gearriveerd. Al snel besef je dat je een klein slopertje in huis hebt gehaald. Max heeft zijn nieuwe mand, die jij zorgvuldig voor hem hebt uitgekozen, tijdens zijn eerste nacht stukgebeten. De veters van je schoenen zijn doormidden en de afstandsbediening zit vol kleine deukjes. Is dit normaal en hoe leer je dit gedrag van jouw puppy af? Lees hier alles over het bijtgedrag van puppy's en wat je kunt doen om te voorkomen dat die kleine dondersteen in jouw handen bijt of jouw meubels sloopt.

Waarom bijten puppy's?

Het is heel normaal dat kleine Max zijn tanden gebruikt tijdens het spelen en verkennen. Net als menselijke baby's leren jonge hondjes op deze manier de wereld kennen. Bijten, happen en kauwen speelt een belangrijke rol in hun socialisatie. Daarnaast zullen puppy’s op alles willen kauwen als ze van tanden gaan wisselen... echt op alles.

Hieronder enkele redenen waarom puppy's bijten.

De wereld verkennen

Puppy's leren veel van het bijten op dingen. Ze bijten op hun broertjes en zusjes in het nest, andere honden tijdens puppycursus, hun leukste baasjes en heel veel voorwerpen in huis. Door te kauwen krijgen pups informatie door over hoe hard ze op een bepaald voorwerp kunnen bijten, hoe het smaakt en of ze dat gedrag al dan niet moeten herhalen.

Afhankelijk van de smaak en de consistentie van het voorwerp, kan jouw kleine vriendje erin blijven happen, omdat hij daar blij van wordt.

Zodra kleine Max zijn nieuwe huis gaat verkennen, zul je hem betrappen op bijten op meubels, kleding, schoenen, afstandsbedieningen, de bench, zijn mooie hondenmand, de etensbak en noem het maar op.

Wat moet je doen als een puppy op jouw spullen kauwt?

Geef jouw puppy een grote verzameling puppyspeelgoed om op te kauwen en wat hij naar hartelust kan stukmaken en verberg andere voorwerpen waarop hij anders zou kunnen kauwen.

Als jouw pup ongewenst kauwgedrag vertoont, maak dan een geluid om zijn aandacht te trekken en leid hem af met een puppyspeeltje waarop hij mag kauwen.

Houd iedere dag voldoende speelsessies met jouw puppy. Als je een pup niet genoeg mentale stimulatie geeft, zal hij op willekeurige voorwerpen kauwen om zichzelf bezig te houden.

Wat moet je doen als jouw puppy tandjes krijgt?

Je mag kleine Max kauwspeeltjes aanbieden als hij oud genoeg is om tandjes te krijgen. Kies altijd kauwspeeltjes die speciaal gemaakt zijn voor puppy’s. Deze speeltjes verlichten pijnlijk tandvlees en zijn meestal gemaakt van zachter plastic, zodat ze de melktanden of doorkomende volwassen tanden niet beschadigen. Max&Luna heeft diverse kauwspeeltjes voor puppy's in alle maten om uit te kiezen.

Puppytandjes wisselen naar volwassen gebit

Rond de leeftijd van 12-16 weken beginnen de volwassen tanden door te komen. Het tandvlees van jouw puppy kan een beetje pijnlijk zijn nu hij zijn melktanden verliest en er volwassen tanden voor in de plaats komen. In deze periode zul je een toename zien van het kauwen op allerlei voorwerpen. Bij het kauwen komt namelijk endorfine vrij en dit verlicht de pijn.

Speelgedrag

Wanneer pups elkaar bijten, leren ze een zeer belangrijke vaardigheid: bijtremming. Bij spelenderwijs bijten leren pups hoeveel druk ze kunnen uitoefenen met hun tanden en wat er gebeurt als ze die hoeveelheid druk uitoefenen.

Sommige puppy's leren het door een eenmalig proces, terwijl andere puppy's meerdere speelsessies met verschillende honden nodig hebben om te leren hun beet te verzachten.

Je pup zal tijdens het spelen ook jou proberen te bijten. Dit komt omdat dit voor hem deel uitmaakt van normaal hondengedrag. Wanneer dit gebeurt, moet je jouw pup dit afleren.

Wat moet je doen als een puppy jou bijt tijdens het spelen?

Moedig kleine Max nooit aan om jou te bijten. Het lijkt een leuk spelletje om achter handen of tenen aan te gaan, maar naar mate een pup groeit worden zijn tandjes scherper. Het puppygebit dat eerst onschuldig was, zal veranderen in een beet die niet langer leuk en speels is.

Als jouw puppy bijt tijdens het spelen, maak dan direct een hoog geluid en stop onmiddellijk de interactie. Loop weg van jouw puppy of ga even naar een andere kamer en sluit de deur - vooral als jouw puppy hardnekkig is in zijn bijtgedrag.

Herhaal dit telkens wanneer jouw puppy in jouw handen bijt en hij zal snel leren niet meer te bijten. Hier heeft Max de rest van zijn hondenleven profijt van.

7 Tips om het bijten van puppy's te stoppen

Hoewel bijten hoort bij de ontwikkeling van pups, is het verstandig dat jij als baasje dit gedrag in goede banen leidt en hem de zogenaamde bijtrem aanleert. Wees geduldig, volhardend en consequent. Als je gefrustreerd raak door het gedrag van jouw puppy, zoek dan professionele hulp via de dierenarts of een dierenarts-gedragstherapeut.

  1. Vermijd harde verbale of fysieke correcties. Verbale en fysieke correcties leren pups niet hoe hij zich moet gedragen; ze leren hem alleen een gedrag te onderdrukken. Straffen tijdens het trainen leidt tot angst en vrees bij jouw pup.

  2. Geef puppy speelgoed dat geschikt is voor zijn leeftijd. Begin met een goede voorraad puppy-veilig speelgoed, zoals zacht rubber speelgoed, een rubberen bal, een touwspeeltje en een knuffel met een pieper.

  3. Moedig jouw hond aan om te spelen door hem het speelgoed te laten zien en het te laten rollen of bewegen.

  4. Telkens wanneer jouw pup het speeltje vastpakt, geeft je hem hoorbare complimenten met een blije hoge stem en eventueel een beloningssnoepje.

  5. Als je puppy jouw hand of kleding grijpt, trek dan niet onmiddellijk terug. Geef in plaats daarvan een gil en ga weg. Als de puppy jouw volgt en in voeten, enkels of benen blijft bijten, verlaat dan even de kamer en sluit de deur. Dit zal een duidelijke boodschap afgeven dat elke keer dat hij jou bijt, je de interactie met hem zult stoppen.

  6. Wacht 10-20 seconden en kom dan weer naar buiten.

  7. Als jouw puppy naar je toe komt rennen, houd hem dan onmiddellijk bezig met een speeltje.

Al snel zal kleine Max leren dat het leuker is om in het speelgoed te bijten dan in jou.

Puppycursus op de hondenschool

Het bijwonen van socialisatieklassen is een nuttig en cruciaal onderdeel van de opvoeding van puppy’s. Op de hondenschool leert kleine Max omgaan met puppy's van verschillende groottes, rassen en geslachten. Puppy klasjes bieden een gecontroleerde omgeving waar ze van interacties met andere honden kunnen leren wat gepast speelgedrag is en wat niet aanvaardbaar is.

Bijt jouw volwassen hond?

Omdat pups nog geen sterke kaken hebben, is het veel gemakkelijker om bijtremming aan te leren bij een puppy. Bij volwassen honden zal dit pijnlijker zijn en schade kunnen toebrengen zoals blauwe plekken.

Als je jouw puppy geen bijtremming aanleert en hem geen geschikt kauwspeelgoed geeft om op te kauwen, kan hij uitgroeien tot een uitbundige puberhond die moeilijk te hanteren is.

Als jouw jonge of volwassen hond ongewenst bijtgedrag blijft vertonen, roep dan de hulp in van een gedragsspecialist, zoals een veterinair gedragstherapeut of gecertificeerd diergedragstherapeut.