0
0

Door Max&Luna, 20 mei 2021

Voorkom verveling bij jouw kat als je weer naar kantoor moet!

Het thuiswerken is bijna voorbij. Langzaamaan mogen we weer terug naar kantoor. Maar hoe gaat jouw kat hiermee om? Max&Luna heeft tips om verveling bij je kat te voorkomen als jij weer lange werkdagen van huis bent!

Al ruim een jaar werken we massaal vanuit huis vanwege Covid-19 en inmiddels is jouw kat je leukste collega geworden. Al na je eerste kop koffie nestelt hij zich naast je laptop en wijkt hij niet van je zijde. Dus wat gebeurt er als we straks naar kantoor mogen en meer weg zijn van huis? Jouw kat is het nu gewend om jou te assisteren tijdens het thuiswerken en kan zich nutteloos en eenzaam gaan voelen. Wellicht heb je een kat die wat meer op zichzelf is, maar óók deze kat zal merken dat jij niet thuis bent. En katten die enorme kroelbazen zijn, vinden dit al helemaal niet leuk!

Verveling of verlatingsangst?

Een kat die blij is om je te zien, heeft deze niet meteen verlatingsangst. Ook niet als ze voor het raam op je zit te wachten of je uitbundig kopjes gaat geven als je na een dag werken thuis komt. Maar als je kat opeens onzindelijkheid wordt, overmatig gaat miauwen, spullen in huis gaat vernielen of ander afwijkend gedrag gaat vertonen dan kan dit een teken zijn dat je kat van slag is.

Als katten op bed of op de deurmat plassen, wordt dit vaak gezien als boosheid of angst omdat zijn baasje weggaat. Toch zijn meestal blaasproblemen hiervan de oorzaak. Ga daarom eerst na of er echt sprake is van verlatingsangst en niet gewoon verveling of een blaasontsteking. Check dit bij de dierenarts. Als katten echt overstuur zijn en niet meer willen eten of spelen. Dan heeft het inzetten van extra speeltjes of voerpuzzels geen nut. Schakel dan de hulp in van een gedragsdeskundige, want deze katten lijden echt onder verlatingsangst.

Om te voorkomen dat je kat zich verveelt als jij van huis bent, zijn er meerdere oplossingen:

1. Gezelschap

Zorg voor gezelschap als je lange dagen van huis bent. Wat dacht je van een tweede kat! Samen spelen en elkaar achtervolgen, zorgt voor beweging en vriendschap. En je voorkomt eenzaamheid want ze hebben gezelschap en afleiding van elkaar.

2. Krabmeubel

Met een krabmeubel voorkom je kapotte banken en stoelen omdat je kat uit verveling zijn nagels erin zet. Een krabmeubel is sowieso essentieel voor iedere kat. Veel mensen vinden een krabpaal lelijk in hun huis maar bij Max&Luna vind je diverse design krabmeubels die juist een mooie aanvulling zijn in je interieur.

My Kotty krabmeubel

3. Uitzicht

Geef je kat een rustig plekje om te liggen, met een fijn uitzicht naar buiten. Bijvoorbeeld een comfortabel kattenmandje die in de vensterbank past en waar je kat lekker in de zon kan liggen en zijn kop op de rand kan laten rusten terwijl deze geniet van de beweging buiten.

4. Stimuleer het jachtinstinct

Zorg voor kattenspeelgoed waarmee je kat haar jachtinstinct stimuleert en verveling tegengaat. Er is bijvoorbeeld kattenspeelgoed met laserlampjes en speelgoed voor katten met balletjes. Maar ook interactief speelgoed zoals de FroliCat Fox met automatische uitschakeling en bewegingsdetector waardoor hij aan gaat als de kat ermee wil spelen.

Wissel het kattenspeelgoed om de paar dagen zodat je kat telkens weer verrast wordt met 'nieuw speelgoed'.

District70 PUZZLE

5. Catnip!

Kattenspeelgoed met kattenkruid ook wel bekend als catnip geeft een geur af die je kat echt gelukkig maakt. Na vijf minuten spelen met een lekker catnip speeltje zal de kat zich de komende uren relaxt voelen. 

https://www.maxenluna.nl/krazy-kale-gebitsverzorgend-voor-kat.html

6. Kattenbak

Zorg voor een schone kattenbak. Hier maak je niet alleen je kat maar ook jezelf blij mee. Een schone bak is aantrekkelijker voor de kat, waardoor hij er niet naast gaat plassen of poepen. Denk ook eens aan een zelfreinigende kattenbak, een perfecte oplossing als je lange werkdag van huis bent.

7. Verstopplekjes

Katten vinden het heerlijk om zich te 'verstoppen'. Een simpele oplossing is een kartonnen doos maar er zijn natuurlijk ook hele leuke kattenhuisjes verkrijgbaar waarin je kat zich kan verstoppen.

8. Snackspelletjes

Van nature zijn katten gewend om voor hun voeding te jagen. Zet dus niet de hele dag een bakje met kattenvoer klaar maar geef je kat spelenderwijs brokjes met bijvoorbeeld een snackmuis waar je kattenbrokjes in kan doen. Door de kat te laten jagen op zijn snack voorkom je verveling en veelvoorkomende (slechte) gewoontes van je kat.

Doc & Phoebe's Hunting Snacker - Interactief snackspeeltje voor katten

Geef je kat extra aandacht als je thuis komt!

Uiteraard zal jij dit als leukste baasje zeker al doen, maar het is belangrijk bij het moment van thuiskomen je kat een warm welkom te geven. Maak hier voor jullie beiden een speciaal moment van en beloon je kat met een lekkere snack bij thuiskomst.

Heb jij nog meer tips om je kat te vermaken? Laat het ons hieronder weten in de reacties!

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-verveling-kat