0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna

Door Max&Luna, 26 januari 2018

Voorkom hartproblemen bij je hond

Honden krijgen zelden een hartinfarct of beroerte, maar bij oudere honden is het zwakker worden van de hartspier, hartfalen of hartinsufficiëntie een grote zorg. Dit tegengaan of vertragen maakt de kans groter dat jij en je hond samen nog veel gezonde jaren mogen beleven. Overleg altijd eerst met je dierenarts als je van plan bent het dieet en de levensstijl van je hond aan te passen; is wat je voor ogen hebt wel veilig en gezond? Krijg je groen licht, dan zijn dit 8 supertips om je hond in topvorm te houden.

1. Gezond eten

Voedsel speelt een immense rol bij de gezondheid van huid, vacht, gewrichten en organen. Overgewicht is slecht voor het hart, dus kies voor uitgebalanceerd voer van een goede kwaliteit en geef zo min mogelijk extraatjes. Moet je hond afvallen of vind je het moeilijk om te bepalen wat een goed dieet voor hem is, ga dan te rade bij je dierenarts.

2. Beweging

Ook al is je hond niet te dik, dat wil nog niet zeggen dat hij ook 'fit' is. Daarvoor is regelmatige lichaamsbeweging nodig, inclusief cardio. Het goede nieuws: honden zijn er dol op. Wandelen, rennen, zwemmen; het hart van je hond gaat er sneller van kloppen!

3. Check-ups bij de dierenarts

Honden worden sneller oud dan wij, je kunt zo'n 4 tot 8 hondenjaren rekenen voor 1 mensenjaar. Vooral bij oudere honden is een regelmatige check-up bij de dierenarts belangrijk, liefst halfjaarlijks.

4. Goede gebitsverzorging

Gebitsproblemen steken meestal de kop als je hond tussen de 4 en 9 jaar oud is en er is een strek verband met hartziekten. Tandplaque, tandsteen en infecties kunnen vanuit de mond de bloedbaan binnendringen en bijdragen aan hartfalen. Verzorg daarom het gebit van je hond goed en ga naar de dierenarts als je problemen signaleert als een slechte adem, gevoelig of bloedend tandvlees en/of kwijlen.

5. Voorkom hartwormziekte

Hartwormziekte komt bij ons niet voor, maar wel in zuidelijker landen. Goed om bij stil te staan als je hond meegaat op vakantie naar bijvoorbeeld Frankrijk. De ziekte wordt overgebracht door muggen en kan leiden tot verstoppingen in de bloedvaten, de longen en het hart. Ook na behandeling kan dit blijvend hartletsel als gevolg hebben. Gelukkig is hartwormziekte te voorkomen, door je hond preventief te behandelen met middelen als Milbemax, Stronghold en Scalibor.

6. Bestudeer het ras van je hond

Sommige rassen, zoals de Cavalier King Charles Spaniël en de Boxer hebben een genetische aanleg voor bepaalde hartaandoeningen. Het is belangrijk dat je weet waar je op moet letten bij een ras, zodat je eventuele symptomen sneller en makkelijker herkent.

7. Let op tekenen van een hartaandoening

95% van de hartziekten bij honden zijn verworven, en niet genetisch. Hartziektes ontwikkelen zich door slijtage, ziekte of blessures. Constateer je een van onderstaande symptomen, ga dan naar je dierenarts:

  • Droge hoest na inspanning
  • Hoest die 's nachts verergert
  • Kortademigheid
  • Snel gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Flauwvallen
  • Bleek tandvlees
  • Opgezwollen buik

8. ProBNP test

Deze test meet hoeveel proBNP hormoon er door de aderen van je hond stroomt. Dit hormoon komt alleen vrij als het hart niet goed genoeg kan pompen. De ProBNP test is een relatief simpele bloedtest die je dierenarts zo kan uitvoeren.

Heeft jouw hond hartproblemen? We horen graag je ervaringen