Shopping Cart Pixel
Nieuwsbrief
Ontvang de Max&Luna nieuwsbrief met de laatste trends, hoge kortingen en kans op leuke prijzen!

Geen producten gevonden...

Wat is het beste voedingsadvies voor een kat?

Placeholder

Wat en hoe vaak kan je het beste aan je kat te eten geven volgens onze dierencoach

Wat is het beste voedingsadvies voor een kat?

Vraag

Ik heb sinds 5 maanden een poesje, een lief schildpadje. Ik denk dat ze nu 14 maanden oud is. Ze is als kitten heel veel te kort gekomen, veel honger geleden want samen met 10 kittens grootgebracht. Toen ze bij mij kwam was ze latmager en woog nog geen twee kilo. Inmiddels weegt ze ruim 3 kilo. Ik geef haar 2 keer per dag een blikje natvoer van 80 gram om 5 uur wat rosbeef en verder eet ze de brokjes van de katers. Wat is nu het beste voedingspatroon voor haar? Graag je advies, dank je wel Jeanny de Vos

Antwoord

Hallo Jeanny,

Wat heerlijk zo'n slanke poes, meestal zijn huiskatten namelijk te dik dus ik zou me zeker geen zorgen maken! Het ideale gewicht van een poes zou ongeveer tussen de 3 en 4 kg moeten zijn, dit is o.a. afhankelijk van het ras en de grootte van de kat, dus het kan best zijn dat dit haar streefgewicht is en dat ze gewoon mooi lang en slank is en blijft. Tevens is een kat met 12 maanden qua lengte wel volgroeid, maar wordt hij qua gewicht nog wel wat zwaarder. Dit komt o.a. door de versterking van de spieren en de botten. De meeste katten dijen zelfs een beetje uit na castratie/sterilisatie. Ze is nog maar 14 maanden dus ze zal ook zeker nog wat aan gaan komen!

Even over haar voedingspatroon. Staan de brokjes de hele dag voor haar klaar, zodat ze eet wanneer ze zin heeft, of wordt er 2 maal daags wat voor de katten neergezet? Wanneer er namelijk meerdere katten in huis zijn, kan de één bijvoorbeeld meer en vaker gaan eten dan de ander, dus dat moet je wel even in de gaten houden. Ze moet wel genoeg brokjes binnenkrijgen, want 2 blikjes is niet voldoende. Om het ontwikkelen van tandsteen tegen te gaan zou ik je eigenlijk willen adviseren om juist wat minder blikvoer te gaan geven en wat meer brokjes. Zorg ervoor dat ze de brokjes dan op een rustig plekje kan eten, zonder dat ze last heeft of gestoord wordt door de andere katten. De juiste hoeveelheid brokjes voor haar gewicht kun je nalezen op de verpakking.

In plaats van rosbief kun je haar bijvoorbeeld ook verwennen met gekookte kipfilet of gekookte witvis (bijvoorbeeld koolvis: in handige stukjes te vinden in het vriesvak bij je supermarkt). Ik weet niet of de rosbief gekruid is of conserveringsmiddelen bevat, maar dat kun je uiteraard lezen op de verpakking.

Ik zou niet elke dag, maar bijvoorbeeld twee keer per week kip, vis of rosbief geven. Gewoon lekker als verwennerij. Dus, 2 maal daags brokken, 1 blikje natvoer en af en toe een verwennerij, dat lijkt mij voldoende voor je knappe schildpadje!

TIP: Wanneer zit je kat nu precies op het juiste gewicht? Je moet altijd nog een taille kunnen zien en de ribben zijn niet zichtbaar maar nog wel goed voelbaar!

Heb jij zelf een vraag? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach!

Reacties

  1. Petra Morsman Petra Morsman

    Hallo beste Max &amp; Luna, Ik heb drie katten, waarvan een van hen onlangs blaasgruis heeft gekregen Hij heeft last van struviet. Nu gaf ik de katten nogal vaak stukjes ham, maar daar zit enorm veel zout in. wie weet veroorzaakte dat de palsproblemen. Na een kuurtje is dat gelukkig over, maar mijn katten komen nog steeds bij het ontbijt om een snack vragen. Nu heb ik wel kattensoepjes, maar dat is niet hetzelfde voor hen.<br />
    Ik zou z e wel een stukje rosbief willen geven, maar mag dat, of veroorzaak ik daar ook eer problemen mee?

Reageer


* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »