0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna , 9 september 2018

Voedingsadvies bij nierproblemen kat

Ervaren dierencoaches van Anicura geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Elly. Zij wil graag voedingsadvies voor haar kater Luca, die kampt met nierfalen. 

Vraag

Een vraag over de voeding van Luca, onze kater van 13 jaar. Hij heeft nierfalen. Dieetvoeding lust hij echt niet. Hij is al van 6 naar 5 kg afgevallen. Ik moet erbij zeggen dat Luca een grote oosterstype kater is.

Hij krijgt nu om de drie dagen een infuusje van ons, in overleg met de dierenarts. Luca heeft het nog prima naar zijn zin. Ligt graag bij mooi weer buiten in zijn stoel. Maar we denken niet dat Luca nog jaren bij ons is en dat is eigenlijk optimistisch. We denken eerder aan maanden.

Luca krijgt Sheba van ons omdat hij dat lekker vindt. Daar gaat Laxatract doorheen omdat hij anders verstopt raakt. Het zit hem niet mee. Ik heb nu rosbief gekocht wat hij heerlijk vindt. Mijn vraag is eigenlijk of jullie nog een advies hebben over wat hem misschien nog wel zou smaken. Lang verhaal maar we willen dat het poosje dat hij nog bij ons is zo fijn mogelijk voor hem maken. Hebben jullie advies? Elly

Antwoord

Wat spijtig om te vernemen dat de nieren van Luca zo slecht werken. Heel goed dat jullie hem regelmatig extra vocht toedienen, want daar ontbreekt het vaak aan omdat de nieren teveel water uitscheiden. Dat is ook de reden dat ze sneller last van obstipatie krijgen, de Laxatract is heel goed hulpmiddel.

Voor wat betreft het eten geldt dat het belangrijker is dát hij eet, dan wat hij eet. Natuurlijk is een nierdieet het beste om te geven, het is onderzocht dat katten met nierfalen die een nierdieet eten langer leven. Maar zoals dat gaat in de wondere wereld van katten, heeft iedere kat zo zijn voorkeur en heeft dwingen geen zin.

Katten met een verminderde werking van de nieren kunnen wat misselijk zijn en daarom een bepaald voer 1 of 2 keer eten en het daarna niet meer willen. Het is een overweging om een tabletje tegen de misselijkheid of een eetlustopwekker te geven. Als dat niet werkt, dan is het een kwestie van uitproberen wat hij wel wil. De meeste nierdiëten zijn in verschillende smaken en structuren te verkrijgen en mocht hij dat toch niet willen dan is een seniorvoeding een goed alternatief, dat kunnen brokjes of natvoer zijn. Natuurlijk mag hij ook best verwend worden met rosbief of kipfilet, de kwaliteit van leven staat voorop!

Reacties

 • Door Cornelia, 14 februari 2023

  Ik lees nu pas uw bericht van een poesje dat niet wil eten. Dat de dierenarts niet heeft gesproken over Mirataz 20 mg/g .
  Het is een creme dat je in de oortjes moet smeren. Goed de bijsluiter lezen handschoenen aan. Een ...

 • Door N oexman, 2 oktober 2021

  Goededag
  Mijn kat wil niet eten
  We zijn al verschillende keren bij de dokter geweest en bloed laten testen haar creatine was te hoog..
  De tweede keer test was het weer goed te waarden waren normaal....

 • Door Antiena Reiding, 9 augustus 2021

  tja dat eten van een nier kat, wat voel je je machteloos als ze niets willen eten.
  na lang van alles uitproberen heb ik goede resultaten met de tonicum van aniwel, twee theelepels in ca. 30 ml water en ze drinkt dit mete...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden