0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 25 oktober 2021

Vijf tips bij het kiezen van een kattenbak

Droom je van een kattenbak met ingebouwde robot zodat je het ding niet meer zelf hoeft schoon te maken? Of doet jouw kat zijn behoefte werkelijk overal, behalve op de bak? Wat is de beste kattenbak? En is het soort grit belangrijk? Een kattenbak kan de gemoederen van het baasje aardig bezighouden. Max&Luna geeft je 5 tips om te zorgen dat jouw kat in elk geval met plezier gebruikmaakt van zijn kattenbak.

1. Groter is beter

Je kat wil niet in zijn eigen uitwerpselen stappen, maar dat wordt moeilijk als de kattenbak nauwelijks groter is dan hijzelf… Een heel grote bak kun je zelf maken door een grote plastic opslagbox te nemen en daar een gat in te snijden van zo'n 23 centimeter doorsnee, ongeveer 10 centimeter boven de grond. Let wel op dat de randjes niet scherp zijn. Max&Luna raadt voor grote katten de Poopoodeedo design kattenbak aan. Deze is groot genoeg voor een Maine Coon of Noorse Boskat.

2. Het dak eraf

Heb je een kattenbak met deksel, bedenk dan dat de meeste stank op deze manier in de bak blijft hangen én dat je kat een veel beter reukvermogen heeft dan jijzelf. Het filter in de kap vermindert de geur van poep en plas misschien, maar deze blijft toch vaak nog hangen binnenin de bak en hecht zich aan het plastic. Dat kan ervoor zorgen dat je kat er niet graag (meer) komt. Bovendien ontneemt een deksel je het zicht op de bak, waardoor je misschien geneigd bent hem minder vaak schoon te maken dan wenselijk is. Max&Luna heeft diverse open kattenbakken zoals de duurzame bamboe kattenbak van Beco of de PetSafe zelfreinigende kattenbak die fluisterstil is en koolstoffilter bevat tegen nare geurtjes.

Wil je toch een bak met deksel, dan is de Poopoopeedo misschien een geschikte. Deze maakt gebruik van anti-geurtabletten. En hij is nog eens ontzettend mooi vormgegeven ook!

3. Gebruik geurloze en klontvormende kattenbakvulling

Geurloos is heel belangrijk voor je kat. Een kat wil niet bedwelmd worden door allerlei 'lekkere' geurtjes als hij zijn behoefte doet. Gebruik bij voorkeur 8 tot 10 centimeter klontvormende kattenbakvulling. Urine zal dan nooit de bodem van de bak bereiken en dat maakt hem veel makkelijker schoon te houden.

4. Elke kat z'n eigen bak + 1

De regel is dat elke kat in je huishouden zijn eigen kattenbak heeft, plus één extra. Als je maar één kat hebt, betekent dat dat je bijvoorbeeld een kattenbak boven en een kattenbak beneden zet. Zorg dat de kattenbak niet in de buurt staat van voer en water. 

5. Schep 2 x per dag schoon

Minimaal. Oké, het is even wennen, maar je kat zal je intens dankbaar zijn en voor je het weet, hoort het bij je dagelijkse routine. Uiteraard is een zelfreinigende kattenbak een uitkomst voor hele drukke baasjes. Heb je last van kattengrind op de vloer en blijf je maar stofzuigen? Kijk dan eens naar kattenbakken met een handig uitlooprooster zoals de MS! Design kattenbak of de Hoopo Dome. Beide kattenbakken hebben een dicht design met uitlooprooster en zijn geschikt voor kleine tot middelgrote katten.

Max&Luna is benieuwd hoe jij de kattenbak aantrekkelijk maakt voor jouw kat. Stuur ons je tips!

Ten slotte: als het gedrag van je kat ten opzichte van zijn kattenbak plotseling verandert of als bovenstaande tips niet helpen, informeer dan eens bij je dierenarts. Het kan namelijk ook zo zijn dat er een gezondheidsprobleem ten grondslag ligt aan het feit dat je kat niet op de bak wil.

 

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-kattenbak