0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 14 januari 2018

Verwerken van trauma bij hond

Vragen over je hond of kat? Onze dierencoaches geven antwoord!

Ervaren dierencoaches van Sterkliniek Dierenartsen geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Fientje over haar adoptiehondje Dasha die een trauma heeft opgelopen.

Vraag

Sinds vorig jaar september heb ik een hondje (Dasha) uit Roemenië in huis. Een teefje, ze is heel angstig en wil niet met de andere hond naar buiten om even te gaan wandelen. Ze is met name bang voor het tuigje en de halsband, ik krijg het gewoonweg niet voor elkaar. Ze begint vreselijk te huilen en plast en poept uit angst.

Nu is mijn vraag; krijg ik het ooit voor elkaar om met haar te gaan wandelen? Verder is ze heel lief geworden naar mij en ons andere hondje Bobby. Ik vind het zo jammer en vervelend voor haar. Ze moet een vreselijk trauma hebben opgelopen in Roemenië. Ze komt uit een dodings asiel en ze is bijna 4 jaar. Kunnen jullie mij helpen?

Antwoord

Je beschrijft dat Dasha angstig is voor een tuigje en een halsband? Als het alleen gaat om angst voor de voorwerpen dan kun je hier zeker met haar aan werken. Het is heel belangrijk dat de training stapje voor stapje gaat en dat je er voldoende tijd voor neemt. Als blijkt dat het te snel gaat voor Dasha, doe dan een stapje terug.

De eerste stappen kunnen al zo simpel zijn. Bijvoorbeeld de voorwerpen waar ze bang voor is op de grond te leggen zonder dat het beweegt en zonder dat er wat van haar verwacht wordt. Beloon haar met een beloningswoord of een clicker wanneer ze er naar kijkt. Beloon haar vervolgens als ze een stapje richting het voorwerp doet en vervolgens als ze eraan snuffelt. Dasha krijgt op deze manier een positieve associatie met de halsband en het tuigje.

Doe dit een paar minuten per dag en haal het voorwerp vervolgens weg zonder er extra aandacht aan te geven. Op deze manier raakt ze langszaam maar zeker vertrouwt met de voorwerpen. Dit zijn slechts de eerste stappen in het uiteindelijk 'aan de lijn' met de andere rond, zodat ze angstvrij kan wandelen. Voor meer advies over trainen en gedrag kun je het beste contact opnemen met een hondenschool of gedragstherapeut.

Succes met de trainingen, hopelijk lukt het om de angsten bij Dasha weg te nemen - Sterkliniek dierenarts

Heb jij zelf een vraag? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach!

Reacties

  • Door Max&Luna, 1 november 2021

    Beste Donna, Voor advies hierover bij getraumatiseerde honden kun je het beste contact opnemen met een hondenschool of gedragstherapeut. Je kunt ook aan je eigen dierenarts advies vragen, vaak kennen zij goede gedragstherape...

  • Door Donna Beukers, 1 november 2021

    Onze hond komt uit griekenland heeft veel meegemaakt en is bang voor alles. Wandelen is voor onze hond een hel, elk klein geluidje is voor hem verschikkelijk zoals spelende kinderen auto deur die buiten dicht wordt gegooit tot ...

  • Door Schoenmaeckers, 8 januari 2020

    Mijn hond is 3 x aangevallen door 2 honden te gelijk waar hij trauma aan over gehouden heeft en als nu een hond bv wild is öf iets doet waardoor zijn trauma op gewkt word dan gaat meteen in de verdediging. Speciaal bij pu...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden