0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 18 februari 2019

Verhuizen met je hond of kat

Hoe begeleid je je hond of kat op een ontspannen manier naar een nieuwe omgeving? Vooral katten en honden kunnen van een verhuizing ontregeld raken. Samen met Direct Wonen  geven we je een aantal tips om een verhuizing zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen voor je viervoeter.

De reis naar het nieuwe adres

Wat zowel voor je hond als kat geldt: het is verstandig om je huisdier als allerlaatst te verhuizen. Zorg dat de reis naar jullie nieuwe adres zo comfortabel mogelijk verloopt voor je huisdier. Laat hem lang van te voren wennen aan de reismand of bench. Je huisdier moet zich er veilig en vertrouwd in voelen. Leg er een vertrouwde doek of deken in, zodat je huisdier de geur herkent. Doe voorzichtig het deurtje dicht en geef je hond of kat wat lekkers. Zorg ervoor dat je huisdier een fijne ervaring krijgt in de reismand of benche.

Onderweg in de auto kun je het beste een deken over de reismand of benche leggen zodat je hond of kat geen last heeft van de geluiden en beelden.

De aankomst in je nieuwe woning

Gebruik voorlopig nog je oude voer- en waterbakken. Dit zal vertrouwd voelen voor je hond of kat. Neem de vertrouwde mand en mee en maak hoekjes waar je speeltjes kunt neerleggen die voor jouw huisdier bekend zijn.

Neem je hond de eerste dagen na de verhuizing telkens mee naar verschillende vertrekken in de ruimte om hem te laten wennen. Zowel jij als de hond kennen de omgeving waarschijnlijk nog niet goed. Als je je hond voor het eerst gaat uitlaten, lijn hem dan aan. Dit zorgt voor jou als baasje voor rust en voor je hond. Hang voor de zekerheid ook een hanger aan zijn halsband met zijn nieuwe adres en telefoonnummer, voor het geval hij toch verdwaalt.

Houd je kat de eerste dagen in een wat kleinere ruimte, bijvoorbeeld in een kamertje, met veel vertrouwde items. Je kat zal geleidelijk wennen aan de nieuwe omgeving. Daarna kun je af en toe de deur van deze ruimte openzetten zodat je kat op onderzoek kan gaan. Het is belangrijk dat je hem niet dwingt in onbekende ruimtes te gaan en zorg ervoor dat hij altijd terug kan gaan naar de veilige ruimte.

Thuisvoelen

Pak na de verhuizing zo snel mogelijk de oude gewoontes weer op. Je bent in deze periode druk met uitpakken, inrichten en regelen, maar vergeet je huisdier niet. Houd je aan de vertrouwde eet- wandel en speelmomenten. Je kunt je hond of kat zelfs betrekken bij het uitpakken. Wist je dat ze het heerlijk vinden om met kartonnen dozen te spelen? Als je huisdier merkt dat jij blij bent met het nieuwe huis, is de kans groter dat hij dat ook zal zijn of snel zal worden.

Na een paar dagen zal je hond of kat relaxter worden en op onderzoek uitgaan. Wil je graag een andere hondenmand of kattenbed die past bij je nieuwe woning? Wacht dan nog even met het vervangen, totdat je huisdier helemaal gewend is.

Je kunt het beste je kat een aantal weken binnenlaten. Het is verstandig om dit langzaam op te bouwen en eerst de omgeving te laten verkennen aan een riempje, zodat je kat ook het eigen terrein kan verkennen.

Je zult zien: met deze tips is straks iedereen blij met het nieuwe huis! Heb jij nog tips om een verhuizing met hond of kat goed te laten verlopen?