0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 1 maart 2021

Top 10 populairste grote hondenrassen

Kleine honden worden steeds populairder maar grote honden hebben vaak een klein hartje en zijn daardoor ultieme familie honden. Wat zijn de 10 meest populaire hondenrassen en welke hond is de grootste ter wereld?

De laatste jaren zijn kleine honden steeds populairder aan het worden. Vooral de Franse Bulldog en de Chihuahua zijn zeer gewilde honden. In het verleden waren juist grote, sterke honden belangrijke eigenschappen voor nieuwe hondenrassen. Honden moesten je immers beschermen of waren bedoelt voor de jacht. Daarom zijn er de afgelopen eeuwen veel grote hondenrassen ontstaan. Er is geen officiële maatstaf wanneer honden als 'erg groot ras' worden beschouwd maar over het algemeen worden honden die zwaarder wegen dan 45kg als erg groot beschouwd.

Wat is de grootste en zwaarste hond ter wereld?

Grote honden hoeven natuurlijk niet altijd heel zwaar te zijn. Zo zijn er hele hoge maar zeer slanke honden. De zwaarte hond ooit was een Sint Bernard hond met de naam Benedictine. Dit 'schoothondje' woog maar liefst 166kg en at kilo's hondenvoer per dag! De hoogste hond heeft zelfs een vermelding in het Guinness Book of Record gekregen. De Duitse Dog Zeus was 1m12 hoog!

Hoewel bedoelt als beschermers en jagers zijn de meeste grote hondenrassen juist heel lief, relaxed en uitstekende gezinshonden. Vaak zijn ze nog banger voor de eerder genoemde kleine honden dan andersom!

Wat zijn de voordelen en nadelen van grote honden?

Het grootste nadeel van grote honden is natuurlijk de kosten in onderhoud en verzorging. Een grotere hond eet meer hondenbrokken, slaapt in een grotere hondenmand en hondenspeelgoed voor grote honden is vaak duurder dan voor kleine honden. Hoewel de meeste grote honden erg lief en gehoorzaam zijn, hebben ze door hun omvang wel een baas nodig die ze met overwicht en gezag in bedwang houden. Deze omvang is natuurlijk ook een groot voordeel als waakhond en heeft een afschrikkende werking voor mensen die iets kwaads in zin hebben. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat een grote hond een perfect speelmaatje en een grote knuffelbeer zal zijn.

Kleinere honden zijn vaak energieker dan grote honden maar ook luidruchtiger. Ze voelen zich wel beter op hun plek in een stadse omgeving in vergelijking met een grote hond die natuurlijk meer ruimte nodig heeft om te bewegen. Voordeel van kleinere honden is dat ze over het algemeen langer leven dan grote honden.

Belangrijkste keuze voor een hond moet natuurlijk niet (alleen) het formaat zijn maar vooral of het karakter bij je past, je voldoende aandacht kan geven en bij grote honden letterlijk een passende leefomgeving kan bieden.

Max&Luna heeft sterk speelgoed voor grote hondenrassen in de collectie, zoals de KONG Extreme (te zien op de foto hierboven) en diverse sterke Nylabone Extreme kauwbotten

Top 10 populaire grote hondenrassen

Mocht je een grote, lieve hond overwegen dan zijn dit de 10 meest populaire grote hondenrassen:

1. Newfoundlander

Oorspronkelijk bedoelt als werkhond voor vissers. De Newfoundlander is niet alleen groot maar bovendien zeer intelligent en een fantastische zwemmer. Newfoundlanders zijn van origine zwart maar ook vaak bruin of wit. Mannetjes kunnen wel 90kg zwaar worden. De perfecte hond als je veel ruimte hebt en vlakbij water woont.

2. Mastiff

De mastiff is zeer indrukwekkend, heeft geen angst en extreem verdedigend voor zijn baas en familie. Bovendien is de Mastiff intelligent en onafhankelijk. Mannetjes wegen tussen de 60 en 70 kilo. Een goede waakhond die ook lief kan zijn.

3. St. Bernard

Misschien wel de meest bekende grote hond. Oorspronkelijk bedoelt als rescue hond in de Zwitserse Bergen. In Zwitserland en Italië nog steeds enorm populair. St. Bernards kunnen wel 90cm hoog worden en 120kg wegen. De St. Bernard Barry heeft meer dan 100 mensenlevens gered in de Alpen.

4. Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond is een zeer oud ras. Er gaan geruchten dat dit ras al stamt uit 7000 voor Christus. De Ierse Wolfshond was vooral bedoelt om te jagen en ter bescherming. Dit ras werd ook in oorlogen veel ingezet door het leger. Gemiddeld wordt dit ras wel 86cm hoog en wegen ze tussen de 48 en 55kg. Ierse Wolfshonden hebben zeer persoonlijke eigenschappen die per hond kunnen verschillen. Ze zijn echter zelden agressief.

5. Duitse Dog

De Duitse Dog heeft een indrukwekkende uitstraling en is daardoor inspiratie geweest voor veel kunstenaars. Deze vriendelijke reuzen zijn over het algemeen heel lief tegen andere honden, andere dieren en kinderen. Zeer geschikt als familiehond. Helaas worden Duitse Doggen niet heel oud, meestal tussen de 6 en 8 jaar.

6. Leonberger

De Leonberger wordt gezien als de 'lieve leeuw' en komt oorspronkelijk uit het Duitse Leonberg. De zeer dikke vacht met 2 lagen is waterafstotend. De Leonberger is zeer loyaal, intelligent, vriendelijk en speelt. De ultieme gezinshond voor gezinnen die veel ruimte hebben. Ook de Leonberger wordt met 7 jaar helaas niet heel oud.

7. Berner Sennenhond

Ook dit ras komt van oorsprong uit Zwitserland waar deze hond vooral mee ging met herders op grote boerderijen. Herkenbaar aan de 3 kleuren (zwart, bruin en witte borst). Ze worden 64-70cm hoog en vrouwtjes zijn niet veel kleiner dan mannetjes. Qua temperament kunnen Berner Sennenhonden van elkaar verschillen maar over het algemeen zijn deze honden kalm, volgzaam en heel vriendelijk tegen kinderen en andere dieren

8. Boerboel

De Boerboel is gefokt voor de bewaking van grote landerijen in Zuid Afrika. Deze zeer forse hond kan niet alleen 70cm hoog worden maar ook 100kg zwaar. De Boerboel is zeer intelligent, gehoorzaam en territoriaal. De loyale hond zal kinderen en andere familieleden altijd beschermen.

9. Bordeaux Hond

De Bordeaux hond is het bekendste Franse hondenras. Zeer gespierd en sterk en daarom van oorsprong geschikt als werkhond om zware objecten te verplaatsen en om kuddes te beschermen. Minder hoog dan de overige genoemde hondenrassen maar kan wel 68kg zwaar worden. De kop is waarschijnlijk het meest massief van alle hondenrassen in vergelijking tot het lijf. Helaas heeft de Bordeaux hond met 5-6 jaar ook de kortste levensverwachting en is deze zeer vatbaar voor ziektes.

10. Cane Corso

De Cane Corso is gerelateerd aan de Mastiff. De Italiaanse hond staat bekend als goede jager en waakhond. Hoewel zeer gespierd, is de Cane Corso minder massief als andere Mastiff rassen. Voor een grote hond wordt de Cane Corso met 10 tot 12 jaar relatief oud.

Staat jouw favoriete grote hond ook in dit lijstje? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!