0
0

Door Max&Luna, 4 april 2018

Tips om je kat blij en gezond te houden

Je kat is een van de meest dierbare wezens in je leven. Een kat maakt je blij en natuurlijk wil jij hetzelfde doen voor jouw kat. Wist je bijvoorbeeld dat je kat vrienden nodig heeft? Lees snel verder voor de beste tips om je kat gezond en blij te houden!

Als een van de meest dierbare wezens in je leven zorgt je kat vaak voor een lach op je gezicht (ja, zelfs als 'ie je in de ochtend veel te vroeg wakker maakt door op je bed te springen) en voor gezelligheid in huis. Andersom wil jij je kat natuurlijk ook blij maken! Max&Luna ging op zoek naar de beste tips om je kat gezond en blij te houden:

1. Zorg voor de juiste kattenvoeding

Ook katten worden blij van goede voeding! De juiste hoeveelheid en samenstelling kattenvoeding is net zo belangrijk voor je kat als voor jezelf. Obesitas is ook bij katten een groeiend probleem. Let niet alleen op de juiste hoeveelheid voeding di het best past bij jouw specifieke kat, maar ook op bepaalde aanvullende voedingsstoffen en het vlees- of visgehalte. Katten eten van nature geen granen, deze worden bij veel goedkope merken wel als vulmiddel gebruikt. Vaak zijn 'duurdere' merken in de praktijk niet alleen gezonder maar bovendien ook goedkoper omdat je kat minder van deze voeding nodig heeft. Luna krijgt bijvoorbeeld Almo Alternative omdat deze een goede combinatie tussen droog - en natvoer biedt. Kijk ook uit met snacks. Snacks die wij als mensen eten zijn niet geschikt voor katten. Kies liever voor een gezonde kattensnack met toevoeging van essentiële stoffen als Taurine en Omega3 of een snack die zorgt voor een gezond kattengebit.

2. Check regelmatig de gezondheid van je kat

Vooral buitenkatten komen vaak in aanraking met bacteriën of zieke katten. Vaak zie je aan de buitenkant niet of je kat ziek is. Een kat is een roofdier en laat daarom niet snel blijken dat hij of zij ziek is. Let op symptomen als gewichtsverlies, minder energie, agressief gedrag, ooginfecties en wondjes. Laat je kat minimaal 2x per jaar controleren bij de dierenarts. Zorg voor een goede verzekering voor katten, zodat je niet voor enorme uitgaven komt te staan als je kat medische zorg nodig heeft. Ook een periodieke ontworming en een behandeling tegen vlooien en luizen zijn belangrijk. Een blije kat wil natuurlijk geen jeuk hebben!

3. Zorg voor een schone omgeving

Katten houden zichzelf schoon en hechten waarde aan een schone omgeving! Belangrijkste item is een schone kattenbak met de juiste kattenbakvulling. Het schoonhouden is natuurlijk een vervelend karwei, dus maak het jezelf makkelijk met een natuurlijke en klontvormende kattenbakvulling zoals Cat Litter van Almo Nature. Deze hoef je minder vaak te wisselen.

4. Geef je kat de juiste aandacht

Zo blij als jij je voelt als je kat naar je toekomt, zo blij wordt je kat ook van jou. Aai je kat bij voorkeur achter de oren en onder de kin, vooral nooit tegen de haarrichting in! Praat tegen je kat en aai de buik als je kat aangeeft dat fijn te vinden. Aai je kat niet te lang, dat vinden ze niet fijn. Blijf je ervan bewust dat katten onvoorspelbaar kunnen reageren, vooral met kinderen!

5. Geef je kat een persoonlijk plekje in huis

Waarschijnlijk kom je zelf het meest tot rust in de vertrouwde omgeving van je huis. Gun je kat ook zo'n vertrouwde omgeving in de vorm van een 'kattenhuis'. Hier kan je kat rusten, spelen en naar buiten kijken. Stoor je kat nooit op zijn eigen plekje, zo wordt het echt een rustplek.

6. Zorg voor 'cattainment'

Niemand wordt blij van verveling, ook je kat niet. Zorg dus voor interactief speelgoed zodat je kat zichzelf kan vermaken als jij er niet bent of als je even geen zin hebt om te spelen. Denk aan een speelgoedmuis of een bewegend kattenspeeltje die je aan de deur kan hangen. Katten zijn intelligent, daag ze uit met puzzels zoals een leuke snackbal. Een krabmeubel is natuurlijk een must. Deze hoeft niet groot te zijn. Katten zijn bijvoorbeeld gek op dit krabmeubel waar ze ook op kunnen 'loungen'.

7. Laat je kat vrienden maken

Van vrienden worden we allemaal blij. Ook katten hebben vriendjes nodig! Neem bij voorkeur twee katten tegelijkertijd in huis. Vind je een kat genoeg? Zorg dan dat je kat naar buiten kan om te spelen met de buurtkatten.

Heb jij nog aanvullende tips? Laat het ons weten!