0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna

Door Max&Luna, 5 januari 2021

Tips om je hond fit en op gewicht te houden

Max&Luna zijn net als hun baasjes ook wat zwaarder geworden tijdens de Feestdagen. Helaas blijkt dat 45% van de honden obesitas heeft. Een mollig huisdier ziet er vaak schattig uit, maar er is eigenlijk niets leuk aan een te dikke hond. Hoe krijg en houd je jouw hond gezond, fit en op het juiste gewicht? Max&Luna heeft de volgende tips voor je.

Gezondheidsproblemen

Als je hond te dik is, kan dat leiden tot gezondheidsproblemen zoals artrose, suikerziekte en hart- en vaatziekten. We willen natuurlijk allemaal zolang mogelijk van onze geliefde viervoeters genieten, dus laten we proberen om ze zo goed mogelijk op gewicht te houden.

Zoals bij mensen is de achterliggende reden voor overgewicht ook bij dieren simpel; te veel eten en te weinig bewegen. Praat je geen schuldgevoel aan, we geven allemaal wel eens te veel eten en snacks omdat we van onze huisdieren houden. Om goed te starten met goede voornemens voor je hond of kat hieronder een paar bruikbare tips.

Tips om je hond op het juiste gewicht te houden

  1. Weet het ideale gewicht 
    Informeer naar welk gewicht bij jouw specifieke hond hoort. Dit is natuurlijk afhankelijk van ras, formaat en geslacht. Weeg je huisdier regelmatig om te zien wat het verschil is. Krijg je je huissier niet op je weegschaal, dan is een simpele truc om je hond of kat op te tillen en je eigen gewicht ervan af te halen. Bij erg grote exemplaren kan je de dierenarts vragen om je hond te wegen.

  2. Maak doelstellingen 
    Als je hond te zwaar is, maak dan een tijdsplanning met realistische doelen om deze op het juiste gewicht te krijgen. Als het gewicht er snel aan is gekomen omdat je kat de kerstkransjes uit de boom heeft gehaald, dan gaat het gewicht er sneller af dan wanneer de kilo's er langzaam bij zijn gekomen.

  3. Controleer de porties
    Als je hond te zwaar is dan krijgt deze hoogstwaarschijnlijk te veel eten. Waarschijnlijk realiseer je je niet eens dat de porties die je geeft te groot zijn. Huisdieren hebben vaak minder voedsel nodig dan je denkt met name van rauw voedsel met een hoog proteïne gehalte. Maak je bewust van het aantal gram voeding welke jouw hond of kat per portie echt nodig heeft. Vergeet daarbij niet de extraatjes die je tussendoor geeft.

  4. Vaste tijden
    Experts zijn het erover eens dat huisdieren niet continu toegang tot voedsel nodig hebben. Het is aan te raden om je huisdier twee tot drie keer per dag op vaste momenten eten te geven. Als je hond het eten na 30 minuten nog niet op heeft, haal het dan weg. Op deze wijze kijkt je hond of kat echt uit naar het eten in plaats van de hele dag 'snacken'.

  5. Etenstijd is funtijd
    Van oorsprong moeten honden zelf op zoek gaan en zelfs jagen voor hun eten. Maak het dus niet te makkelijk en verberg soms een paar brokjes zodat je je huisdier uitdaagt om zelf zijn eten te vinden. Voor de snelle eters is een slowfeeder de ideale oplossing!

  6. Probeer duurzame voeding
    Sommige merken honden- en kattenvoeding bevatten veel calorieën en koolhydraten. Veel supermarktmerken worden in dezelfde fabriek gemaakt als onze snacks… In sommige producten zit veel dierlijk afval verwerkt. Probeer daarom andere, meer duurzame producten met natuurlijke, gezonde ingrediënten met een hoger proteïne gehalte zoals Imby of Almo Nature.

  7. Beloon ze met gezonde snacks
    Snacks moeten niet gezien worden als extraatjes maar tellen mee aan het totaal aan voedsel welke je huisdier geeft. Bijna 50% van de eigenaren geeft twee keer per dag een snack aan hun hond of kat als beloning of als gewoonte. Zorg dan voor gezonde snacks met weinig calorieën. je doet er ook je hond er een plezier mee!

  8. Stop met delen
    We houden allemaal enorm van onze huisdieren maar delen vaak voedsel die veel calorieën bevatten en soms zelfs giftig kunnen zijn. De grote no-go's voor honden zijn chocolade, druiven, gedroogd fruit, ui avocado en eigelijk alles wat veel suiker of zout bevat.

  9. Pas op met dieetvoeding
    Door de groei van het aantal honden en katten met overgewicht is er ook een grote markt van 'dieetvoeding voor huisdieren' ontstaan. Elke producent kan dit op de verpakking zetten. Let zelf goed op dat voeding veel proteïnen bevat en weinig vet, suiker en koolhydraten.

  10. Houd ze fit!
    Dit punt kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. Honden die regelmatig beweging hebben zijn fitter, blijer en gezonder... net als mensen eigenlijk. Samen sporten is ook een leuke bezigheid. Huisdieren met overgewicht kunnen sloom zijn, dus moeilijk in beweging te krijgen. Als ze eenmaal in beweging zijn dan zal je zien dat ze steeds fitter worden. Het zijn soms net mensen!

Hoe houd jij je huisdier gezond & fit? Laat het ons weten in de reacties!