Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren
Nieuwsbrief
0
0
Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren

Door West Paw Inc., 26 oktober 2021

Samen spelen met je hond - Trekspelletjes speel je zo!

Spelen is één van de meest band-versterkende activiteiten die je met je hond kunt doen. Er is veel sociaal contact en je werkt aan het vertrouwen. Dus spelen met je hond heeft echt een belangrijke functie voor het welzijn van de hond. Het zorgt voor zowel fysieke als mentale uitdaging. Er zijn van allerlei spelletjes die je met je hond kunt doen, dit blog gaat speciaal over trekspelletjes.

Een trekspel is een spel waarbij zowel de hond als jij als eigenaar het speeltje ieder aan een kant vasthoudt en er aan trekt. Ook honden onderling kunnen dit spel spelen door beiden aan een kant van een speeltje te trekken.

Vaak krijgen we vragen zoals, wordt mijn hond agressief van trekspelletjes of moet ik altijd het trekspel winnen. En van mensen met een jachthond horen we vaak dat ze bang zijn dat de hond te hard gaat bijten en dan niet meer goed is voor de jachttraining. Daarvoor moeten ze een zogenaamde 'zachte bijt' hebben om de prooi niet kapot te maken. Alle bovenstaande vragen kunnen we beantwoorden met NEE.

Winnen en verliezen

Honden worden niet agressief van trekspelletjes, maar het is wel belangrijk om op te letten hoe er gespeeld wordt. Zie de uitleg verderop in dit blog. Je hoeft het spel zeker niet altijd te winnen. Dit werd vroeger vaak gezegd tijdens trainingen, maar als je altijd verliest dan is het spel ook niet meer leuk en spelen moet juist leuk zijn. Daarom is het goed om er een goede balans in te hebben. Soms win jij en soms wint de hond. Dat maakt het spel juist leuk.

Jachthonden

Voor jachthonden zijn trekspelletjes ook zeker goed. Ze kunnen heel goed leren wanneer ze ergens hard in mogen bijten en wanneer niet. Apporteerspelletjes (een speeltje wordt weggegooid en de hond haalt en brengt dit terug) is een voorbeeld waarbij je leert om niet te trekken en dus zachter om te gaan met wat je in je bek hebt.

Commando's leren

Met trekspel leer je de hond op een hele speelse en leuke manier de commando’s ‘vast’ en ‘los’. Dit kun je tijdens andere omstandigheden goed gebruiken. Zo maak je er ook nog een leuke oefening van. Voor veel honden kun je een trekspel ook gebruiken als een beloning voor goed gedrag. Samen spelen is voor de hond één van de leukste dingen om samen te doen, en wordt als beloning gezien door de hond. Een trekspel heeft vele functies. Elke hond, van elke leeftijd en ras kan veilig genieten van een trekspelletje.

Hoe leer je je hond goed trekspel?

Trekspel zorgt voor een hogere opwinding bij de hond. Belangrijk is om deze opwinding niet te hoog op te laten lopen, omdat dit kan leiden tot stress of bij sommige honden tot agressie. Dus het is zeker niet standaard agressie verhogend, maar bij bepaalde honden moet je wel eerder stoppen met een trekspel om agressie te voorkomen. Het goed spelen van een trekspel leert de hond op tijd te stoppen en te voorkomen dat er agressie op kan laaien.

Geen competitie

Een trekspel is niet bedoeld als competitie. Het moet spelen blijven. Daarom is het belangrijk om de hond ook zelf af en toe het trekspeeltje vast te houden zonder dat je er direct aan trekt. Je zal zien dat de hond het speeltje dan weer bij je aanbiedt, om verder te spelen. Dit is 'samenspel' en je nodigt elkaar uit.

Ook belangrijk is dat je je hond het spel 'leert' en zorgt voor goed speelgoed die je daarbij kan gebruiken. Zeker in de aanleerfase is het belangrijk dat er spelregels zijn bij trekspel.

Werpstok voor Honden Sterk en Flexibel - West Paw Zwig

Voorkom 'bijten in handen' met dit speelgoed

Om te voorkomen dat de hond je in de handen bijt is het verstandig om te kiezen voor trekspeelgoed waarbij de afstand tussen je handen en de hondenbek groot genoeg is. De meeste honden bijten echt niet expres in je handen tijdens het trekken, maar wanneer de opwinding te groot is, kan het zijn dat ze te dicht bij je handen komen. Om bijten in handen te voorkomen kun je spelen met de West Paw Bumi® of de West Paw Zwig® of de West Paw Skamp®. Bij de Skamp® zitten je handen al wat dichter bij de bek van de hond, maar is er nog voldoende afstand en kun je ook met je hand overstappen naar een ander uiteinde.

Al dit speelgoed zorgt ervoor dat er voldoende afstand is tussen de bek van de hond en je handen en zo blijft samen trekken ook leuk. Uiteraard zijn er meerdere speeltjes te bedenken die deze afstand geven, zoals een bal in een sok of een stevig pluche speeltje zoals de West Paw Rowdies. Die zijn gemaakt voor ruw spelen.

Wordt er te ruw gespeeld, dan stop je het spelen. Hiermee geef je duidelijk de grens aan bij de hond. Belangrijk is dan wel dat je het spelen op een leuke manier afsluit voor je hond en niet boos wordt. Hierbij kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf het speeltje los te laten en niet meer in te gaan op de uitnodiging om te spelen. Dit geeft aan dat je het spel niet meer leuk vindt en daarom stopt. Na een paar minuten kun je het opnieuw proberen en dan hou je het spelen zelf even korter dan de keer daarvoor, zodat je afsluit op het juiste moment (dus voordat het te ruw wordt). Je sluit dan af met iets lekkers (ruil dit voor het speelgoed en leg dan het speelgoed weg).

Praktische tips:

 • Het beste kun je 2 of meer trekspeeltjes in de buurt hebben. Dit heeft als voordeel dat je eventueel kunt ruilen voor een ander spelletje. Je kunt zo het 'los' en 'vast' laten oefenen, door te ruilen voor een ander trekspeeltje.
 • Afhankelijk hoe enthousiast je hond is, moedig je hond ook aan. Dit leert ze dat ze het goed doen, maar dan klinkt het ook als spelen.
 • Merk je dat je hond te opgewonden wordt of het te spannend vindt, probeer dan eens zelf op de grond / krukje te gaan zitten en dan samen te trekken aan het speeltje. Dit is voor de hond vaak meer ontspannen dan wanneer je over de hond heen gebogen staat en aan het speeltje trekt.
 • Schudt niet te hard zelf aan het speeltje en hou het speeltje op de hoogte van de hond of beweeg het over de grond. Zeker bij pups / pubers die nog in de groei zijn is het beter om zelf niet het trekspeelgoed te veel heen en weer te schudden. Hiermee zou je je hond zelfs kunnen blesseren. Doordat je het speeltje op de hoogte van de hond houdt, voorkom je dat ze gaan springen naar het speeltje en zich zo kunnen blesseren. Hou een lichte spanning op het speeltje, maar probeer te hard trekken te voorkomen. Hiermee geef je je pup/puber meer zelfvertrouwen.
 • Ook voor senior honden met bijvoorbeeld artrose of gewrichtsproblemen is het belangrijk om niet te veel van rechts naar links te bewegen. Laat de hond zelf het initiatief nemen en volg dit dan een beetje.
 • Wanneer spelen pijn doet, zal de hond dit vaak aan jou verbinden en niet aan het trekspelletje. Ze denken dan dat spelen met jou pijn doet en willen dan minder graag met je spelen. Het vertrouwen wordt dan beschadigd.
 • Bij pups die nog moeten wisselen is het belangrijk om goed materiaal te kiezen voor trekspelletjes. Een flostouw kan dan te pijnlijk zijn, omdat ze hier met hun tandjes in kunnen blijven hangen en dat doet pijn. Met als resultaat dat het spelen niet meer leuk is. Kies dus goed materiaal uit dat ook past bij de leeftijdsfase.
 • Speel liever niet op een gladde vloer. Beter om op vloerbedekking of een goed liggend kleed of buiten op het gras te spelen. Dit voorkomt blessures en vervelende ervaringen.
 • Bouw ook pauzes in en speel niet te lang. Soms is 5 of 10 minuten al lang genoeg. En het kan helpen om een soort start en stop signaal te gebruiken. Maar hiervoor kun je ook 'vast' en 'los' commando's gebruiken.
 • Neem regelmatig zelf het initiatief, door je hond te roepen om samen een trekspelletje te doen en ga ook regelmatig in op de uitnodiging van je hond als ie met een speeltje bij je komt. Wissel dit af.
 • Beweeg het trekspeelgoed over de grond en loop naar achteren. De meeste honden zullen dan zeker achter je aankomen en willen spelen.

Blog van Rita Viel, exportmanager van West Paw Inc. Dit hondenspeelgoed wordt in Amerika geproduceerd en is kwalitatief hoogwaardig speelgoed. Het heeft zelfs het CE keurmerk waardoor het tevens veilig is voor kinderen. Het speelgoed is ook 100% recyclebaar. Naast exportmanager is Rita tevens kynologisch instructeur en medeoprichter van Hondenschool Kwispel in Steenwijk en gediplomeerd gedragstherapeut.

Rita is jaren geleden met het speelgoed van West Paw Inc. in aanraking gekomen omdat zij zelf op zoek was naar kwalitatief goed speelgoed dat kon ondersteunen bij het oplossen van een aantal probleemgedragingen bij honden. Nu geeft ze wereldwijd workshops over spelen met honden en hoe je spelen/speelgoed ook kan gebruiken bij bepaald probleemgedrag, maar ook bij honden die beperkt zijn zoals bijvoorbeeld oudere honden, geblesseerde honden, pups etc.

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-westpaw