0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 17 november 2022

Mijn hond heeft huidproblemen, wat moet ik doen?

Ongeveer 20% van honden die naar de dierenarts gaan, kampen met huid- en vachtproblemen. Los van de vervelende (zichtbare) klachten, is het goed om te weten dat de huid van de hond zijn grootste orgaan is en tevens de belangrijkste. De huid vormt de beschermende barrière tegen alle schadelijke invloeden van buitenaf, uitdroging en letsel.

Wat zijn de symptomen van huid- en vachtproblemen?

Huid- en vachtproblemen komen bij honden van alle leeftijden en alle rassen voor in veel verschillende vormen. Sommige rassen, zoals bijvoorbeeld de Bordeauxdog, kunnen gevoeliger zijn voor huidproblemen dan andere rassen. Symptomen van huid- en vachtproblemen bij honden kunnen zijn:

  1. Jeuk
  2. Droge huid
  3. Hotspots
  4. Haaruitval
  5. Schilferige huid
  6. Doffe vacht
  7. Krabben, likken en bijten
  8. Schudden over de grond
  9. Schuren met de kop
  10. Onaangename geur vanuit de huid

Bovenstaande aanwijzingen kunnen mogelijke oorzaken zijn van parasieten zoals vlooien en mijten tot allergieën of andere onderliggende ziekten. Trek bij ongewoon gedrag altijd aan de bel en raadpleeg je dierenarts.

Wat zijn de oorzaken van huidproblemen bij honden?

Voor baasjes kan het lastig zijn om huidproblemen van de hond te herkennen. De diagnose van de huidklachten kun je daarom het beste overlaten aan de dierenarts. Toch is het goed voor jou als baasje om de veel voorkomende huid- en vachtproblemen bij honden te herkennen. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet.

  1. Vlooien of andere parasieten

Vlooien en parasieten zijn vervelende beestjes. Wanneer deze beestjes je huisdier bijten, kan er een ontsteking, irritatie en jeuk ontstaan. Sommige honden kunnen zelfs allergisch zijn voor deze beten. Symptomen als hotspots, een jeukende rode huid en uitslag zijn het gevolg van deze beten. Niet alle honden reageren hetzelfde op vlooien- en/of parasietenbeten maar het is verstandig om je hond altijd te behandelen tegen deze beestjes.

  1. Seizoensgebonden allergie of stof uit de omgeving

Misschien heb je als baasje zelf wel last van een verstopte neus en jeukende ogen wanneer het seizoen verandert. Ook honden kunnen hier last van hebben! Hoewel seizoensgebonden irriterende stoffen zoals pollen, gras, huisstofmijt, of specifieke planten niet dezelfde klachten veroorzaken bij je hond. In plaats van een verstopte neus krijgt jouw viervoeter uitslag, blaasjes en symptomen van jeuk op de huid.

Daarnaast kunnen ook andere stoffen de oorzaak zijn van een allergie bij je hond. Het is dan belangrijk als baasje om de allergieën waar je hondje last van heeft te identificeren. Zo kun je de blootstelling aan deze stoffen voor je huisdier verminderen.  

  1. Voedselallergie

Honden kunnen allergisch zijn voor één of meerdere bestandsdelen uit hun voeding. Een voedselallergie bij honden kan plotseling optreden, zelfs wanneer je hond zijn hele leven een gezond voedingspatroon volgt. De klachten van een voedselallergie lijken op de symptomen van een vlooienallergie. Met een speciaal ‘eliminatiedieet’ kan de dierenarts achterhalen voor welke stof jouw hond allergisch is.

  1. Bacteriële- of schimmelinfectie

Wanneer er kale, ronde en schilferige plekjes ontstaan op de huid van je hond, kan er gedacht worden aan een bacteriële- en/of schimmelinfectie. Schimmelinfecties worden veroorzaakt door een overgroei van gistbacteriën op de huid. Als het immuunsysteem van je huisdier laag is, kan een schimmel of andere bacterie de overhand nemen en huidproblemen bij je hond veroorzaken.

  1. Ringworm

Ringworm bij honden is een zeer besmettelijke schimmelinfectie die zelfs op mensen overgedragen kan worden. Tekenen van ringworm zijn haaruitval, roodheid en schilfering op de geïnfecteerde plek. Als je vermoedt dat je hond last heeft van ringworm raadpleeg dan direct de dierenarts en was goed je handen!

Gewassen hond in teil

Heeft jouw hond huidproblemen? Dit kan jij doen om hem te helpen!

Heeft de dierenarts bij jouw hond een huid- en/of vachtproblemen vastgesteld? Dan zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om de huidproblemen bij je hond te verlichten.

  1. Vermijd irriterende stoffen

Is jouw hond allergisch voor bepaalde invloeden of stoffen van buitenaf? Probeer deze dan zoveel mogelijk te vermijden om de huid van je hond te laten rusten. Wanneer de huid van je hond geïrriteerd is, zorg dan dat de huid niet met andere irriterende stoffen in aanraking komt. Zo voorkom je dat de klachten erger worden.

Vermoed je dat je harige vriendje last heeft van een pollenallergie? Ga dan langs je dierenarts voor advies, zij weten het beste welke behandeling je hond eventueel nodig heeft. Maak de pootjes van je hond goed schoon na een wandeling. Tijdens de wandeling neemt de hond veel stuifmeel van grassen, planten, bloemen of bomen mee. De kans is groot dat deze de huid van je hond zullen gaan irriteren. Zorg dat je je huis goed schoonhoudt en minimaal één keer per week goed stofzuigt. Pollen komen op allerlei manieren gemakkelijk je huis binnen, het is daarom belangrijk hier goede voorzorgsmaatregelen voor te nemen.

  1. Behandeling tegen vlooien en parasieten

Naast dat vlooien en andere parasieten vervelende beestjes zijn, kunnen deze beestjes ook gevaarlijk zijn voor je hond. Vlooienplagen kunnen bloedarmoede veroorzaken door de hoeveelheid bloed die een hond kan verliezen aan de parasieten. Om vlooien of parasieten bij je hond te bestrijden, raadt de dierenarts aan een vlooienbestrijdingsmiddel van goede kwaliteit te gebruiken. Laat je adviseren door je dierenarts. Daarnaast kan het helpen om de huid van je hond te verzachten met een kalmerende en herstellende hondenshampoo, zoals bijvoorbeeld de Greenfields After Bite Shampoo.

Naast het zo snel mogelijk laten behandelen van jouw huisdier, is het belangrijk om te onthouden dat de parasieten maar een beperkte tijd op het dier aanwezig zijn. De eitjes hopen zich op in scheuren en spleten in huis, zoals de zijkanten van stoelen en kunnen tot wel een jaar overleven. Het wordt daarom aangeraden je lakens, De mand van je hond, handdoeken, banken en andere oppervlakken in het huis grondig schoon te maken.

Wil je je hond naast de vlooienbehandeling extra bescherming geven tegen vlooien of andere parasieten? Er bestaan speciale hondenmanden en plaids die je hond beschermen bieden tegen dit soort vervelende beestjes. De Scruffs Insect Shield Hondenplaid of de Scruffs Insect-Shield Hondenmand zijn een voorbeeld van dit soort beschermende items. Ideaal voor de zomermaanden!

  1. Onderzoek voedingsallergie  

Wacht niet te lang met een bezoekje aan de dierenarts wanneer je vermoedt dat je hond last heeft van een voedselallergie. Het kan zijn dat je hond overgevoelig is voor één of meerdere ingrediënten uit zijn voer. De meeste huid- en vachtproblemen zijn goed te behandelen door een gespecialiseerde hondendermatoloog en een eliminatiedieet.

Wist je dat meer dan 10% van alle honden kampt met een voedselallergie? Dit wordt vaak veroorzaakt door dierlijke eiwitten, zoals rundvlees, kip of zuivel. Daar is nu een hele goede oplossing voor gevonden: Hypoallergeen plantaardige diervoeding van Imby of diervoeding op basis van insectenpoeder.

  1. Vermijd stress

Emotionele stress is een grote trigger voor huidproblemen bij honden. Neem daarom genoeg tijd om te ontspannen en te bewegen. Wanneer je hond kampt met stress, angst en trauma, denk dan aan training of lichaamswerk. Wanneer je hond erg gestresst blijft, kan hij/zij baat hebben bij aanvullend voedingssupplement die ondersteuning biedt bij stress en angst.

  1. Supplementen die de huid versterken en kalmeren

Om de huid van je hond gezond te houden, is het belangrijk om het immuunsysteem en de darmflora van je huisdier in de gaten te houden. Dierenartsen adviseren hiervoor supplementen met lijnzaadolie en borage olie. Het vroegtijdig toedienen van deze bestandsdelen kan helpen om het immuunsysteem van de huid te versterken.

Greenfields heeft een formule ontwikkeld dat zich richt op een goede conditie van de vacht en huid van de hond. Lijnzaad olie en borage olie worden koudgeperst en komen samen in een hoogwaardige mix: Greenfields Skin+!

Het supplement is effectief voor hondjes die overmatig krabben, een doffe vacht of last hebben van haaruitval, een onaangename lichaamsgeur hebben of last hebben van een droge en/of schilferige huid.

Omega-3 en Omega-6 Vetzuren
Omega-3 is van dierlijke oorsprong, met uitzondering van alfalinoleenzuur dat in lijnzaad zit, en staat vooral bekend om de goede ontstekingsremmende effecten. Het is een natuurlijke antioxidant en heeft niet de bijwerkingen van bepaalde voorgeschreven medicijnen. Omega-3 verbeterd naast de ontstekingsremmende voordelen de algehele conditie van honden, zorgt voor een soepele beweging en is goed voor de hersenen. Genoeg redenen om stil te staan bij Omega-3 voor jouw hond! 

Omega-6 is plantaardig, bevat gammalinoleenzuur en linolzuur en staat bekend om zijn positieve effecten op de huid en vacht van de hond. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat Omega-6 de huid ondersteund bij een gevoelige of geïrriteerde huid, haargroeiproblemen, haaruitval en bescherming van de huid.

Greenfields Skin voedingssupplement

Naast de plantaardige optie om de huid en vacht van je hond te ondersteunen, is er ook Grizzly Salmon Plus. Een hoogwaardig en natuurlijk voedingssupplement voor honden en katten, dat wordt verkregen uit wild en duurzaam gevangen zalm en koolvis uit Alaska. De hoogwaardige olie bevat een gebalanceerde blend met Omega vetzuren, antioxidanten en vitamines die de gezondheid van de vacht van je huisdier ondersteunt.

Door symptomen van huidproblemen bij honden vroeg te herkennen en hulp te bieden, kun je ernstige huid- en vachtproblemen voorkomen. Bespreek gezondheidsklachten van je hond altijd eerst met de dierenarts, voordat je begint met het toedienen van supplementen. Houd er rekening mee dat er doorgaans enkele weken overeen zullen gaan voordat de effecten van supplementen zichtbaar worden. Dierenartsen raden aan om de effecten van deze behandelingen altijd na een maand of drie te evalueren.

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen of suggesties? Stuur dan een mail naar [email protected] of plaats een reactie onder dit artikel.