0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 18 november 2018

Met een senior hond op cursus, kan dat?

Puppy's, je kent het wel: heel leuk, maar ze zijn ondeugend en vragen veel aandacht. Ergens weet je dat het met de tijd beter zal worden, want je kunt ze nog allemaal manieren bijbrengen. Jij daarentegen hebt een ietwat oudere hond in huis genomen. Misschien van een kennis of uit een asiel. Of je hond blijft maar trekken of komt niet naar je toe als je hem roept: je bent je na een paar jaar gaan realiseren dat je toch wel wat professionele hulp nodig hebt bij het af-trainen van je hond.

Maar hoe werkt dit bij een oudere hond die nog wel wat goede manieren kan gebruiken? Kun je een oudere hond nog nieuwe dingen aanleren? En wanneer is een hond dan echt te oud om dingen te leren? In deze blog vertellen we jou of het nog zin heeft om met je hond op training te gaan of dat je het beter kan opgeven.

Oude honden routine dieren?

In onze blog 'wie is slimmer: Kat of Hond?' kon je lezen dat honden slimme dieren zijn. Je kunt ze onwijs veel dingen aanleren, mits je veel geduld hebt, consequent bent en goed beloond. Ook op latere leeftijd kun je honden zeker nog nieuwe dingen aanleren.

Het duurt wel wat langer om nieuwe gewoonten erin te krijgen bij oudere honden dan bij puppy's. Dat is logisch, want de hond is gewend aan zijn routine. Hoewel puppy's makkelijker nieuwe dingen leren, kunnen volwassen honden weer beter hun aandacht ergens bij houden.

Hoe slagen we voor de cursus?

Het succes van het aanleren van nieuwe gewoonten of trucjes ligt hem puur, zoals vanzelfsprekend, in herhaling en goede beloning. De dingen die je tijdens de cursus leert moet je elke dag meerdere malen in de praktijk brengen om het je hond aan te leren.

Wees hierin duidelijk, consequent en zorg dat het hele gezin dezelfde commando's gebruikt, anders raakt de hond in de war. Wanneer de hond meerdere malen niet luistert, help je hem met het gewenste gedrag. Als je dit niet doet begrijpt de hond het niet of denkt dat hij niet hoeft te luisteren. Als de hond het gewenste gedrag vertoont moet je hem direct belonen. Doe je dit later legt hij het verband met het gedrag niet meer. Sla niet door, accepteer het als een hond geen zin heeft en probeer het later nog eens.

Wat als het niet lukt?

Heel belangrijk is dat je alleen positieve beloning geeft en je hond niet afstraft wanneer het nog niet lukt. Hier kan je hond angstig van worden. Help je hond en wees vooral geduldig. Oude gewoontes van een vorige baasje zijn heel lastig te veranderen, maar geen oud is te oud om te leren. Hou vol of schakel hulp in.

Ga jij met je volwassen of senior hond op cursus?

Conclusie? Een hond is nooit te oud om te leren, schrijf je dan ook in voor die cursus! Wees vooral geduldig en geef je hond op de juiste momenten een beloning. Waar een oude hond wat minder fysiek bezig kan zijn, kan hij metaal juist wel wat uitdaging gebruiken. Bijvoorbeeld met trucjes. Sla niet door, accepteer het als een hond geen zin heeft en probeer het later nog eens.

Natuurlijk ligt het ook aan het ras. De een is nou eenmaal wat slimmer dan de ander. Maar ze zeggen ook niet voor niets: de hond lijkt op zijn baasje.

Wie van jullie heeft last van een eigenwijze hond? En wat zijn jullie ervaringen met het trainen van oudere honden?

Reacties

  • Door sally van hoey, 11 september 2022

    beste wij hebben een labrador (chocolat) Billy (5 jaar)een schat van een hond maar als iemand aan de deur komt blaffen en als hij andere honden ziet die op oog hoogte komt is hij zo kwaad, wat kan ik doen om dit toch nog op dez...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden