0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna , 1 oktober 2022

Maak je kerstboom kat-proof!

Je komt in de decembermaand beneden na weer een vreselijk koude nacht. Je geeft een grote draai aan de thermostaat en loopt naar de kerstboom om je lampjes aan te zetten. Tot je grote verbazing staat de kerstboom niet meer mooi in zijn voet maar ligt het uitgestrekt op de vloer. De kerstboom heeft het op wat takbreuken na overleefd, de mooie piek die je vorige week gekocht hebt ligt in duizend stukken. Klinkt herkenbaar? Je bent niet de enige.

Hoe maak je een kerstboom kat-proof?

Het lijkt wel alsof je kerstboom net zo aantrekkelijk is als kattengras. Nog geen half uur nadat je de kerstboom hebt neergezet, zit je kat triomfantelijk als levende piek in je boom. Het is natuurlijk irritant om constant gebroken ballen op te moeten ruimen en daarnaast is het ook nog onveilig voor je kat als deze met kerstboom en al om kan vallen. Wat kun je doen om te zorgen dat je kat niet in de boom klimt?

Hier volgen wat tips om je kerstboom kat-proof te maken:

1. Omvang kerstboom

Hoe groter de kerstboom hoe eerder een kat geïntimideerd raakt of een overactieve interesse in je kerstboom krijgt. Het eerste advies is daarom om bij het kopen van de boom niet te gaan voor de grootste Nordman die je tegenkomt. Kleine kerstbomen zijn erg elegant en, wanneer mooi versiert, doen ze niet onder voor één van hun grotere broers. Niet alleen de hoogte maar ook de dikte speelt een rol. Katten klimmen graag via de stam van de boom omhoog, hoe dunner de boom van onder hoe lastiger het is voor de kat om erin te klimmen.

2. Plaatsing van de kerstboom

Zorg dat de kerstboom niet niet in de buurt van een kast, stoel, eettafel of krabpaal staat waarvandaan de kat in de boom kan springen!

3. De stam van de boom

Zoals hierboven aangegeven klimmen katten graag via de stam naar de top van de boom. Hoe kun je dit voorkomen? Allereerst wil je de kat beletten van de mogelijkheid om dichtbij de stam te komen. Een leuke manier om dit te doen is met kerstcadeaus rond de boom. Dit weert de katten af en staat ook nog eens leuk en gezellig. Vind je kat toch altijd weer een manier om bij de stam te komen? Zorg er dan voor dat je ook je boom binnenin decoreert. Dit maak het een stuk lastiger voor jouw kat om zich door de takken heen te nestelen.

4. Verstevig je boom

Is jouw kat een echte aanhouder en laat hij/zij zich niet wegjagen door de getroffen maatregelen? Dan is het tijd om je boom te verstevigen. Doe dit zowel boven als onder. Verstevig je boom onder door potgrond in de voet te doen of zakken over de voet heen te leggen. Het verstevigen van je kerstboom boven is iets lastiger. Gebruik hiervoor stevig visdraad die je zowel aan de boom als aan de muur bevestigd. Het is nu erg lastig voor een kat van gemiddeld formaat om de boom om te gooien. Zit je kat toch nog steeds in de boom? Zorg er dan voor dat je belletjes in je boom hangt. Zo ben je er op tijd bij om te voorkomen dat je kat vroegtijdig oud en nieuw viert door de kerstboom met een klap naar beneden te laten komen.

5. Aluminiumfolie

De meeste katten vinden het niet prettig om over aluminium folie te moeten lopen en zijn bang voor dit geluid. Leg onderaan de boom wat aluminiumfolie om jouw kat uit de kerstboom houden.

6. Hang citroen of sinaasappel in de boom

Katten houden niet van Citrus geuren. Hang schijfjes citroen of sinaasappel met een lintje onderin je boom. Heb je ook meteen een leuke versiering! Eventueel kun je ook een bakje met een halve citroen neerzetten onder de boom, steek dan kruidnagels in de citroen voor een nog meer afschrikwekkende geur.

7. Hang geen kerstkrans in de boom

Een kerstkrans of andere lekkernijen in de boom is natuurlijk de kat op het spek binden, en ook de hond als die in huis woont! Daarnaast is chocolade giftig voor katten en honden, dus zorg dat je dat nooit onbeheerd op tafel zet of in de boom hangt.

8. Kies voor onbreekbare kerstballen

Tegenwoordig heb je hele mooi onbreekbare kunststof kerstballen, maar je kunt ook kiezen voor versiering van hout, vilt of piepschuim. Geen probleem als deze uit de boom vallen!

9. Zorg voor afleiding

Houd je kat lekker bezig zodat deze niet gefocussed is op kerstboom. Speel veel actief met je kat, zodat hij lekker gaat slapen op de momenten dat je niet thuis bent. Daarnaast is interactief laserspeelgoed een hele goede afleiding of een uitdagende voerpuzzel.

10. Neem een alternatieve kerstboom

Ben je inmiddels oud en wijs genoeg om te weten dat een kerstboom geen goede combinatie is met jouw kat? Kies dan een leuke alternatieve kerstboom of versier je huis op een andere manier in kerstsferen.

Wat doe jij om een kat-astrofe te voorkomen met jouw kerstboom?