0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 1 mei 2021

Kunnen alle honden zwemmen?

Sommige honden willen altijd graag het water in. Op warme dagen zijn de meeste honden helemaal niet meer te stoppen! Veel hondeneigenaren gaan er van uit dat zwemmen goed is voor hun hond maar dat is niet altijd het geval. Zwemmen is namelijk geen aangeboren eigenschap voor honden. Terwijl sommige honden gelijk zwemmen zodra ze in het water komen, zakken andere honden als een baksteen naar de bodem.

Is jouw hond dol op ravotten langs de waterkant en zwemmen? Neem dan eens een kijkje in onze webshop en voor ons gehele collectie buitenspeelgoed!

Wat zwemmen betreft zijn honden over het algemeen in drie categorieën te verdelen. Er zijn honden die van nature kunnen zwemmen, er zijn honden die het kunnen leren en er zijn honden die je ver weg van water moet houden.

Uitstekend zwemmende hondenrassen

Grotere rassen als Spaniels, Golden Retrievers, Ierse Setters Newfoundlanders vallen in de eerste categorie en zijn allemaal uitstekende zwemmers. Dit komt vooral door hun sterke ledematen, maar het zit ook in hun genen. Deze rassen zijn speciaal gefokt om tijdens de jacht watervogels uit het water te halen. Tussen hun tenen zie je vaak ook speciale zwemvliezen. Deze honden zwemmen dus graag en je zal ze dan ook vaker in zee of in een meertje zien springen.

Hondenrassen die kunnen leren zwemmen

Kleine honden zoals de Maltezer en de Chihuahua zijn soms goede zwemmers, maar koelen snel af in het water of zijn bang in het water. Hierdoor is het risico van verdrinking hoog. Laat dit soort honden dus altijd zwemmen in laag water waar ze snel weer uit kunnen.

Hondenrassen die niet kunnen zwemmen

Aan de andere kant heb je de kleinere rassen zoals bulldogs, teckels en boxers. Zij hebben niet genoeg stuwkracht in hun korte poten om goed te blijven drijven. Rassen met platte bekken, zoals de mopshond, vinden het ook moeilijk om te zwemmen omdat zij snel moe worden.

Kan jouw hond zwemmen?

Niet iedere hond kan dus zwemmen. Zo zijn er bijvoorbeeld verhalen bekend van honden waarbij de vacht van de hond tijdens het zwemmen "volloopt" met water en dat de hond op deze manier steeds meer moeite krijgt om de kop letterlijk en figuurlijk boven water te houden. Ook honden die goed kunnen zwemmen kunnen in de problemen komen als de omgeving niet echt veilig is. We hebben vanuit de praktijk van Anicura Dierenartsen gehoord over een hond die goed kon zwemmen, maar in de jachthaven tussen twee boten viel en kansloos verdronk door gebrek aan ruimte om te kunnen zwemmen. Het is en blijft dus altijd oppassen. En vooral op de boot is een hondenzwemvest geen overbodige luxe.

Verder is het natuurlijk net zoals bij mensen, er zijn lichamelijke condities die zwemmen niet verstandig, zo niet levensgevaarlijk maken. Bepaalde spier- en/of skeletaandoeningen kunnen verergeren door zwemmen, het mag tevens duidelijk zijn dat honden met epilepsie niet mogen zwemmen.

Zwemvest voor honden

Bang voor water

Sommige honden kunnen van nature wel de fysieke capaciteit hebben om te zwemmen, maar zijn toch doodsbang voor water. Deze honden hebben de neiging om in paniek te raken als ze onder water gaan. Paniek leidt dan al snel tot vermoeidheid, wat de kans op verdrinken weer groter maakt. Sommige honden willen niet eens naar buiten als het regent, laat staan het water in. Gooi een bange hond nooit in het water maar wacht rustig af tot deze zelf het water in gaat.

Gezondheid

Zowel het zwemmen in gechloreerd-, zout of zoetwater kan gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond. In die gevallen waar de hond zwemt in zwembad-achtige omstandigheden zal het water gechloreerd zijn. Opname via de bek van de hond, zal net als bij de mens, diarree kunnen veroorzaken omdat darmbacteriën negatief beïnvloedt kunnen worden door het chloor. Hierdoor verschuift het evenwicht van de darmflora met een dunne darm diarree tot gevolg. Meestal herstelt dit zich spontaan binnen een aantal dagen als er niet meer gezwommen wordt. Bij warme omstandigheden en jonge dieren is waakzaamheid geboden omdat uitdroging hier relatief snel kan optreden.

Zwemmen in zoutwater geeft niet zoveel problemen. Slijmvliezen van de ogen kunnen wat geïrriteerd raken en een enkele hond zal misschien braken na opname van (te)veel zout water.

Zoetwater kan microbiologisch behoorlijk ziekmakend zijn. Meest bekende ziekte is botulisme. Als het een beetje warmer wordt dan is ondiep water snel besmet. Watervogels raken verlamd, komen met de kop onder water en verdrinken. Laat NOOIT een hond zwemmen in water waar je een dode vogel in ziet drijven of waar deze recent gevonden is. In principe zal voor botulisme gewaarschuwd worden omdat het ook gevaarlijk is voor de mens, maar het is niet ondenkbaar dat commerciële belangen tot enige vertraging kunnen leiden.

Blauwalgen lijken mensen niet zo snel ziek te maken maar honden zijn er gevoeliger voor. Het water kan stinken of er troebel uit zien. Meest voorkomende reacties zijn huidklachten en diarree, het precieze mechanisme is nog niet bekend. Bacteriën en andere micro-organismen in het water kunnen diarree veroorzaken die meestal vanzelf overgaat.

Voor alle wateromstandigheden geldt dat de temperatuur van het water voldoende hoog moet zijn. Het is beter voor het skelet en de spieren als het water niet te koud is. Ook is bekend dat honden na de opname van koud water een maagkanteling kunnen ontwikkelen, dus let ook op bij het drinken van koud zeewater 's winters tijdens de strandwandeling!

Honden die daar gevoelig voor zijn kunnen van regelmatig zwemmen een verstoring oplopen van hun talgproductie. De vacht gaat vettig aanvoelen en de hond gaat een geur bij zich dragen die misschien het best te vergelijken is met oud nat wasgoed.

Met name Duitse Herders die toch al een wankel evenwicht hebben qua gezondheid van de huid en vacht is het oppassen geblazen. Als een hond dit ontwikkelt dan is de enige remedie om te stoppen met zwemmen.

Specifieke blessures

Bij het zwemmen maakt de hond bewegingen die totaal anders zijn dan bij het normale voortbewegen. De "zwembelasting" zal dus geleidelijk aan opgevoerd moeten worden om blessures te voorkomen, ook een "warming-up" is aan te bevelen.

Een specifieke blessure kan ontstaan als de hond op een hogere wal moet klauteren om het water te verlaten. Schouderblessures ontstaan omdat de hond veel kracht moet zetten en bij een natte (langharige) vacht kan het gewicht fors toegenomen zijn! Beter is het om een plek te zoeken waar de hond het water uit kan lopen of de hond te helpen zonder hierbij aan zijn voorpoten te trekken.

Spelen in het water

Niets is leuker dan een hond die lekker aan het spelen is in het water. Voor honden die graag zwemmen zijn er speciale halsbanden die tegen water kunnen en dus niet gaan stinken. Ook is het leuk om samen met je hond te spelen in het water met hondenspeelgoed wat blijft drijven zoals deze frisbees of deze ballen.

ballen die drijven

Mocht je hond qua zwemkunsten niet de nieuwe Maarten van der Weijden zijn, wanhoop dan niet. Er zijn genoeg recreatieplassen en meertjes met laag water waar je veel plezier kunt hebben met je hond. Ook zijn er speciale zwemvesten voor honden te koop. Uiteraard kun je ook samen met je hond langs de kant relaxen en van het zonnetje genieten.

Is jouw hond een waterrat of juist niet? Laat het weten in de reacties!

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-hond-water

Reacties

  • Door Johan, 30 juli 2020

    Ik kan u garanderen dat teckels wel kunnen zwemmen. Wij hebben altijd teckels gehad en al deze teckels konden zwemmen, 1 ging zelfs mee met mij op de surfplank, het zijn geen snelle zwemmers maar ze kunnen zo een sloot overstek...

  • Door Gerarda Van Looy, 3 juli 2020

    Beste zouden we info uit het artikel over zwemmen mogen gebruiken voor in ons Sheltie magazine, natuurlijk met een vermelding naar jullie.

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden