0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 21 maart 2017

Kat vermist? Lees deze tips!

We hopen natuurlijk dat het je nooit zal overkomen. Maar onder het mom van voorkomen is beter dan genezen, hierbij enkele tips voor als je kat vermist is. Wat te doen als je kat op een dag zoek is? In ieder geval kun je nu ook al enkele voorzorgsmaatregelen nemen.

1. Zet je kat op de gevoelige plaat

Zet net alleen zijn of haar lieve smoeltje op de foto, maar let op specifieke uiterlijke kenmerken die jouw kat zo uniek maken. Denk aan vlekjes, kleur van de vacht, de bouw, uitdrukking in het gezicht, verschillende kleur ogen etc. Dit helpt enorm in het geval je kat zoek ik geraakt. Je kunt dan een heldere omschrijving maken welke je in de buurt of op internet kunt verspreiden. Een aantal goede foto's helpen daarnaast om je woorden kracht bij te zetten. Bovendien weten anderen waar ze op moeten letten.

2. Chip je kat en registreer de chip

Zorg ervoor dat je kat gechipt is en dat de chip geregistreerd staat op jouw naam, inclusief up-to-date contact- en adresgegevens. Dit gaat niet vanzelf, dus verzeker je ervan dat je kat niet alleen gechipt, maar ook geregistreerd staat. Ook als je kat altijd binnen zit is chippen belangrijk. In een onopgemerkt ogenblik kan hij of zij naar buiten schieten en dan is het te laat. Juist binnenkatten kunnen zich buiten op straat moeilijk zelf redden, dus... chip je kat.

3. Ga op zoek, ook in de nacht

Ga direct op zoek als je kat weg is. Bedenk waar ze zich allemaal kan verstoppen en sla zeker de schuur of het tuinhuisje van de buren niet over. Ga vooral zelf op zoek, je kat zal sneller op jouw stem reageren dan op die van iemand anders. Een bange kat zal zich verstoppen en zo ver mogelijk wegkruipen. Om die reden heb je de grootste kans je kat terug te vinden in de loop van de avond en in de nacht. Het is dan rustiger op straat en er zijn minder geluiden. Hopelijk durft ze dan tevoorschijn te komen zodra je haar roept. Houd het zoeken absoluut meerdere dagen vol. Het kan zomaar zijn dat ze op de derde dag toch opeens uit een gaatje komt kruipen waar je de dagen ervoor ook gezocht en geroepen hebt.

4. Hang posters op in de buurt van je vermiste kat

Snel handelen is van groot belang zodra je kat zoek is.
Hang direct posters op in de omgeving, denk hierbij aan bomen, maar ook de bushalte en de supermarkt. Kies strategische plekken waar veel mensen komen en zorg ervoor dat je poster zichtbaar (en leesbaar is).
Stop daarnaast flyers in de brievenbussen bij de buren in omliggende straten en ga langs dierenartsen in de buurt. Mocht je onlangs verhuisd zijn, dan raden we aan hetzelfde te doen in je oude buurt.
De kans is redelijk groot dat iemand je kat gezien heeft in je nieuwe of oude buurt, dus maak zo snel mogelijk posters en flyers.

5. Check speciale vermiste dierensites

Er zijn verschillende site waarop je vermiste dieren kunt aanmelden en kunt bekijken welke dieren als gevonden zijn opgegeven. Amivedi is een landelijk meldpunt voor gevonden en vermiste huisdieren en werkt nauw samen met dierenartsen, asiels en dierenambulances. Ook op de site van de Dierenbescherming kun je aangeven dat je hond of kat vermist is.

6. Zorg dat je kat overdag en 's nachts naar binnen kan

Als het rustiger is op straat durft je kat misschien wel weer uit haar schuilplaats te kruipen en voorzichtig terug naar huis te lopen. Zodoende is het van groot belang dat ze naar binnen kan. Hoogstwaarschijnlijk neemt ze dezelfde route naar binnen, als dat ze naar buiten is gegaan. Ook het maken van een lokplek kan helpen. Zet wat water en een bakje met eten mee, dicht in de buurt waar je kat naar binnen kan. Zorg dus dat er geen belemmeringen zijn om terug naar binnen te glippen.

7. Ga langs bij asiels in de buurt als je kat vermist is

Misschien heeft iemand anders je kat gevonden en deze naar het asiel gebracht. Ga altijd zelf langs om te kijken of je kat is gebracht en herhaal dit een aantal keer in de eerste 2 weken. Asiels zijn wettelijk verplicht een gevonden kat (of hond) 14 dagen vast te houden (voordat deze voor adoptie wordt aangeboden), zodat baasjes de mogelijkheid hebben zich te melden.

8. Track je kat

Behalve bovenstaande maatregelen kun je het ook anders en zeer eigentijds aanpakken. Nooit meer je kat kwijt door middel van een speciale halsband, incl. GPS tracker.

Als laatste nog even dit.
Heb jij je kat weer teruggevonden? Verwijder dan posters, geef het door aan de instanties die je gesproken hebt en haal meldingen van sites voor vermiste dieren.

Heb jij nog aanvullende tips? Laat het ons weten in de reacties! Je gunt niemand dat z'n huisdier vermist wordt; samen staan we sterk!photo credit: Simon the cat playing in pajamas via photopin(license)

Reacties

  • Door W.Poorasad, 23 mei 2023

    Wij missen hem paar dagen

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden