0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 11 februari 2018

Kat maakt ons ongewenst wakker

Vragen over je hond of kat? Onze dierencoaches geven antwoord!

Ervaren dierencoaches van Anicura geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Karina & Zoefie, die hen iedere ochtend vroeg wakker maakt. 

Vraag

Wat fijn dat ik mijn vraag bij jullie kan stellen! Wij wonen in een appartement op de 2e verdieping, 95 m2, met een vrouwelijke turkse angora van 10 en een mannelijke maine coon van 1. Aan de achterkant hebben we een balkon waar ze door een kattenluik altijd op kunnen, maar ze kunnen er niet vanaf.

Nu hebben wij 's ochtends een probleem. Rond 6.00 uur komt Zoefie (dat is ons jonge maine coontje) ons wakker maken. Helaas trekt hij daar een hele kast aan trucs voor open; hij gaat heel hard stompen/krabben aan de deur, heel hard miauwen en ook aan andere deuren krabben. Hij lijkt overal in te willen kunnen (maar dat mag niet in de wc of mijn kledingkast). De deuren naar onze slaapkamer, badkamer, woonkamer, studeerkamer zijn nu al open en ze kunnen natuurlijk gewoon bij de kattenbak en voerbakjes.

Hebben jullie een tip hoe we zijn gedrag kunnen afleren? Met name dus dat stompen/krabben tegen deuren. Het helpt niet om boos te worden, eten geven, even aaien dat helpt allemaal niet. Door de week is het nog niet zo erg maar in het weekend is het erg vervelend! Hij wil graag aandacht denk ik, maar hij lijkt dan te willen dat je voor hem uit bed komt.. hii komt er soms bij liggen maar meestal doet hij zo veel lawaai maken dus op de gang.

Antwoord

Deze manier van aandacht vragen door katten is helaas een veel voorkomend probleem. Katten zijn intelligente dieren en weten precies wat ze moeten doen om aandacht van hun baasje te krijgen. En Maine Coons zijn tevens erg gericht op hun baasje en willen graag bij je zijn. Met het reageren erop door bijvoorbeeld boos te worden, hem eten te geven, hem te aaien etc. geef je Zoefie dus aandacht en beloon je zijn ongewenste gedrag. Voor een dier geldt: negatieve aandacht (schreeuwen bijvoorbeeld) is ook aandacht. Er zit maar 1 ding op: zijn gedrag totaal gaan negeren! Niet roepen, zuchten, aaien, eten geven, opstaan om hem bij de deuren weg te halen etc. Nee, ga je gewoon nog even lekker omdraaien in bed, totdat hij helemaal is gestopt met het stompen/krabben aan de deuren.

Op het moment dat hij is gestopt mag je hem pas roepen en aandacht geven. Dit zal je in het begin misschien wel wat slapeloze nachten geven ben ik bang, maar dat is echt de enige oplossing!

Ik heb nog wel wat tips die je evt. kunt gebruiken om het ongewenste gedrag nog wat sneller af te leren:

 1. Staan er altijd brokjes voor je katten klaar of geef je ze 's ochtends en 's avonds een portie? Koop dan bijvoorbeeld een voederautomaat: met dit apparaat kun je je katten op vaste tijdstippen eten geven, ook handig wanneer jullie bijvoorbeeld een dagje weg zijn of gewoon eens lekker willen uitslapen! Deze kun je dan instellen op 6:00 uur 's ochtends (en 18:00 's avonds bijvoorbeeld), zodat Zoefie en je andere kat dan hun eten krijgen. Hierdoor neem je het probleem van aandacht vragen omdat hij wil eten in elk geval weg!
 2. Voor het krabben aan de deuren, heb je een krabpaal in huis? Zet die dan in de buurt van de plek waar hij vaak aan de deuren krabt. Koop dan wat kattenkruid (catnip) of doe een paar druppeltjes valeriaan op de paal. Katten vinden dit heerlijk en zullen dan (hopelijk) de deuren met rust laten.
 3. Ik neem aan dat Zoefie gecastreerd is, maar mocht dit nog niet zo zijn kan castratie er ook voor zorgen dat je kater rustiger wordt.
 4. Er bestaat ook nog een zogenaamde 'training spray'. Deze spray is speciaal ontwikkeld om te helpen met het trainen van je kat en helpt bij het voorkomen van ongewild gedrag. Het helpt te voorkomen dat je kat aan deuren en meubels gaat krabben. De Training Spray is zowel voor binnen als buiten gebruik.
 5. Maine Coons zijn van nature erg speels en intelligent. Zorg daarom voor voldoende kattenspeeltjes in huis: ga 's avonds voordat jullie naar bed gaan nog even flink spelen met je katten, denk aan laser-lampjes, pingpongballetjes apporteren, kurken, propjes papier, speelmuisjes met catnip, voederbal, en er bestaan zelfs kattenpuzzels! Zo kunnen je katten ook lekker moe maar voldaan gaan slapen.

Hopelijk heb je hier wat aan en kun je binnenkort weer eens lekker uitslapen!

Reacties

 • Door Ingrid Stipdonk, 14 mei 2022

  Hier hetzelfde probleem.... als wat ik hier lees heb ik al gedaan en doe ik nog steeds, maar onze Saar is een echte volhouder.
  Nu heb ik sinds vorige week de tijden voor het eten aangepast. I.p.v. rond half 6 krijgt ze...

 • Door Greet, 27 februari 2022

  Mijn poesje de zabber aan mijn kleren

 • Door Lisette, 6 november 2021

  Hoi, Ik heb hetzelfde probleem.. Ik ben het nu al 2 maanden helemaal aan het negeren.. maar het is nog steeds niet gestopt. Hoe lang moet ik dit volhouden? Zijn er echt geen andere opties? Voederbak met tijdklok heb ik en ook e...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden