0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 5 november 2020

Je kat in bad doen; ja of nee?

Zoals iedere katteneigenaar wel weet, brengen katten het grootste gedeelte van hun dag slapend door. Maar daarnaast hebben ze nog een favoriete bezigheid die veel tijd in beslag neemt. Wist jij bijvoorbeeld dat katten zo’n 30% van de tijd dat ze wakker zijn, besteden aan vachtverzorging? Dit kunnen ze prima zelf en eigenlijk hebben ze daar geen hulp bij nodig. Toch is het in sommige gevallen zinvol om katten een handje te helpen met wassen.

Waarom wast een kat zich?

Katten vinden persoonlijke hygiëne ontzettend belangrijk. Maar ze wassen zichzelf ook instinctief nadat ze gegeten hebben. Dit doen ze om de geur van voedsel van zich af te wassen en te voorkomen dat roofdieren of andere katten het ruiken. Eigen geur is enorm belangrijk voor een kat en eigenlijk willen ze alle geurtjes die niet op hun vacht thuishoren zo snel mogelijk verwijderd hebben. Zo zie je vaak dat katten zichzelf wassen nadat er een aai is gegeven, als ze in aanraking zijn geweest met andere katten of bijvoorbeeld bij de dierenarts zijn geweest. Daarnaast wassen katten zich ook om hun vacht te beschermen tegen weersinvloeden, parasieten te bestrijden en zichzelf gerust te stellen na een stressvolle situatie. 

Wanneer heeft jouw kat hulp nodig met wassen?

In principe zijn katten prima in staat om zichzelf goed schoon te houden. Maar soms kan het voorkomen dat katten zó vuil zijn dat ze zichzelf niet kunnen wassen, bijvoorbeeld door chemische of giftige stoffen. Zo kan jouw poes zomaar onder de motorolie thuiskomen, als ze een dutje heeft gedaan onder een geparkeerde auto. Om te voorkomen dat ze die olie binnenkrijgt, heeft ze hulp nodig deze zo snel mogelijk van haar vacht te verwijderen. Maar ook wanneer een kat een blessure heeft of zichzelf niet kan onderhouden door ouderdom, overgewicht of een ongeval, is menselijke hulp gewenst. Of ze het nu leuk vinden of niet, een schone huid en vacht draagt bij aan de algehele gezondheid van jouw huisdier. 

Hulp bij het wassen

Heeft je kat een wasbeurt nodig? Houd er dan in eerste instantie rekening mee dat hij of zij hier waarschijnlijk niet van gediend is. Een paar extra handen om te helpen is dan ook geen overbodige luxe. Zorg voor een rustige omgeving en stel je kat gerust; laat hem of haar rustig wennen aan het lauwwarme water. Verder is het van groot belang dat je speciale kattenshampoo gebruikt. Gebruik nooit producten die voor mensen geschikt zijn, zoals douchegel of shampoo. Een kattenhuid heeft namelijk een heel andere PH-waarde en zuurgraad dan een mensenhuid. Shampoo die bedoeld is voor mensen ontvet de huid en dat is bij een kat juist niet de bedoeling.

Speciale kattenshampoo en -borstel

De kattenshampoo van Greenfields is volledig afgestemd op de vacht van katten en tast de gevoelige kattenhuid niet aan. De shampoo hydrateert en voedt de huid en houdt de vacht van jouw kat zacht, glanzend en in goede conditie. Heb je een kat met een langharige vacht? Dan biedt deze speciale anti-klit spray uitkomst! Om de wasbeurt compleet te maken, kun je na het wassen en drogen de vacht borstelen met de multifunctionele kattenborstel van Pet+Me. Deze soepele borstel is zacht en vormt zich naar het lichaam van jouw huisdier. Daarnaast verwijdert de borstel ook heel effectief losse haren en zelfs roos uit de ondervacht. Een echte alleskunner!

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-kattenshampoo