Shopping Cart Pixel
Word vriend
Ontvang de Max&Luna nieuwsbrief met de laatste trends, hoge kortingen en kans op leuke prijzen!

Geen producten gevonden...

Hulp bij het kiezen van het juiste speelgoed voor je puppy

Placeholder

Eindelijk komt je nieuwe pup en dan ga je op zoek naar alle attributen die je daarvoor nodig hebt, zoals een mand/kussen, eventueel een bench, een halsband of tuig en een riem, voer, lekkere snacks en natuurlijk speelgoed. Uiteraard word je daarbij overspoelt met allerlei adviezen van iedereen. Maar waar moet je nu op letten wanneer je goed speelgoed voor je nieuwe puppy wilt kopen? En waarom is spelen met je puppy zo belangrijk?

Hulp bij het kiezen van het juiste speelgoed voor je puppy

Allereerst is het belangrijk om te weten dat puppies en jonge honden verschillende levensstadia door gaan en daarbij past ook verschillend speelgoed. Daarnaast hebben ook volwassen honden behoefte aan verschillende speeltjes. Soms is het leuk om samen te spelen, maar er zijn ook momenten dat de hond liever graag even kauwt, bijvoorbeeld om wat stress kwijt te kunnen raken. En andere keren wil je graag samen een zoekspelletje doen of een puzzeltje oplossen.

In deze blog gaan we wat dieper in op juist speelgoed voor puppies tot ongeveer 15 / 16 weken. Dit is ongeveer de leeftijd dat ze langzaam in de puberteit gaan komen.

Zoals met een baby, zal ook jouw pup alles moeten leren. Vaak denken we dat onze pup alles wel weet, maar ook pups worden geboren zonder enige kennis. Bij de fokker ligt dan ook een enorme verantwoordelijkheid om de pup al met van alles kennis te laten maken. Een goede fokker is hier dan ook volop mee bezig. In het nest spelen pups vooral met elkaar, maar hopelijk ook met wat “vreemde voorwerpen”. Zo leren ze hun tanden te gebruiken en ook hoe hard ze kunnen spelen.

Eenmaal bij de nieuwe eigenaren thuis, gaan ze veel op onderzoek en daar gebruiken ze ook zeker hun tanden bij. Net zoals kleine kinderen alles in hun handen of mond stoppen, doen pups dat ook. Jonge pups moeten nog leren kauwen en ontdekken dat ze niet alles zo maar door kunnen slikken. Daarvoor adviseren we je, je huis puppy proof te maken. Het is een kwestie van managen de eerste maanden. Niets achterlaten wat gevaarlijk kan zijn of kapot kan en zeker wel speeltjes en snacks aanbieden waarop je pup kan kauwen en mee kan spelen. Maar wel altijd onder toezicht.

Wat is de functie van spelen met je pup (en ook de oudere hond):

Allereerst werk je door spelen aan het krijgen van een band met je pup. Samenwerken met mensen is iets van honden heel graag willen en spelen is ook samenwerken. Dit versterkt de band met je hond wat ook weer helpt in het verder leren van goed gedrag in het algemeen.

Daarnaast leert  de pup grenzen verkennen door te spelen. Voorbeelden zijn: waarin mag ik wel bijten en hoe hard mag ik trekken. Spelenderwijs kunnen we onze pups dit leren door spel (Bijten in je handen is overigens nooit spel). Bijt de pup te hard of in je handen, dan kun je een kauwspeeltje geven en als de pup daarin bijt, kun je dat gedrag belonen. Zo leert de pup waar ze wel in mogen bijten en waarin niet.

Door spelen leert de pup ook zijn eigen lichaam beter kennen. Hoe ze kunnen bewegen en hoe ze controle krijgen over hun lichaam.

Spelen heeft dus allerlei functies, maar uiteindelijk is het natuurlijk ook heel erg leuk.

Op welke ondergrond kun je het beste spelen.

Belangrijk is bij pups zeker de ondergrond waarop je speelt. De pups zijn nog volop in de groei ze kunnen zich ook snel blesseren. Daarom is het beter om niet op een gladde ondergrond te spelen. De pup kan tijdens het spelen uitglijden en zich pijn doen. Dit is slecht voor het lichaam, maar de pup kan daarnaast ook denken dat het spelen met de eigenaar pijn doet en daarom niet meer met je willen spelen. De pup begrijpt niet dat het door de gladde ondergrond komt, maar denkt dat het spelen met personen pijn doet.

Gebruik een stuk tapijt / kleed (welke niet weg kan glijden) om samen op te spelen. Zo blijft samen spelen leuk en veilig.

Hoelang kan ik met mijn pup spelen?

Dat hangt uiteraard van je spel af, maar pups moeten zeker nog ca. 80% van de tijd slapen om te kunnen groeien. Dus liever een paar keer per dag even kort samen spelen dan 1x heel lang. Spelen maakt moe en kan er juist toe leiden dat de pup nog drukker wordt in plaats dat hij dan lekker gaat slapen. Dus hou het spel altijd kort.

Wil je samen met je hond spelen, kijk dan naar een speeltje waar dat ook makkelijk mee kan en waar de afstand tussen je handen en zijn bek groot genoeg is, zodat de pup niet gelijk bij je handen zit. Ook dit moet je pup leren. Wil de pup het speeltje niet los laten, ruil het speeltje dan voor iets lekkers. Wordt nooit boos en ruk het ook niet uit zijn bek. Ruilen is de beste optie en hier leert de pup ook van.

Kauwt de pup graag, kies dan een speeltje waar dit veilig mee kan (maar altijd kortdurend) en geef je pup ook een snack waar hij/zij langer op kan kauwen.

Waarom is kauwen zo belangrijk?

Geef de pup de tijd om zelf te spelen of te kauwen. Dit heeft ook een functie. Pups moeten leren kauwen en leren om niet alles zomaar doorslikken. Let hierbij dus op dat het speeltje bij jonge pups liever wat te groot is dan te klein. Dit voorkomt dat ze het speeltje (maar dit geldt ook voor snacks) per ongeluk doorslikken. Blijf er ook altijd bij en ruil het voor een ander speeltje als je ziet dat het kapot gaat. Dus niet afpakken, maar ruilen voor iets lekkers of een ander speeltje en dan wegleggen (uit het zicht van de pup).

Pups wisselen hun tanden tussen de 13 en 21 weken. Vaak zien we dan dat pups meer gaan kauwen, omdat tijdens het kauwen endorfine in de hersenen worden aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat de pijn die het wisselen met zich meebrengt wordt vermindert. De pup ervaart dus dat door het kauwen de pijn vermindert en gaat daarom in deze tijd vaak meer kauwen. Dit wil je natuurlijk dan niet in je handen of in je eigen spullen. Dus is het belangrijk om de pup iets aan te bieden waar hij/zij dan wel op mag kauwen. En mocht je pup dan toch ergens in bijten wat je niet leuk vindt, dan kun je als alternatief ook het speeltje aanbieden waar de pup dan wel in mag/kan bijten en dat belonen. Zo leert de pup wat wel of niet mag op een positieve manier. 

Uiteraard is het ook belangrijk dat het speeltje gedurende deze tijd niet te hard is, maar wel sterk genoeg. Kijk dus naar de materialen van het speeltje. Als de pup er niet mee wil spelen dan kan het zijn dat het te veel pijn doet en de pup het daarom niet leuk vindt. Ook flostouwen tijdens  het wisselen kunnen erg pijnlijk zijn. Speel je samen met een flostouw en de pup blijft tijdens het wisselen met zijn / haar tandje in het flostouw hangen dan doet dat pijn. De pup begrijpt dan niet dat dit door het flostouw komt, maar denkt dat spelen met jou pijn doet en wil dan misschien niet meer met je spelen. Dit voorkom je door zeker tijdens het wisselen een speeltje te kiezen die dit voorkomt.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van speelgoed?

Omdat pups nog veel moeten leren is het verstandig om vooral kwalitatief goed speelgoed te kopen die gemaakt is van veilige materialen (niet toxisch, BPA vrij, latex vrij etc.), maar ook van materiaal wat niet heel snel kapot kan gaan en toch flexibel is. Er bestaat geen speelgoed dat niet kapot kan, maar er is zeker wel onderscheid in kwaliteit.

Daarnaast is het ook belangrijk om een keuze te maken in soort speelgoed. Bij voorkeur delen wij het speelgoed in de volgende 2 categorieën: Het soort speelgoed (functie) en hoe sterk is het speelgoed:

Soort speeltje:

  • Speel speelgoed is vaak om samen mee te spelen. Dit zijn vaak geen “kauw” speeltjes, maar b.v. waar je samen aan kan trekken of een frisbee. Bij pups is het beter om dit speelgoed weg te leggen (uit het zicht) wanneer je klaar bent met samen spelen.
  • Kauw speelgoed: Bij pups zeker ook onder toezicht, maar dit speelgoed is over het algemeen sterker
  • Puzzel- / voerspeelgoed: Voor hele jonge pups kan dit te vermoeiend zijn, maar erg leuk om samen te doen. Zeker ook met kinderen. Kinderen kunnen het speeltje vullen met voer en dan aan de hond geven. Uiteraard altijd onder toezicht van een ouder en wanneer de hond het voerspeeltje heeft, dan ook de hond met rust laten. Let wel. De pup/hond moet eerst leren hoe zoiets werkt, dus zorg in het begin voor makkelijk succes. Altijd! Voor pups geldt zeker dat het eenvoudig moet zijn en dat je maar een paar minuten per dag hiermee bezig kan zijn. Anders is het te vermoeiend.

Sterkte van het speeltje:

  • Speelgoed voor zachte kauwers. Voor honden die eigenlijk niet (zoveel) slopen.
  • Speelgoed voor medium kauwers. Sterker speelgoed voor honden die misschien toch wat sneller iets kapot maken of sterke kaken hebben.
  • Speelgoed voor sterke kauwers. Voor die honden die een sterke kauwdrive hebben en zeker ook voor pups die nog moeten leren kauwen.

Let wel: er bestaat geen speelgoed wat niet kapot kan! Dus hou je hond altijd in de gaten met speelgoed.

Kinderen en spelen met de pup

Advies is hier om duidelijk onderscheid te maken tussen speelgoed voor de hond en speelgoed voor de kinderen. Ook dit is aan te leren (zowel bij kinderen als honden). Sjorspelletjes zijn geen spelletjes voor honden en kinderen. Dit is competitie voor de hond en geeft risico’s voor kinderen. Kinderen zijn vaak niet sterk genoeg en de hond wil winnen met alle risico’s van dien.

Leuke spelletjes voor kinderen en honden samen zijn b.v. samen een balletje of brokje verstoppen. Altijd succes voor de hond en zo krijgt de hond ook een goede ervaring met het kind. Ligt je hond te kauwen op iets (voer of speelgoed), zorg dan dat er geen kinderen in de buurt kunnen komen. Je hond kan zijn speeltje / voer gaan verdedigen. Dit is heel normaal, maar geen gewenste situatie met kinderen in de buurt. Dus beter voorkomen met duidelijke regels en/of een afgesloten ruimte/bench om ongelukken te voorkomen.

Spelen met je pup is dus heel functioneel, maar vooral ook leuk. Veel plezier samen.

West Paw Play Chart

Blog van Rita Viel, export manager van West Paw Inc. Dit hondenspeelgoed wordt in Amerika geproduceerd en is kwalitatief hoogwaardig speelgoed. Het heeft zelfs het CE keurmerk waardoor het tevens veilig is voor kinderen. Het speelgoed is ook 100% recyclebaar. Naast export manager is Rita tevens kynologisch instructeur en mede oprichter van Hondenschool Kwispel in Steenwijk en gediplomeerd gedragstherapeut.

Rita is jaren geleden met het speelgoed van West Paw in aanraking gekomen omdat zij zelf op zoek was naar kwalitatief goed speelgoed die kon ondersteunen bij het oplossen van een aantal probleemgedragingen bij honden. Nu geeft ze wereldwijd workshops over spelen met honden en hoe je spelen / speelgoed ook kan gebruiken bij bepaald probleemgedrag, maar ook bij honden die beperkt zijn zoal bijvoorbeeld oudere honden, geblesseerde honden, pups etc.

Reageer als eerste!


* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »