0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 13 oktober 2021

Hulp bij het kiezen van het juiste speelgoed voor je puppy

Allereerst is het belangrijk om te weten dat pups en jonge honden verschillende levensstadia door gaan en daarbij past ook verschillend speelgoed. Daarnaast hebben ook volwassen honden behoefte aan verschillende speeltjes. Soms is het leuk om samen te spelen, maar er zijn ook momenten dat de hond liever graag even kauwt, bijvoorbeeld om wat stress kwijt te kunnen raken. En andere keren wil je graag samen een zoekspelletje doen of een puzzeltje oplossen.

In dit blog gaan we dieper in op juist speelgoed voor pups tot ongeveer 15/16 weken. Dit is ongeveer de leeftijd voordat ze in de puberteit komen. Vanaf 5 tot 6 maanden zit je hond in de puberteit. 

Zoals met een baby, zal ook jouw pup alles moeten leren. Vaak denken we dat onze pup alles wel weet, maar ook pups worden geboren zonder enige kennis. Bij de fokker ligt dan ook een enorme verantwoordelijkheid om de pup al met van alles kennis te laten maken. Een goede fokker is hier dan ook volop mee bezig. In het nest spelen pups vooral met elkaar, maar hopelijk ook met wat “vreemde voorwerpen”. Zo leren ze hun tanden te gebruiken en ook hoe hard ze kunnen spelen.

Eenmaal bij de nieuwe eigenaren thuis, gaan ze op onderzoek en daar gebruiken ze ook zeker hun tanden bij. Net zoals kleine kinderen alles in hun handen of mond stoppen, doen pups dat ook. Jonge pups moeten nog leren kauwen en ontdekken dat ze niet alles zo maar door kunnen slikken. Daarvoor adviseren we je huis puppyproof te maken. Niets achterlaten wat gevaarlijk kan zijn of kapot kan en  speeltjes en snacks aanbieden waarop je pup kan kauwen en mee kan spelen. En altijd onder toezicht.

Functie van spelen met je pup

Allereerst werk je door spelen aan het krijgen van een band met je pup. Samenwerken met mensen is iets van honden heel graag willen en spelen is ook samenwerken. Dit versterkt de band met je hond wat ook weer helpt in het verder leren van goed gedrag in het algemeen.

Daarnaast leert  de pup grenzen verkennen door te spelen. Voorbeelden zijn: waarin mag ik wel bijten en hoe hard mag ik trekken. Spelenderwijs kunnen we onze pups dit leren door spel. Bijt de pup te hard of in je handen, dan kun je een kauwspeeltje geven en als de pup daarin bijt, kun je dat gedrag belonen. Zo leert de pup waar ze wel in mogen bijten en waarin niet. Door spelen leert de pup ook zijn eigen lichaam beter kennen. Hoe ze kunnen bewegen en hoe ze controle krijgen over hun lichaam.

Waarom is kauwen zo belangrijk?

Pups moeten leren kauwen en leren om niet alles zomaar doorslikken. Let hierbij dus op dat het speeltje bij jonge pups liever wat te groot is dan te klein. Dit voorkomt dat ze het speeltje per ongeluk doorslikken. Blijf er altijd bij en ruil het voor een ander speeltje als je ziet dat het kapot gaat. Dus niet afpakken, maar ruilen voor iets lekkers of een ander speeltje en dan wegleggen.

Pups wisselen hun tanden tussen de 13 en 21 weken. Vaak zien we dan dat pups meer gaan kauwen, omdat tijdens het kauwen endorfine in de hersenen worden aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat de pijn die het wisselen met zich meebrengt vermindert. De pup ervaart dus dat door het kauwen de pijn vermindert en gaat daarom meer kauwen. Dit wil je natuurlijk niet in je eigen spullen. Dus is het belangrijk om de pup iets aan te bieden waar hij wel op mag kauwen. Mocht je pup dan toch ergens in bijten wat je niet leuk vindt, dan kun je als alternatief ook het speeltje aanbieden waar de pup dan wel in mag/kan bijten en dat belonen. Zo leert de pup wat wel of niet mag op een positieve manier. 

Uiteraard is het ook belangrijk dat het speeltje gedurende deze tijd niet te hard is, maar wel sterk genoeg. Kijk dus naar de materialen van het speeltje. Als de pup er niet mee wil spelen dan kan het zijn dat het te veel pijn doet en de pup het daarom niet leuk vindt. Flostouwen kunne tijdens het wisselen pijnlijk zijn. Speel je samen met een flostouw en de pup blijft met z'n tandje in het flostouw hangen dan doet dat pijn. De pup begrijpt dan niet dat dit door het flostouw komt, maar denkt dat spelen met jou pijn doet en wil dan niet meer met je spelen. Dit voorkom je door tijdens het wisselen een speeltje te kiezen die dit voorkomt.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van speelgoed?

Kies kwalitatief goed speelgoed dat gemaakt is van veilige materialen; niet toxisch, BPA vrij, latex vrij etc. maar ook van materiaal wat niet heel snel kapot kan gaan en toch flexibel is. Er bestaat geen speelgoed dat niet kapot kan, maar er is wel onderscheid in kwaliteit.

Bij voorkeur delen wij het speelgoed in de volgende 2 categorieën: Het soort speelgoed (functie) en hoe sterk is het speelgoed:

Soorten speelgoed

  • Speel speelgoed is vaak om samen mee te spelen. Dit zijn vaak geen “kauw” speeltjes, maar waar je samen aan kan trekken of een frisbee. Bij pups is het beter om dit speelgoed weg te leggen wanneer je klaar bent met samen spelen.
  • Kauw speelgoed: Bij pups zeker onder toezicht, maar dit speelgoed is sterker
  • Puzzel- /voerspeelgoed: Voor hele jonge pups kan dit te vermoeiend zijn, maar erg leuk om samen te doen. Zeker ook met kinderen. Kinderen kunnen het speeltje vullen met voer en dan aan de hond geven. Uiteraard altijd onder toezicht van een ouder en wanneer de hond het voerspeeltje heeft, dan ook de hond met rust laten. Let wel. De pup/hond moet eerst leren hoe zoiets werkt, dus zorg in het begin voor makkelijk succes. Altijd! Voor pups geldt zeker dat het eenvoudig moet zijn en dat je maar een paar minuten per dag hiermee bezig kan zijn. Anders is het te vermoeiend.

Sterkte van het speeltje

Let wel: Er bestaat geen speelgoed wat niet kapot kan! Dus hou je hond altijd in de gaten met speelgoed. Lees ook ons blog hierover: Bestaat er hondenspeelgoed dat niet kapot kan?

Kinderen en spelen met de pup

Advies is hier om duidelijk onderscheid te maken tussen speelgoed voor de hond en speelgoed voor de kinderen. Ook dit is aan te leren. Sjorspelletjes zijn geen spelletjes voor honden en kinderen. Dit is competitie voor de hond en geeft risico’s voor kinderen. Kinderen zijn vaak niet sterk genoeg en de hond wil winnen met alle risico’s van dien.

Leuke spelletjes voor kinderen en honden samen zijn samen een balletje of brokje verstoppen. Altijd succes voor de hond en zo krijgt de hond ook een goede ervaring met het kind. Ligt je hond te kauwen op iets, zorg dan dat er geen kinderen in de buurt kunnen komen. Je hond kan zijn speeltje of voer gaan verdedigen. Dit is heel normaal, maar geen gewenste situatie met kinderen in de buurt. Dus beter voorkomen met duidelijke regels of een afgesloten ruimte/bench om ongelukken te voorkomen.

Op welke ondergrond kun je het beste spelen?

Pups zijn nog volop in de groei en kunnen zich snel blesseren. Daarom is het beter om niet op een gladde ondergrond te spelen. De pup kan tijdens het spelen uitglijden en zich pijn doen. De pup kan dan denken dat het spelen met de eigenaar pijn doet en niet meer met je willen spelen. De pup begrijpt niet dat het door de gladde ondergrond komt, maar denkt dat het spelen met personen pijn doet.

Gebruik een stuk tapijt / kleed om samen op te spelen. Zo blijft samen spelen leuk en veilig.

Hoe lang kan ik met mijn pup spelen?

Dat hangt uiteraard van je spel af, maar pups moeten zeker nog ca. 80% van de tijd slapen om te kunnen groeien. Dus liever een paar keer per dag even kort samen spelen dan 1x heel lang. Spelen maakt moe en kan er juist toe leiden dat de pup nog drukker wordt in plaats dat hij dan lekker gaat slapen. Dus hou het spel altijd kort.

Blog van Rita Viel, export manager van West Paw Inc. Dit hondenspeelgoed wordt in Amerika geproduceerd en is kwalitatief hoogwaardig speelgoed. Het heeft zelfs het CE keurmerk waardoor het tevens veilig is voor kinderen. Het speelgoed is ook 100% recyclebaar. Naast export manager is Rita tevens kynologisch instructeur en mede oprichter van Hondenschool Kwispel in Steenwijk en gediplomeerd gedragstherapeut.

Rita is jaren geleden met het speelgoed van West Paw in aanraking gekomen omdat zij zelf op zoek was naar kwalitatief goed speelgoed die kon ondersteunen bij het oplossen van een aantal probleemgedragingen bij honden. Nu geeft ze wereldwijd workshops over spelen met honden en hoe je spelen / speelgoed ook kan gebruiken bij bepaald probleemgedrag, maar ook bij honden die beperkt zijn zoal bijvoorbeeld oudere honden, geblesseerde honden, pups etc.

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-Westpaw