0
0

Door Max&Luna, 15 februari 2019

Hondenbaasjes leven langer!

Onderzoek toont aan: hondenbaasjes leven langer!

Dat we ontzettend gelukkig en blij worden van onze honden is duidelijk. Dit gelukkige gevoel hebben we al vanaf het eerste moment dat we onze hond zien. Van een hond kun je ontzettend veel houden of een echte vriendschap voor voelen, maar dat we als hondeneigenaar ook nog langer blijven leven, is wel een heel mooi feit. Zweedse onderzoekers hebben dit aangetoond en een onderzoek gepubliceerd op Scientific Reports. Het risico tot overlijden is over het algemeen 33% lager met een hond. Dat is nog eens fijn om te horen!

De voordelen van het hebben van een hond

Tijdens het Zweedse onderzoek werd er gekeken naar 3,4 miljoen personen tussen de 40 en 80 jaar oud die de afgelopen 12 jaar problemen hebben gehad met hartziektes. Uit de cijfers bleek dat de hondenbaasjes in deze groep minder risico hadden om te overlijden. Dit is mede te danken aan de reden dat mensen met een hond meer bewegen, omdat ze dagelijks hun hond uit laten en meer buiten komen. Daarnaast waren de redenen dat ze een sterker immuunsysteem hebben, socialer zijn en een gelukkiger leven leiden. Het sterkere immuunsysteem krijgen hondeneigenaren omdat ze knuffelen met hun hond die net buiten gelopen heeft en wellicht nog vuile poten heeft. Daarnaast zorgt een hond voor sociaal contact. Je herkent je vast wel in de gedachte dat je mensen die in het bos of op straat met hun hond ziet lopen, even groet. Het hebben van een hond schept ook een band. Als je beiden een hond hebt, is dit gelijk een leuk onderwerp om over te spreken. Ben je alleenstaand of woon je alleen? Ook dan is het hebben van een hond een voordeel. Volgens de Zweedse onderzoekers sterven mensen die hun partner verloren zijn minder snel als zij steun halen bij hun hond. Ook de kans op een hartaanval is 11% lager voor alleenstaanden met een hond. De onderzoekers beweren dat een viervoeter in bepaalde gevallen de plek van een geliefde kan innemen.

De hond is onderdeel van het gezin

Niet alleen als je alleenstaand bent, heeft het voordelen om een hond te hebben. Ook in een gezin of als je samenwoont met vrienden of een geliefde zorgt een hond voor een langer leven. De personen in een gezinssituatie met hond hebben 15% minder kans op hart- en vaatziekten. Een hond zorgt dus voor een lang en gelukkig leven en is ook nog eens je maatje!