0
0

Door Max&Luna, 29 oktober 2020

Hoe zorg ik dat mijn kat voldoende drinkt?

Om zijn organen goed te laten werken, moet een kat genoeg drinken. Twijfel jij of je kat wel voldoende water binnenkrijgt, pas dan de volgende tips en tricks toe om hem beter te laten drinken en gezond te houden.

1. Ververs het water vaak

Als het water in hun bak niet vers is, weigeren katten het vaak te drinken. Als er stof op drijft, er restjes voer op de bodem liggen of er slijm op de rand van de bak zit, kan het zijn dat je kat inschat dat dit gevaarlijk is voor zijn gezondheid. En niet geheel onterecht. Maak er daarom een gewoonte van de drinkbak elke dag schoon te maken en het water te verversen.

2. Drinkfontein

Kun je het water niet vaak genoeg verversen naar de zin van je kat, dan is een drinkfontein een goede optie. Daarin blijft het water stromen en wordt gefilterd en belucht, waardoor het langer vers blijft.

3. Verbeter de drinkplek

Vanwege het risico op besmetting, zullen veel katten een drinkbak die te dicht bij hun voerbak staat mijden. Probeer daarom eens de waterbak te verplaatsen naar de andere kant van de ruimte. Of zet hem zelfs in een andere kamer.

4. Creëer meer drinkplekken

Meerdere drinkplekken creëren, kan om diverse redenen handig zijn

• Heb je meer dan één kat of kittens, dan kan het hebben van maar één drinkbak voor sommige katten in je huishouden reden zijn om niet te drinken. Zij vermijden de drinkbak, omdat ze bang zijn voor je ander kat(ten). Dit hoeft niet op te vallen, het kan gebeuren zonder dat jij het doorhebt.

• Is je kat oud of beweegt hij moeilijk? Dan kan het een hele opgave voor hem zijn om naar zijn drinkbak, ver weg in de keuken, te moeten lopen. De kans is groot dat hij dit dan ook niet doet. Een drinkbak vlak bij zijn favoriete ligplek of meerdere bakken door het hele huis, zorgen dat een verfrissende slok water altijd dichtbij is.

• Heeft jouw huis meerdere verdiepingen en/of is het erg groot, dan heeft je kat niet altijd zin om helemaal naar zijn drinkbak te lopen. Zet er daarom op meerdere strategische plekken eentje neer.

5. Verander van soort bak

Katten zijn vaak heel kieskeurig als het gaat om hun voer- en drinkbak. Probeer eens iets anders als je denkt dat jouw kat niet genoeg water drinkt. Let zowel op het materiaal (steen, glas, metaal) als op de diepte en breedte. De snorharen van een kat zijn gevoelig en voor sommige katten is het al reden om de bak te vermijden als hun snorharen de zijkant raken. Drinkt je kat graag uit jouw glas, zet dan gerust zo'n glas voor hem neer.

6. IJsbal

Deze video van katten die aan een ijsbal likken, is een hit op YouTube. Het is een grappige manier om water drinken voor je kat of kitten wat leuker en spannender te maken. Helemaal fijn in de zomer!

7. Geef meer natvoer

Natte voeding bevat duidelijk meer water dan droge brokjes. Natvoer is dus een simpele manier om te zorgen dat je kat meer vocht binnenkrijgt. De beste natvoeding voor katten is rijk aan hoogwaardige natuurlijke voedingsstoffen en bevat met name vers vlees & vis.

Heb jij nog andere tips om ervoor te zorgen dat je kat voldoende drinkt? Deel ze met andere Max&Luna vrienden in de comments hieronder!

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-drinken-kat