0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 20 maart 2018

Hoe wordt jouw kat gezond oud?

Net als bij de mens spelen verschillende factoren hierbij een rol. Een binnenkat wordt gemiddeld twaalf tot zestien jaar oud en een kat die altijd buiten leeft maar drie tot tien jaar. Je kat is onderdeel van je gezin en wil je natuurlijk zo lang mogelijk bij je houden. Daarom vroegen Max&Luna experts naar hun tips.

De oudste kat ooit was Creme Puff uit Texas. Zij werd 38 jaar en staat met deze mooie leeftijd nog steeds in het Guinness Book of World Records. Volgens Jake Perry, de eigenaar van Creme Puff, kreeg deze kat dagelijks een zeer ongebruikelijke maaltijd met bacon, eieren, asperges, broccoli en zelfs koffie.

Max&Luna vroegen hun vrienden naar de beste tips om je kat gezond oud te laten worden. Lees snel verder voor de top-10 tips!

1. Laat je kat elk jaar nakijken bij de dierenarts

Vaak gaan baasjes alleen naar de dierenarts als hun kat iets markeert. Het is beter om dit voor te zijn met een jaarlijkse check, vooral als je kat al wat ouder is. Op basis van de bevindingen kan de dierenarts bepaalde voeding, supplementen of beweging voorschrijven.

2. Hou je kat binnen voor een langer leven

Natuurlijk zijn katten van origine buitendieren, maar door de jaren heen is de kat echt ontwikkeld tot volwaardig huisdier. Buiten worden ze letterlijk blootgesteld aan auto's, andere dieren, mensen die niet van katten houden en andere gevaren, waardoor de gemiddelde leeftijd van een buitenkat acht jaar korter is dan die van een binnenkat.

3. Laat je kat niet te zwaar worden

Ook voor katten is een normaal gewicht van belang voor een goede gezondheid. Een gemiddelde kat weegt tussen de 3 en 5 kilo. Hou schommelingen in het gewicht goed in de gaten door je kat regelmatig te wegen. Geef je kat ook op gezette tijden een maaltijd en laat niet een bak met voer de gehele dag staan. Dit is immers een 'all you can eat buffet' voor katten en niet de hoeveelheid die ze daadwerkelijk nodig hebben. Laat ze ook wat doen om hun eten 'te verdienen'. Bijvoorbeeld met een snackbal voor katten waaruit spelenderwijs brokjes komen.

4. Maar ook niet te licht!

Gewichtsverlies kan ook duiden op een slechte gezondheid. Vaak is dit het gevolg van nierziektes of kanker, het is dus cruciaal om er snel bij te zijn. Als je de ruggengraat van je kat kan voelen als je deze aait, dan is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan.

5. Poets de tandjes

Katten krijgen door voeding en snacks veel suikers binnen waardoor tandplak kan ontstaan. Deze bacteriën kunnen veel schade veroorzaken als ze in de bloedbaan terechtkomen. Begin daarom al op zeer jonge leeftijd met het poetsen, zodat je kat eraan gewend raakt. Er zijn verschillende tandpasta's voor katten verkrijgbaar en ook speciale dental kauwstaafjes zorgen voor het verwijderen van tandplak en een schoon kattengebit.

6. Sluit ze niet helemaal buiten

Binnenkatten leven langer, maar katten hebben wel indrukken van buiten nodig om ook geestelijk gezond te blijven. Een afgesloten tuin of balkon is perfect, maar ook een plek voor je kat bij het (open) raam helpt. Zo kan je kat in ieder geval geuren, beelden en beweging van buiten waarnemen. Zorg ook dat ze binnen voldoende beweging krijgen, bijvoorbeeld met een krabpaal met verschillende hoogtes, krabmeubels en kattenspeelgoed die beweging stimuleert.

7. Let op veranderingen in gedrag

Katten leven op basis van dagelijkse gewoontes. Een verandering daarin kan erop duiden dat er iets mis is met de gezondheid van je kat. Katten weten het echter als geen ander te verbergen als er iets mis is. Let daarom goed op veranderingen in eetgewoontes en de manier waarop je kat zich beweegt.

8. Let op braaksel

Haarballen zijn natuurlijk normaal bij een kat. Als je kat vaker spuugt dan normaal dan is dat een reden om alert te zijn. Zeker als er naast haar en voeding ook wit schuim zit.

9. Hou voeding per kat gescheiden

Als je meer katten hebt, kun je de katten beter gescheiden van elkaar eten geven. Zo kan elke kat de (soort) voeding en hoeveelheid krijgt die deze nodig heeft. Ook om deze reden is het niet raadzaam om de hele dag bakjes met kattenvoer te laten staan. De beste manier is om je katten in aparte ruimtes eten te geven.

10. Pas op met (giftige) toevoegingen

Goedkoop kattenvoer zit vaak vol met (kunstmatige) voedingsstoffen die niet goed zijn voor je kat. Vooral zout is erg slecht voor katten. Ook veel bekende fabrikanten maken gebruik van geur- en smaakstoffen die je kat wel lekker vindt, maar niet gezond zijn. Kijk naar de oudste katten ter wereld, deze aten kip en groentn. Dus kies voor kattenvoeding waar veel vlees, vis en groente zit in plaats van granen en andere stoffen die katten van nature niet eten.

Hoe oud is jouw kat (geworden) en wat zijn jouw tips om deze zo oud mogelijk te laten worden? Laat het ons weten in de reacties!