0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 23 april 2018

Hoe word je vrienden met een onbekende kat?

Je ziet op straat een leuke kat lopen en je wilt deze aaien of je bent bij vrienden op bezoek en het lijkt je leuk hun kat op schoot te nemen. Vaak wordt een vriendelijk initiatief van jou beantwoord met een minder vriendelijke reactie van de desbetreffende kat. Wat moet je wel en niet doen om vrienden te worden met een kat?

Als je zelf een kat hebt weet je dat de aanpak van je gasten vaak te direct is om de aandacht van jouw kat te krijgen. Vaak duikt je kat weg onder de bank om daar te blijven of gaat deze blazen en in het ergste geval geeft je kat een haal. Zeker als een kat te vast of te lang wordt vastgehouden. Zo geeft 50% van de mensen aan een kat te knuffelen om hem te kalmeren als ze merken dat deze bang is. Dit is juist wat je niet moet doen: geef een kat vooral de ruimte als 'ie bang is.

De ene kat is de ander niet

Het is belangrijk om te begrijpen dat elke kat een individu op zich is en op zijn of haar eigen manier op vreemden zal reageren. De ene kat rent gelijk op bezoek af om deze te begroeten terwijl de andere gelijk een veilige plek zoekt als de deurbel gaat.

Vele factoren hebben invloed op het gedrag van een kat. De manier waarop deze is gesocialiseerd en genetic achtergrond zijn daarbij de meest belangrijke als het gaat om de reactie op vreemden. Als de kat uit een asiel komt met weinig interactie dan zal deze waarschijnlijk niet snel op anderen afkomen.

Veel mensen maken de fout om de kat te begroeten alsof het een mens is. Een kat houdt er niet van om gelijk gezicht of oogcontact te maken. Vooral kinderen zijn daarin te direct vooral als ze daarbij snel bewegen of harde geluiden maken.

Hoe word je sneller vrienden met een kat?

  1. Probeer een verlegen kat eerst te negeren totdat deze zelf naar je toe komt. Krab dan voorzichtig haar kop of nek
  2. Maak jezelf klein door te knielen of te gaan zitten
  3. Buig niet over de kat heen. Als ze naar je toe komt, steek dan rustig je arm uit en laat haar je hand ruiken
  4. Geef de kat ruimte, komt deze naar je toe pak haar dan niet gelijk vast. Als de kat tegen je aan gaat staan dan kan je beginnen met aaien
  5. Sommige katten vinden het fijner om aangehaald te worden als ze op de grond staan en niet vast zitten op een stoel of op de krabpaal
  6. Snoepjes en speeltjes helpen om meer interactie te krijgen met de desbetreffende kat
  7. Doe alles rustig aan. Als een kat haar ogen sluit in jouw bijzijn dan betekent dit dat zij je vertrouwt, dan weet je zeker dat je vrienden hebt gemaakt!

Sommige katten hebben meer tijd nodig dan anderen. Er zijn katten die nooit vrienden zullen worden met vreemden. Belangrijk om te begrijpen is dat katten altijd in controle willen zijn van hun directe omgeving. Geef de kat daarom de ruimte om zelf de mate van interactie te bepalen

Vind jij het leuk om andere baasjes te ontmoeten of om op katten te passen? Vanaf oktober kun je in contact komen met andere dierenliefhebbers bij jou in de buurt!

Maak NU een profiel aan bij Max&Luna en geef een korte beschrijving van jezelf. Heb je al een profiel? Dan kun je deze aanvullen en bovendien aangeven welke voorkeuren je hebt.

Reacties

  • Door Jaap Bossinade, 22 december 2022

    Heel belangrijk is het contact via de ogen, een kat is altijd op z'n hoede vooral bij vreemden, door vaak je ogen te sluiten als de kat je aankijkt en te gapen en af en toe weg te kijken maakt een kat vertrouwder en to...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden