0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 13 mei 2018

Hoe voorkom je oververhitting bij honden?

De lente lijkt nu echt te zijn begonnen en de temperaturen zijn de afgelopen dagen flink gestegen. Net als jij is ook je hond natuurlijk graag de tuin in en is deze gek op lekkere lange wandelingen in het bos en op het strand.

De warmte is heerlijk maar ook honden kunnen uiteraard last krijgen van de warmte en deze kan zelfs gevaarlijk voor ze zijn. Een hond kan op warme dagen oververhit raken. Max&Luna hebben een aantal tips om de lente en zomer voor jou en je hond het leukste seizoen van het jaar te maken!

Zorg voor verfrissing

Je hond languit liggend en zonnebadend in het gras is natuurlijk geweldig om te zien! Maar vergeet niet dat honden anders zweten dan mensen. Ze raken warmte vooral kwijt via verdamping door het hijgen en via de kussentjes onder hun poten. Zorg dus dat je hond ook andere mogelijkheden heeft om te verfrissen. Vers en koel drinkwater (niet té koud) moet altijd beschikbaar zijn, evenals toegang tot schaduwrijke plekjes. In deze waterfles voor honden blijft water lange tijd fris. Er zijn bovendien speciale verkoelende hondenmatten verkrijgbaar die je overal buiten op tegels kunt gebruiken, waardoor de temperatuur voor je hond 10 graden lager zal aanvoelen.

Lekker de zon in

Zonnestralen (en dan met name UV-stralen) kunnen ook voor je hond schadelijk zijn. Deze straling zorgt voor het verkleuren/verbranden van de huid en kan bovendien verschillende soorten huidtumoren ontwikkelen. Je hond is voor het grootste deel goed beschermd door de vacht, maar dat is niet altijd afdoende. Breng op licht behaarde plaatsen (denk aan de liezen en de buik), ter hoogte van littekens en op geschoren delen (na een operatie bijvoorbeeld) speciale honden zonnebrand aan om je hond te beschermen. Er is ook een parfum voor honden beschikbaar welke je hond lekker fris houdt, vooral na een 'verfrissende duik' in slootwater. Op deze manier kan je oververhitting bij jouw hond tegengaan.

Hond in stilstaande auto

Het is zeer onverstandig om je hond met warm weer in een auto achter te laten, ook als deze in de schaduw staat! Bij een buitentemperatuur van 24°C kan de temperatuur in de auto binnen 10 minuten oplopen tot maar liefst 34°C. Een opengedraaid raampje zorgt bij een stilstaande auto nauwelijks voor luchtverplaatsing en geeft dus vrijwel geen verkoeling. Laat je hond dus nooit alleen achter in een stilstaande auto!

Je hond het water in

Een duik in het water is voor je hond natuurlijk heerlijk om even af te koelen. Gooi een drijvende hondenbal of frisbee voor honden het water in om deze te apporteren en je hond zal veel plezier beleven. Veel honden vertoeven graag in het water maar er zijn ook honden die niet kunnen zwemmen. Even lekker spelen in ondiep water of alleen de poten afkoelen is dan natuurlijk wel een mogelijkheid.

Laat je hond alleen zwemmen op plaatsen waarvan je zeker weet dat het veilig is. Er kan gevaar schuilen in het water zelf, zoals stroming, scherpe voorwerpen onder het wateroppervlak, blauwalg of botulisme. Kijk vooraf ook goed of je hond zelf in staat is om weer uit het water te klimmen. Wanneer de kanten steil of te zacht zijn kunnen er benarde situaties ontstaan. Je hond kan dan oververmoeid of onderkoeld raken. Als je hond geen goede zwemmer is of wanneer je hem meeneemt op een boot, is het raadzaam om je hond een zwemvest aan te doen. Voor honden zijn er speciale hondenzwemvesten op de markt, die het leven van je hond kunnen redden wanneer deze van de boot valt of springt.

Hondenspelletjes voor in de tuin

In de zomer is er vaak wat meer tijd om met je hond in de tuin te spelen. Max&Luna hebben diverse honden speeltjes die ook geschikt zijn om buiten te gebruiken. Vooral de artikelen van Zogoflex zijn aan te raden omdat deze zeer stevig en afwasbaar zijn. Voor de ultieme koele zomer experience kies je natuurlijk dit zwembad voor honden waar je natuurlijk ook zelf lekker in kan zitten om af te koelen!

Heb jij nog tips om oververhitting bij honden tegen te gaan? En je hond koel te houden tijdens warme dagen? Deel ze dan hieronder!

Max&Luna wensen jou en je hond een geweldige lente en zomer toe!