0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 28 november 2018

Hoe voorkom je obesitas bij katten?

Obesitas komt niet alleen bij mensen voor maar is helaas ook bij katten een probleem. Oorzaak is vaak een combinatie van veel en verkeerd eten en te weinig beweging. Met deze tips kan je jouw kat slank en gezond op gewicht houden.

Let op vulstoffen

Ook bij katten is de combinatie van eten en bewegen de belangrijkste oorzaak van overgewicht. Bij eten is niet alleen belangrijk hoeveel voeding je aan je kat geeft, maar ook welke voeding je geeft. Voeding met ingrediënten van hoge kwaliteit zorgen voor een evenwichtige voeding en een gezonde kat. Belangrijk is dat voeding vrij is van kunstmatige toevoegingen en vulstoffen zoals graan. Bekijk dus goed de verpakking zodat je weet wat je je kat te eten geeft.

Dagelijkse caloriebehoefte

Bespreek met je dierenarts wat het optimale gewicht van je kat is om een streefgewicht te bepalen. Kijk ook wat de dagelijkse caloriebehoefte is voor een kat van gelijke omvang, leeftijd en met dezelfde energie. Kijk vervolgens naar het aantal calorieën die er in de dagelijkse voeding zit en vergeet daarbij niet de extra snacks en andere beloningen mee te rekenen. De aanbevolen hoeveelheid die op verpakkingen staat aangegeven is te algemeen en voor een gemiddelde kat. En zeg nou zelf, jouw kat is toch niet gemiddeld?!

Percentage vlees en/of vis

De verpakking geeft wel meer informatie over de ingrediënten die er daadwerkelijk in zitten. Bij sommige merken overheerst het aantal ongezonde vulstoffen en koolhydraten ten opzichte van het percentage vlees of vis welke je kat van nature zou eten. Deze vulstoffen maken het kattenvoer goedkoper, maar bieden ook weinig voedingswaarde en kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid van je kat. Van kwalitatieve kattenvoeding heb je minder nodig, dus de kosten vallen uiteindelijk vaak gelijk uit met de 'goedkopere' merken kattenvoeding. Een kwalitatief merk als Almo Nature heeft een zeer hoog vlees en vis gehalte.

Lichamelijke conditie

Naast voeding is de lichamelijke conditie natuurlijk belangrijk voor je kat. Vooral huiskatten hebben de neiging om de hele dag te luieren en alleen hun warme mattenmandje uit te komen als het eten klaar staat. Zorg dus dat je je kat uitdaagt en in beweging houdt met leuke, interactieve kattenspeeltjes.

Juiste timing

Ben je overdag weg en eet je kat gelijk zijn hele bak op? Dan is een digitale kattenvoerbak met timer een idee. Hiermee krijgt je kat, automatisch en op de juiste tijden, een door jou bepaalde hoeveelheid kattenvoer gepresenteerd.

Hou wekelijks de voortgang van je kat in de gaten en je zal zien dat je kat niet alleen gewicht verliest, maar ook extra energie krijgt zodat je nog meer en langer plezier aan je kat zal beleven. Bijkomend voordeel is dat ook de kosten voor de dierenarts omlaag zullen gaan. Dat willen we toch allemaal?

Welke tips en ervaringen heb jij om je kat gewicht te laten verliezen? Deel het in een reactie hieronder!