0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 17 augustus 2018

Hoe voorkom ik oorinfecties bij mijn hond?

Oorontstekingen komen heel vaak voor bij honden. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Vaak is de boosdoener water, dat zich ophoopt in het oor van de hond door de vorm van zijn gehoorkanaal. Het zorgt ervoor dat bacteriën zich ontwikkelen en kan leiden tot pijnlijke en kostbare gezondheidsproblemen bij je hond. Andere mogelijke oorzaken van een oorontsteking bij je hond; allergie (bijvoorbeeld voor bepaalde voeding, hooikoorts), te veel haar, parasieten/oormijt, oorsmeer of een trage schildklier

Symptomen oorontsteking Hond

Hoe weet je nu of je hond een oorontsteking heeft of dat er iets anders aan de hand is? De belangrijkste tekenen/symptomen op een rij:

  • Wrijven van het oor en omliggend gedeelte langs de vloer of meubels
  • Roodheid en/of zwelling;
  • Ophoping van oorsmeer;
  • Krabben aan het oor en het gebied eromheen;
  • Bruine, gele of bloederige afscheiding uit het oor;
  • Vieze geur in het oor;
  • Korstjes in de oorschelp;
  • Haarverlies rondom het oor;
  • Gehoorverlies;
  • Bloedend oor.

Voorkomen is beter dan genezen

Denk je dat je hond een oorontsteking heeft, ga dan naar de dierenarts, die zal eventueel antibiotica of andere medicijnen voorschrijven. Maar voorkomen is beter dan genezen. Deze 3 tips helpen je.

1. Beperk vocht in het oor

In bad gaan, zwemmen en schoonmaken kunnen zorgen voor water in het oor van je hond. Zoals bij deze pup. Maak daarom altijd de oren van je hond goed droog met een handdoek of wattenbolletje. Gebruik eventueel een milde oorreiniger. Of meng gelijke delen appelazijn en gesteriliseerd water en dep daarmee.

2. Maak de oren regelmatig schoon

Af en toe een milde oorreiniger gebruiken, is een prima manier om irritaties en ontstekingen te voorkomen. Doe dit liefst meteen nadat de oren in contact zijn geweest met water. Af en toe schoonmaken met een reiniger is sowieso een efficiënte manier om de kans op oorontsteking bij je hond te verkleinen. Er zijn ook heel handige oordoekjes voor dagelijks gebruik. Gebruik nooit een wattenstaafje, je zou een prop oorsmeer of een zaadje dieper het oor in kunnen drukken of zelfs het trommelvlies kunnen beschadigen.

3. Kijk (en ruik!) goed

Als je hond een oorontsteking heeft, krabt ie vaak aan zijn oren of wrijft er ergens mee tegenaan. Til zachtjes z'n oor op en kijk goed naar het gehoorkanaal. Is het rood of gezwollen? Of stinkt het? Allemaal tekenen van een mogelijke infectie. Wacht niet en ga meteen naar de dierenarts voor behandeling, daarmee voorkom je veel ellende.

Heeft jouw hond wel eens een oorontsteking gehad en hoe kwam hij er vanaf? Mail ons!