0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 23 oktober 2018

Hoe verzorg ik de poten van mijn hond?

Honden zijn beweeglijke dieren, ze rennen constant rond en dat op blote poten. Verzorging van die poten is daarom heel belangrijk. 

1. Nagels knippen

Nagelverzorging is heel belangrijk. Nagels die te lang zijn geworden, kunnen zelfs de hele houding van je honds poot veranderen, en daarmee blijvende bot- en gewrichtsschade toebrengen. Te lange nagels blijven bovendien makkelijker ergens achter haken, waardoor ze kunnen afscheuren. Ze kunnen ook in de kussentjes van de poot groeien, en daar een pijnlijke wond veroorzaken. De nagels van je pup of hond knippen, is dus zeker niet alleen een esthetische aangelegenheid, maar voorwaarde om hem blij en gezond te houden.

2. Haar knippen

Dit is niet bij alle honden nodig, maar heel langharige rassen varen er wel bij. Haar kan de poot beschermen, maar als het echt te lang wordt, kan het uitgroeien tot pijnlijke 'plakkaten'. Die op hun beurt kunnen weer, eveneens pijnlijke, huidontstekingen veroorzaken. Houd daarom het haar bij de poten goed schoon en op lengte.

3. Bescherm de voetkussens

Het vergt vaak even wat tijd voordat er eelt op de poten van je hond komt en de voetkussentjes gewend zijn aan meer actie. Maak je sinds kort langere wandelingen met je pup, dan is het dus goed om geregeld te checken of ook zijn poten dit aankunnen en er geen scheurtjes en kloofjes in zijn voetkussens ontstaan. Hebben jullie op terrein gelopen met wat scherpere stenen, kijk dan ook altijd even. Ten slotte kan ook extreem warm of koud weer zijn weerslag hebben op de voetkussens, denk aan verbranding en bevriezingsverschijnselen. Er zijn diverse verzorgende producten te koop die helpen om de voetkussens van je hond goed te laten helen, als er toch scheurtjes en/of kloven zijn ontstaan. Die werken trouwens ook preventief.

4. Overweeg hondenschoenen

Als de voeten van je hond erg gevoelig zijn of wanneer je een wat langere wandeling, misschien op ruiger terrein gaat maken, zijn schoenen een optie. Die zijn er in soorten en maten, vaak met een eigen functie. Ook handig op vakantie, als de voetkussens van je hond het wat zwaarder te verduren krijgen. Vaak moet hij wel even wennen aan het dragen van schoenen, maar uiteindelijk kan je hond er prima op uit de voeten.

Hoe verzorg jij de voetkussens van je hond als er kloofjes in zitten? We horen het graag!