0
0

Door Max&Luna, 25 april 2018

Hoe train je een blije hond in de stad?

Je woont in een drukke stad en je wilt een hond nemen. Is dat wel zo leuk voor de hond? Naast een vaak kleine woonruimte hebben steden natuurlijk nadelen als druk verkeer, talrijke geuren en andere afleidingen. Toch is het mogelijk om in de stad een blije stadshond te hebben.

Kunnen honden een leuk leven hebben in de stad?

Uiteraard kan dat, duizenden honden wonen in de stad en hebben het daar prima naar hun zin! Natuurlijk hebben ze meer ruimte op het platteland waar ze lekker kunnen rennen maar ook in de stad zijn er voldoende mogelijkheden om een hond in balans te houden.

Voordat ik een hond neem in een stad, wat zijn de belangrijke punten om te overwegen?

Het allerbelangrijkste is de ruimte die je hebt. Woon je op 30 vierkante meter dan is het niet verstandig om een grote, actieve hond als een labrador te nemen. Wil je je hond meenemen naar een restaurant dan is een kleiner, rustige hond natuurlijk ook fijner. Het gaat uiteindelijk om het temperament en karakter van het betreffende ras. Sommige rassen zijn meer geschikt dan anderen om in de stad te leven.

Is een beperkte woonruimte een no-go voor honden?

De meeste honden slapen in huis dus de woonruimte lijkt niet relevant. Uiteindelijk gaat het vooral om hoe vaak je met je hond naar buiten gaat waar deze kan rennen in een park. Ben je overdag veel weg dan is het wel aan te raden het formaat van je hond iets aan te passen op de ruimte in huis. Bovendien kunnen de juiste hondenspeeltjes ervoor zorgen dat je hond ook in huis voldoende beweging krijgt. En het is nog leuk ook!

Wat zijn de meest voorkomende gedragsproblemen van honden in de stad?

Honden zijn vaak niet gewend aan de veelheid aan geluiden in de stad en kunnen daardoor angstig worden. Denk aan knallen of hoge geluiden door de wind die langs gebouwen raast. Deze angst kan leiden tot agressie. Elke hond is een individu dus zal op zijn eigen manier reageren op specifieke geluiden en onverwachte gebeurtenissen. Sommige honden wennen snel aan een situatie, andere hebben maanden nodig en weer anderen zullen nooit wennen. Dit heeft ook te maken met de eigenaar van de hond en hoe hij/zij reageert op de gedragsproblemen. In het algemeen helpt belonen van goed gedrag beter dan straffen als een hond bijvoorbeeld angst vertoond.

Wat is de grootste fout die mensen kunnen maken als ze een hond in de stad nemen?

Je moet je altijd verdiepen in het temperament van de hond. Niet alleen van het ras maar ook van bijvoorbeeld de ouders. Temperament wordt genetisch beïnvloed. Angst en agressie zijn erfelijk. Verdiep je dus in de achtergronden van de hond en de ouders om een juiste keuze te maken.

Wat is het beste advies voor mensen die een hond in de stad willen?

Zoek contact met andere mensen die al een hond in de stad hebben. Leer van hun fouten en dingen die juist goed gaan. Welke hond past bij jouw levensstijl en kijk alvast of er op korte afstand van je huis een park of veld is waar je hond lekker kan uitrennen.