0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 10 mei 2018

Hoe herken je een nierziekte bij jouw kat?

Je kat is je beste maatje, dus als hem een akelige ziekte treft, is dat vreselijk. Het goede nieuws is: ben je er op tijd bij, dan is er vaak wat aan te doen en kan je kat nog flink wat jaartjes mee. Chronisch nierfalen is bijvoorbeeld een aandoening die goed te behandelen is. Maar hoe herken je nierfalen bij je kat? Max&Luna geven je 5 aandachtspunten die op een nieraandoening kunnen wijzen.

1 Vaker plassen

Nieren concentreren de urine. Doen ze dit niet goed meer, dan verlaat er veel meer vocht het kattenlichaam en dat lever vaker plassen op. Dus is de urine van je kat wateriger, gaat je huisdier vaker naar de kattenbak dan anders (is de bak ook zwaarder?) of plast hij naast de bak omdat hij er niet op tijd in kan komen, dan mankeert hij vast iets aan zijn nieren.

2 Blijvende dorst

Doordat je kat veel vocht verliest wanneer zijn nieren niet naar behoren functioneren, blijft hij maar drinken. Is het waterbakje sneller leeg dan anders, meldt dit dan bij de dierenarts. Er zijn meer ziekten die dorst opleveren, dus breng eventuele andere klachten ook ter sprake.

3 Minder eetlust

Komt je kat alleen voor de allerlekkerste traktatie nog naar zijn etensbakje en laat hij al het andere staan, dan heeft hij misschien buikpijn of tandvleesproblemen. Ook dat kan wijzen op niet goed functionerende nieren.

4 Rommelig uiterlijk & gewichtsverlies

Wanneer een kat weinig eet, krijgt hij weinig voedingsstoffen binnen, en heeft hij geen energie meer om zijn haar te verzorgen. De kat begint er wat rommelig uit te zien. Ook verliest hij na verloop van tijd gewicht. Wanneer je hem voorzichtig optilt, zul je merken dat hij lichter is dan daarvoor.

5 Braken & diarree

Wanneer de nieren niet goed functioneren blijven er afvalstoffen in het bloed aanwezig. Die irriteren de slijmvliezen in de bek en het maagdarmkanaal, wat leidt tot braken en diarree.

Merk je een of meer van de bovenstaande 5 punten op bij je kat, ook al zijn ze nog zo subtiel, breng dan een bezoek aan de dierenarts. Nieren zijn belangrijke organen die giftige stoffen uit het bloed van je huisdier filteren. Kunnen ze dit niet meer, dan kan je kat hier behoorlijk ziek van worden. Neem dus geen enkel risico en schakel de hulp van een arts in.

Heb je twijfels over de gezondheid van jouw kat of heb je een vraag? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach!