0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 11 maart 2018

Hoe maak ik de oren van mijn hond schoon?

Vragen over je hond of kat? Onze dierencoaches geven antwoord!

Ervaren dierencoaches van Sterkliniek Dierenartsen geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Sabine over het schoonmaken van de oren van haar hond Bobby.

Vraag

Mijn Friese Stabij Bobby schudt soms met zijn oren en ik denk dat er vuil in zit. Hoe kan ik zijn oren het beste schoonmaken? Groetjes van Sabine

Antwoord

Bij honden met een gezonde huid en gezonde oren hoef je helemaal niets te doen. Sterker nog, je loopt het risico om dit hele delicate ecosysteem door de war te schoppen. Een gezond oor heeft trilharen die de normale hoeveelheid oorsmeer (wat er voor dient om vuil in het oor te 'vangen') langzaam naar buiten transporteren en alle cellen in de gehoorgang groeien van binnen naar buiten.

Al dan niet rasafhankelijke afwijkingen die een hond gevoeliger maken voor oorproblemen zijn;

  • Afhangende oren; hierdoor kan het oorsmeer minder goed via de oorschelp weggepoetst worden. Wanneer je zwart of bruine aanslag ziet, dient dit weggeveegd te worden met bijvoorbeeld een tissue
  • Te veel haar in het oor; als dit de gehoorgang blokkeert zal dit ook de afvoer van oorsmeer (en daarmee vuil) blokkeren. Sommige honden hebben zelfs haar in de gehoorgang groeien, alhoewel dit niet standaard voor problemen zorgt. Pluk regelmatig de haren uit het oor van je hond, maar alleen zover je ze kan zien. Omdat dit best gevoelig is, is de beste aanpak er een van heel vaak een klein beetje doen (een pincet kan helpen) en je hond dan heel goed belonen.
  • Te veel huid; dit kan huidplooien veroorzaken die op meerdere plekken problemen veroorzaken, maar eventueel ook in de oorschelp. Een wattenstaafje kan handig zijn om het oorsmeer tussen de huidplooien te verwijderen, maar steek dit nooit in de gehoorgang.

Het schudden van de oren kan veroorzaakt worden door jeuk door een oorontsteking. Een oorontsteking heeft altijd een onderliggende reden, dit kan te maken hebben met een (huid-) allergie, een hormonaal probleem of veelvuldige blootstelling aan bijvoorbeeld vies slootwater. Mocht je hond een oorontsteking krijgen, dan is het dus erg zinvol om ook de achterliggende oorzaak te bepalen.

Heeft je hond vaker problemen met zijn of haar oren gehad, of is er ineens extra oorsmeer te zien dan is het wel zinvol om de oren schoon te maken met een cleaner. Let op; als je hond een chronisch oor probleem heeft kan het zijn dat het trommelvlies beschadigd is, in welk geval er niets in het oor gegeven kan worden. Het trommelvlies kan alleen met een otoscoop beoordeeld worden. Kies een vloeibaar product wat als werkzame stof EDTA (dit lost het oorsmeer op) én acetylsalicylzuur (dit is vloeibaar aspirine en heeft een kalmerende werking bij een geïrriteerd oor) heeft.

Til de oorschelp op en laat de vloeistof in het oor lopen door de punt van de fles in de gehoorgang te zetten en naar de neus te richten. Zorg dat de gehele gehoorgang gevuld is. Dit kun je testen door wat vloeistof terug te zien lopen en 2) wanneer je de gehoorgang (dus niet de oorschelp) masseert kun je het horen 'klotsen'. Zorg dat je hond niet meteen zijn of haar hoofd schudt en masseer de vloeistof een minuut of 3, of eigenlijk zo lang als je kan, aangezien zolang de EDTA in het oor is het ook actief het oorsmeer oplost. Vergeet niet om een stapje terug te doen zodra je je hond los laat, omdat het oorsmeer je om de oren zal vliegen! Tip; een handdoek om of boven de hond gehouden kan het schrobben van de muren voorkomen.

Tot slot nog de volgende punten;

  • Steek nooit iets in de gehoorgang van je hond, je hebt meer kans om vuil naar binnen te duwen dan het daadwerkelijk schoon te maken.
  • Als je hond een oorontsteking lijkt te hebben (kopschudden, oor krabben, pijn bij aanraken), stel dan een bezoek aan de dierenarts niet uit.
  • Als er geen probleem is met je hondenoren, blijf er dan af.
  • Een goede hondentrimmer weet ook op de oren te letten.

Heb jij zelf een vraag? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach!