0
0

Door Max&Luna, 12 januari 2018

Hoe laat ik mijn kat gezonder eten?

Een gemakkelijke en goedkope manier om je kat (nog) gelukkiger te maken. Wie wil dat nou niet? Het kan, simpelweg door zijn eetgewoonten te veranderen. De clou zit 'm erin dat je hem uitdaagt om voortaan te werken voor z'n voer.

Instinct volgen

Het Journal of Feline Medicine and Surgery publiceerde onlangs een onderzoek waarin is ontdekt dat katten die voor hun voer moeten werken blijer en gezonder zijn. Dat 'jagen' kan middels speciaal daarvoor bestemd 'speelgoed', maar ook middels zelfgemaakte gadgets of vernuftige speeltjes. Je kat vindt dit fijn omdat er wordt geappelleerd aan zijn jachtinstinct. Dat is immers nog steeds aanwezig, zelfs in jouw huiskat!

'Het rustige leven binnen zou bij de kat klachten aan de urinewegen en gedragsproblemen kunnen veroorzaken, wat niet goed is voor de band tussen mens en kat', stelt het onderzoek. Je kat binnenhouden, mag dan de veiligste optie zijn, maar dan is het wel goed om zijn drang naar het zoeken van eten te voeden. Met zo'n gadget dus. Het stimuleert het lichaam, de geest en het jachtinstinct van je kat, waardoor het dier zijn instinct kan volgen en voldoening zal beleven aan het opeten van wat hij zelf 'gevangen' heeft.

Zet je kat aan het werk

Vaak is het even zoeken naar wat voor jouw kat het best werkt. Een paar opties:

1. Verdeel het voer voor je kat over meerdere voedselplekken, verspreid door het huis.

2. Geef gedurende de dag kleinere porties. Zo boots je de natuur na, waarin een kat een voor een zijn prooien vangt.

3. Koop een of meerdere puzzelvoerballen. Er zijn heel veel verschillende soorten en ze verschillen ook in moeilijkheidsgraad, van ballen die geleidelijk voedsel vrijgeven, tot ingewikkelde varianten, waarbij je kat echt aan de bak moet om zijn kostje te bemachtigen. Een aantal leuke gadgets vind je hier.

4. Maak zelf een voedingsspeeltje. Gebruik bijvoorbeeld lege keukenpapier- en wc-rollen, eierdoosjes en papieren zakken om iets in elkaar te knutselen.

5. Speel jachtspelletjes met je kat, bijvoorbeeld door hem te laten speuren naar zijn voer, dat je hebt verstopt in een opgevouwen handdoek. Hem belonen voor trucjes is ook goed.

Het werkt!

In het eerdergenoemde onderzoek werden fantastische resultaten behaald met katten van wie de eetgewoonten werden veranderd. Zo verloor een te zware kat 20 % van zijn lichaamsgewicht nadat hij een jaar lang zijn voer via voedingsspeeltjes had gekregen. Een andere kat, die nogal agressief was, raakte al zijn frustraties kwijt toen hij zelf zijn eten moest gaan verzamelen.

Het lijkt een te eenvoudige oplossing, zo'n puzzelbal, voor soms complexe problemen. Maar eigenlijk is het heel logisch. Als je het instinct van je kat aanwakkert – en voortaan iets nalaat wat niet natuurlijk voelt, namelijk eten uit een gereedstaand bakje – wordt het dier gelukkiger en gezonder.

Gebruik jij een voerbal of ander voedingsspeeltje bij jouw kat? Leuk als je ons een filmpje stuurt!