0
0

Door Max&Luna, 6 maart 2023

Hoe krijg je een kat in een reismand?

Katten staan bekend om hun onafhankelijke karakter en liefde voor vrijheid, wat het vervoeren van hen een uitdaging kan maken. Of het nu gaat om een bezoek aan de dierenarts of een reis naar een nieuw huis, het in een draagtas krijgen van je katachtige vriend kan een ontmoedigende taak zijn. Met een paar tips en trucs kan je het proces echter veel gemakkelijker maken voor zowel jou als je kat.

In dit blog bespreken we alles wat je moet weten over katten en reismandjes, inclusief hoe je jouw kat in een draagtas krijgt, hoe groot een transportmand moet zijn en of katten samen kunnen reizen in een draagtas.

Waarom een draagtas gebruiken voor je kat?

Voordat we ingaan op de details van transportmandjes, laten we het hebben over waarom je er een zou moeten gebruiken. Er zijn verschillende redenen waarom een reismand een must-have item is voor elke katteneigenaar.

  • Veiligheid: Een draagtas houdt je kat veilig en beschermd tijdens het transport, waardoor voorkomen wordt dat ze weglopen of gewond raken bij een auto-ongeluk.
  • Comfort: Draagtassen bieden een vertrouwde en comfortabele ruimte voor je kat om te ontspannen tijdens het reizen. Dit kan helpen stress en angst te verminderen, waardoor het reizen aangenamer wordt voor je harige vriend.
  • Gemak: Draagtassen maken het gemakkelijk om je kat naar de dierenarts, trimmer of een andere bestemming te vervoeren. Ze maken het ook gemakkelijker om met je kat te reizen in het vliegtuig of een ander openbaar vervoermiddel.

Hoe krijg je jouw kat in een reismand?

Het in een reismand krijgen van je kat kan een van de meest uitdagende activiteiten voor kattenbaasjes zijn. Met een beetje geduld en enkele eenvoudige technieken kun je het proces echter veel gemakkelijker maken.

  • Kies eerst een draagtas die comfortabel en veilig is voor je kat. Zorg ervoor dat deze de juiste maat heeft en voldoende ventilatie en een veilige deur heeft. Je kan de draagtas ook comfortabeler maken door er een zacht deken of handdoek in te leggen.
  • Bereid je kat vervolgens voor op de reistas door deze van tevoren te laten wennen. Laat de draagtas open in je huis staan met wat traktaties of speelgoed erin, zodat je kat deze op zijn eigen tempo kan verkennen. Dit helpt om hen zich meer op hun gemak te laten voelen met een mandje en minder angstig over het in het reismandje zitten.
  • Wanneer het tijd is om je kat te vervoeren, benader ze dan rustig en zachtjes. Praat met ze in een rustgevende stem en bied traktaties of speelgoed aan als afleiding. Als je kat weerstand biedt, probeer dan een handdoek of deken te gebruiken om ze voorzichtig in te wikkelen en in de draagtas te plaatsen. Dit kan helpen om ze rustig te houden en het proces minder stressvol te maken.
  • Als je kat erg veel stress ervaart in de mand en hierdoor gaat krabben en bijvoorbeeld sproeien, overweeg dan Feliway Classic spray. Deze spray op basis van feromonen helpt katten op natuurlijke wijze om te gaan met stresssituaties onderweg.

Hoe groot moet een reismand zijn voor een kat?

De grootte van de reistas is erg belangrijk voor het comfort en de veiligheid van je kat. Een te kleine draagtas kan leiden tot ongemak en stress, terwijl een te grote draagtas kan leiden tot beweging van de kat tijdens het transport.

Een goede vuistregel is dat de carrier groot genoeg moet zijn voor je kat om te staan, liggen en zich om te draaien. Het moet ook voldoende ventilatie hebben om ervoor te zorgen dat er voldoende luchtstroom is voor je kat om comfortabel te blijven.

Als je een kitten hebt, overweeg dan om een draagtas te kopen die groot genoeg is voor hun toekomstige grootte, zodat je niet telkens een nieuwe draagtas hoeft te kopen naarmate ze groeien.

Kunnen katten samen reizen in een draagtas?

Hoewel het mogelijk is om katten samen te laten reizen in een draagtas, wordt dit niet altijd aanbevolen. Het belangrijkste probleem is dat katten agressief of angstig kunnen worden als ze gedwongen worden om een kleine ruimte te delen, wat kan leiden tot vechten of andere negatieve gedragingen.

Als je meerdere katten moet vervoeren in een draagtas, zorg er dan voor dat de draagtas groot genoeg is voor alle katten om comfortabel rond te bewegen. Kies bijvoorbeeld de Maelson Soft Kennel maat 62 voor twee katten.  Je moet ze ook tijdens het transport nauwlettend in de gaten houden en bereid zijn om ze te scheiden als dat nodig is.

Als alternatief kun je overwegen om aparte draagtassen te gebruiken voor elke kat om stress te verminderen en potentiële conflicten te voorkomen. Dit vereist misschien meer planning en voorbereiding, maar het kan helpen om de veiligheid en het comfort van elke individuele kat te waarborgen.

Conclusie

Katten en reistassen lijken misschien een onwaarschijnlijk duo, maar met een beetje geduld en wat zorgvuldige planning kun je het reizen met je katachtige vriend veel gemakkelijker maken. Onthoud om de juiste maat draagtas te kiezen, je kat voor te bereiden op de draagtas en altijd rustig en voorzichtig te werk te gaan wanneer het tijd is om ze te vervoeren.

Door deze tips en technieken te volgen, kun je stress en angst verminderen voor zowel jou als je kat, waardoor het reizen een aangenamere ervaring wordt voor iedereen die erbij betrokken is.