0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 16 mei 2022

Hoe krijg je een binnenkat veilig naar buiten?

Lente! Wie wordt er niet blij van? Binnenkatten in ieder geval net zo goed als buitenkatten. Ze kunnen in de lente uren achtereen voor het raam zitten en naar buiten staren. Hoe zorg je dat binnenkatten veilig in de tuin of op het balkon naar buiten kunnen? Luna weet raad!

Luna's belangrijkste advies: zet je tuin of balkon af, zodat ook een binnenkat veilig naar buiten kan en vreemde katten geen kans krijgen.

Veilig naar buiten

Je kunt denken aan een beschermnet, buitenren of eenvoudige afrastering. Bij de meeste doe-het-zelfzaken vind je voldoende materialen om simpel zelf een veilige omheining te realiseren. Een beschermnet of buitenren is bovendien ideaal voor jonge katjes die voor het eerst buiten komen. Ook handig als je net verhuisd bent en je kat nog niet goed gewend is aan de nieuwe omgeving!

Wanneer mag je kat naar buiten?

Je mag je kat pas naar buiten laten vanaf een leeftijd van 6 maanden. Op deze leeftijd heeft de kat alle inentingen gekregen en is de kat optimaal beschermd tegen eventuele ziekten. Je kunt dan het best beginnen met je kat je tuin of balkon te laten verkennen aan een tuigje.

Chip en registreer je kat

Zorg er wel voor dat je kat gchipt is voordat deze naar buiten gaat. Laat de kat bij de dierenarts chippen wordt op het moment dat ook de entingen worden gegeven. De microchip bevat een uniek identificatienummer waarmee jouw kat te herkennen is. Dit nummer is gekoppeld aan de gegevens die jij bij de registratie hebt opgegeven. Wanneer jouw kat een keer wegloopt of verdwaalt kan de chip worden uitgelezen en aan de hand van deze gegevens weer veilig bij jou teruggebracht worden. Vergeet vooral de registratie niet! Dit moet je zelf doen, dit doet de dierenarts niet voor jou. De dierenarts plaatst alleen de chip. Jij moet zelf thuis de chip registreren.

Als je kat gechipt is, dan kun je gebruik maken van een handig microchip kattenluik. Dan hoef je niet telkens de deur open te doen. Het PetSafe® Microchip Kattenluik werkt middels het lezen van de unieke microchip van de kat, zonder dat een halsband of accessoire nodig is. Wanneer jouw kat in de buurt van het kattenluik komt, zal het kattenluik enkel jouw kat toegang verlenen. Het kattenluik blijft gesloten voor alle andere katten uit de buurt die niet geprogrammeerd zijn.

Wanneer mag de kat naar buiten na een verhuizing?

Katten die net naar een nieuw adres verhuisd zijn hebben de neiging om terug naar het oude adres te willen lopen. Houd voor de zekerheid de kat minimaal 4 weken binnen voordat de kat op het nieuwe adres weer veilig naar buiten kan. Sommige kattenbaasjes wachten hier wel 8 weken mee.

Laat de kat niet direct hele dagen buiten. Bouw het naar buiten gaan van de kat langzaam op. Roep de kat regelmatig bij je, ook als hij binnen is en beloon hem dan met wat lekkers of aandacht. Laat de kat in het begin alleen naar buiten als het bijna etenstijd is, laat de deur open staan en roep hem na korte tijd weer binnen om te eten.

Veilig buiten aan een tuigje

Wanneer je jouw kat niet alleen buiten wilt laten lopen kun je een kattentuigje gebruiken. Met een Catspia kattentuigje en een uitlooplijn kun je samen de buurt gaan verkennen zonder dat je het risico loopt dat je kat wegloopt of vermist raakt. Het dragen van een kattentuigje is voor katten altijd even wennen. Niet iedere kat vindt dit even prettig en soms is er wat meer tijd voor nodig om dit aan te leren.

Lees meer in ons blog over hoe je je kat kunt laten wennen aan zijn of haar kattentuig: Hoe kies ik het juiste kattentuigje?

Voorkom ongewenste voortplanting

Voordat je de kat naar buiten laat is het belangrijk deze te laten castreren of steriliseren. Krolse katten hebben de neiging om ervandoor te gaan om zich te gaan voortplanten. Door de kat of poes onvruchtbaar te maken, voorkom je ongewenste nestjes kittens voor jezelf en bij de buren.

Heb jij tips om binnenkatten op een veilige manier van de buitenlucht te laten genieten? Deel ze hieronder in een reactie!

Reacties

  • Door Max&Luna, 5 juli 2021

    Beste Francis, allereerst adviseren we niet zonder toezicht de katten naar buiten te laten, zeker omdat het binnenkatten zijn. We kunnen ons voorstellen dat de katten wel lekker in de tuin willen spelen als jullie ook in de tui...

  • Door francis muskala, 4 juli 2021

    Ik heb 2 binnenhuiskatten van het ras Mane Coon en ze zijn 8 jaar oud en nog NOOIT buitengeweest. Ze kwamen bij ons als kitten van 6 weken oud.Wij hebben een volledig afgesloten tuin met omheining van 2 meter hoog en met dichte...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden