0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 22 april 2018

Hoe knip je de nagels van een hond?

Vragen over je hond of kat? Onze dierencoaches geven antwoord!

Ervaren dierencoaches van Sterkliniek Dierenartsen geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Fenna over het knippen van de nagels van haar hond Charlie.

Vraag

Mijn hond Charlie slaat vaak met zijn poot om aandacht te krijgen maar zijn nagels zijn erg scherp waardoor ik krassen op mijn armen krijg. Kan ik zijn nagels knippen en hoe doe ik dat? Fijne dag van Fenna & Charlie.

Antwoord

De nagels van je hond kun je het beste met een speciaal tangetje knippen, wat rond de nagel geplaatst wordt en het er dan rondom af knipt. Je kan alleen dat gedeelte van de nagel knippen waar alleen maar verhoornd weefsel aanwezig is, dus geen 'leven'. Als je in het leven knipt is dit erg pijnlijk voor de hond en bloedt vaak heel erg. Dit bloeden stopt eigenlijk altijd vanzelf, soms na er wat druk op uitgeoefend te hebben, maar omdat dit erg pijnlijk voor je hond is wil je dit absoluut voorkomen.

Als je hond witte nagels heeft is het makkelijk om te zien tot waar er nog leven in de nagel zit; dit is roze gekleurd. Als je hond zwarte nagels heeft kun je dit niet zien en moet je dus gokken.

De lengte van de nagel op zich zegt niets over de lengte van het leven hierin en kan ook verschillen per nagel. Bij honden die gedurende lange tijd lange nagels hebben groeit dit 'leven' vaak tot verder in het puntje.

Bij een hond met zwarte nagels waarvan je denkt dat zijn nagels echt te lang zijn is het een goede tip om de hond rechtop te laten staan, waarbij je het nagelschaartje op de grond legt en zodoende alleen dat deel van de nagel af knipt wat niet uit zichzelf afgesleten wordt. Dit kun je herhalen totdat de overgebleven nagel niet meer de grond raakt.

Tot slot; een hond heeft vier nagels aan de achterpoot (alhoewel sommige honden 1 of twee extra hubertusklauwtjes hebben) en vijf aan de voorpoot (vier op de grond en een wolfsklauwtje wat hogerop aan de binnenkant). Vergeet niet om ze allemaal te controleren, vooral als het door een lange vacht moeilijk te zien is.

Wil je nog meer weten over de verzorging van de nagels van je hond? Lees ook ons artikel "De beste manieren om de nagels van je hond te knippen".

Heb jij zelf een vraag? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach!