0
0

Door Max&Luna, 1 september 2023

Hoe kies je het juiste puppy kauwspeelgoed?

Zodra je een kleine pup verwacht, wil je natuurlijk alles in huis halen zodat het die kleine aan niets ontbreekt. Met onze handige Puppy Checklist weet je zeker dat je het leukste baasje bent!

Wat is het beste kauwspeelgoed voor puppy's van 4 tot 24 weken oud?

Jonge pups hebben de neiging om overal op te kauwen. Dit gedrag is heel normaal. Net als menselijke baby's leren jonge hondjes op deze manier de wereld kennen. We schreven hier eerder een blog over.

Kauwspeelgoed kan bijtgrage puppy’s helpen bezig te blijven en voorkomt destructief gedrag. Maar hoe kies je het juiste speelgoed voor jouw pup? En vanaf wanneer mag je kauwspeeltjes aanbieden? Max&Luna zocht uit welk speelgoed je voor jouw puppy kunt kiezen en vanaf welke leeftijd je deze het beste kunt geven.

Geboorte tot 12 weken oud: Geen kauwspeelgoed nodig

Hoewel de melktandjes beginnen door te komen als puppy's 4 weken oud zijn, is dit nog niet de tijd dat puppy's speelgoed of verrijking nodig hebben. Kleine Max is in deze fase vooral bezig met zijn moeder en nestgenootjes.

Tussen week 4 en 12 komen de melktanden echt door. De meeste pups hebben op deze leeftijd geen bijtspeeltjes nodig. In deze periode gaan pups over van de moedermelk op zacht puppyvoer. De kleine melktandjes kunnen scherp zijn, maar zijn niet erg sterk en kunnen beschadigen als de pup toegang heeft tot kauwspeelgoed dat bedoeld is voor een volwassen hond. 

12 tot 24 weken oud: Puppy kauwspeelgoed 

Met 12 tot 24 weken beginnen de melktanden uit te vallen en worden ze vervangen door blijvende tanden. Dit is de pijnlijkste periode van het tanden wisselen. Het is de meest ongemakkelijke tijd voor puppy's en de meest frustrerende tijd voor hondenbaasjes.

Het is van cruciaal belang dat je in deze fase puppy speelgoed kiest dat de pijn van het doorkomen van de tandjes verzacht. Hiermee voorkom je dat jouw puppy op alles gaat bijten wat voorhanden is. Dit kauwspeelgoed moet geschikt zijn voor de grootte van jouw pup en de kracht waarmee jouw puppy kauwt.

Nylabone puppy kauwbotten zijn geweldig omdat de verhoogde noppen op het oppervlak het tandvlees masseren tijdens het kauwen. Ook de Petstages puppy kauwspeeltjes hebben deze noppen en zijn ideaal in deze leeftijdsfase.

Kong puppy producten zijn ook een goede keuze voor deze leeftijd. Deze kauwspeeltjes gemaakt van het beroemde zachte Kong puppy rubber kunnen worden gevuld met smeersels en mogen in de vriezer. De koude sensatie van een bevroren kauwspeeltje verdooft en kalmeert het pijnlijke tandvlees.

24 weken oud: Klaar voor kauwspeelgoed voor volwassenen

Rond de leeftijd van 24 weken is kleine Max klaar met het wisselen van zijn melkgebit. Als de permanente tanden zijn doorgekomen, is jouw pup veel relaxter in omgang en minder geneigd om op van alles te kauwen.

In dit stadium kun je, afhankelijk van de grootte en het activiteitenniveau van jouw hond, kiezen uit een breed scala van hondenspeelgoed. Kies bijvoorbeeld: 

Welk speelgoed past bij de persoonlijkheid van jouw puppy?

Bij het uitzoeken van puppyspeelgoed kun je ook kijken naar de persoonlijkheid van jouw kleine Max. Je kunt jezelf bijvoorbeeld onderstaande vragen stellen:

 • Verblijft Max veel in een bench of persoonlijke ruimte? ➞ Kies afleidingsspeelgoed
 • Is Max een actieve pup? Houd hij van ruw en onstuimig spel? ➞ Kies actiespeelgoed
 • Is Max verlegen of angstig in nieuwe situaties? ➞ Kies troostspeelgoed

Afleidingsspeelgoed: Traktatiespeelgoed

Afleidingsspeeltjes die tegelijkertijd kunnen dienen als bijtspeeltjes zijn geweldig voor puppy's die afleiding nodig hebben als hun baasje weg is van huis.

Speelgoed waar voedsel in past is perfect. Bijvoorbeeld het klassieke Kong rubberen speelgoed, dat in een speciale puppy-versie is gemaakt met zachter rubber voor puppy-tandjes. Deze kunnen worden gevuld met traktaties en zelfs worden ingevroren, zodat ze urenlang een constante bron van verrijking en beloning vormen.

Daarnaast houdt puzzelspeelgoed, zoals de West Paw Rumbl, pups lekker lang bezig terwijl ze proberen de beloning te bemachtigen. 

Kong Classic

Actiespeelgoed: Apporteer- en touwspeelgoed

Actiespeelgoed is perfect voor puppy's die nooit stilzitten. Dit speelgoed versterkt ook de band met hun baasje. Apporteer- en touwspeeltjes zijn niet het gebruikelijke "puppy speelgoed", maar ze dienen het dubbele doel van het bevredigen van de behoefte van een actieve hond om te spelen en te kauwen.

Apporteerspeelgoed
Apporteerspeeltjes zijn ideaal voor actief spel. Deze speeltjes zijn geweldig voor de dagelijkse beweging en zorgen dat de puppy-energie aan het eind van de dag nog even lekker wordt kwijtgeraakt.

Tennisballen kunnen helpen om puppy's te trainen en ze te leren apporteren, maar kunnen gevaarlijk zijn als het buitenste vilt wordt ingeslikt of als de rubberen kern in kleinere stukjes wordt gekauwd. Met tennisballen mag alleen onder toezicht worden gespeeld. De Petsafe automatische ballenwerper is een goede optie voor onvermoeibare puppy’s.

De West Paw Jive is een veilig alternatief voor tennisballen. Deze bal komt in diverse maten en maat S past in een standaard werpstok om je hond een extra work-out te geven. De bal komt in opvallende kleuren en blijft drijven, dus kan onbezorgd mee naar het park, bos of naar het strand. De Jive zal al snel de favoriete bal van jouw kleine Max worden!

Touwspeelgoed
Touwspeeltjes kunnen geweldig zijn voor zachte trekspelletjes met jouw pup. Ze bevredigen meteen de kauwbehoefte van de hond. Zorg ervoor dat je nooit te hard trekt of dat je puppy niet aan het eind van het touw bungelt. Niet alleen bestaat de kans op letsel, maar je wilt ook geen agressief gedrag aanmoedigen.

Touwspeelgoed is geschikt voor de wat oudere pups van grotere rassen waarvan de permanente tanden al zijn doorgekomen. Pups jonger dan 12 weken lopen meer kans op verwondingen als het touwtrekken te grof gaat. Tanden kunnen per ongeluk uitgetrokken worden en de nek en kaak zijn kwetsbaar voor letsel wanneer pups nog in ontwikkeling zijn.

Touwspeeltjes moeten gemaakt zijn van duurzaam materiaal, zoals sterke katoenvezels die strak gevlochten zijn en niet uitrafelen. Sommige touwspeeltjes zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid, omdat ze knopen hebben die het uitrafelen van lange strengen voorkomen.

Troostspeelgoed: zacht pluche speelgoed

Zacht, pluche speelgoed is ideaal voor jongere pups die nog niet hun volledige kauwvermogen hebben ontwikkeld en het speelgoed waarschijnlijk niet direct zullen slopen. Ze zijn het beste voor puppy's van kleine rassen of weespups, puppy's jonger dan 12 weken of puppy's met angstproblemen die een kalmerende uitlaatklep nodig hebben.

Comfort of troostspeeltjes kunnen dienen als knuffelvriendjes om mee te slapen. KONG Cozies hebben een grote verscheidenheid aan superzachte grote knuffels. Bij pups die ruw spelen is het goed om pluche hondenknuffels met versterkte naden te kiezen zoals de Beco Rough & Tough knuffels en de Hugglehounds Knotties. Deze verstevigde knuffels gaan doorgaans langer mee.

Speelgoed met piepers moeten regelmatig worden gecontroleerd op schade, omdat deze onderdelen kunnen worden ingeslikt en een darmverstopping kunnen veroorzaken.

Zacht speelgoed kan gemakkelijk vuil worden tijdens het zindelijk maken, dus zorg ervoor dat je speelgoed kiest dat duurzaam is en bestand is tegen regelmatig wassen in de machine.

Wat is gevaarlijk hondenspeelgoed?

Max&Luna verkoopt veilig hondenspeelgoed, maar geen enkel hondenspeeltje is onverwoestbaar. Houd daarom altijd toezicht op je huisdier bij het gebruik van (kauw)speelgoed, omdat losse onderdelen verstikkingsgevaar kunnen opleveren.

Hoewel kluiven in de dierenwinkel aantrekkelijk lijken als goedkoop alternatief voor plastic, pluche of rubberen speelgoed, raden we dit ten zeerste af. Geweien, natuurlijke kluiven en botten zijn onverteerbaar en kunnen gevaarlijk zijn voor jouw hond.

Veel voorkomende verwondingen bij geweien, hoeven en botten zijn:

 • Gebroken tanden of gaatjes in de mondholte. Dit is erg pijnlijk en vereist vaak extractie van het afgebroken deel onder verdoving.
 • Perforatie van de slokdarm, maag of darmen. 
 • Darmobstructie als een groot stuk wordt ingeslikt. Een perforatie of obstructie van de darm is een levensbedreigende situatie. Vaak is een chirurgische ingreep nodig om de beschadigde darm te herstellen.

Max&Luna verkoopt om bovenstaande redenen geen geweien, kluiven en kauwbotten van rawhide. Meer over de gevaren van rawhide lees je hier.

Heeft jouw pup een favoriet speeltje? Wij zijn benieuwd welke dat is! Laat het ons weten in de reacties. 

Reacties

 • Door Stefan, 17 februari 2023

  Klopt helemaal! Onze pup Toby is nu 18 weken oud en kauwt inderdaad overal op! Fijn om te lezen dat dit puur door het wisselen van de tandjes komt. De Nylabone kauwbotten zijn super, we hebben de starterkit gekocht en de blauwe...

 • Door Marianne, 17 februari 2023

  Wat een goede tips! Wij hebben de Kong puppy rubber speeltjes in huis en de Nylabone puppy kauwsleutels. Onze Teddy is dol op deze speeltjes en haar hondenmand is nog gelukkig steeds heel ;-)

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden