0
0

Door Max&Luna, 18 augustus 2022

Hoe kies ik het juiste kauwbot voor mijn hond?

Een hondenbot van slechte kwaliteit kan erg gevaarlijk zijn voor de hond. De kans bestaat dat het bot splintert en dat de darm of andere ingewanden van de hond beschadigd raken. Het komt ook voor dat de tanden van een hond aangetast worden door het kauwen op harde materialen. Om dit te voorkomen kun je het beste kiezen voor kauwspeelgoed wat getest is. Er zijn veel soorten kauwspeelgoed. Al het kauwspeelgoed dat Max&Luna verkoopt is gemaakt van duurzame materialen en zijn veilig en sterk. Dit kauwspeelgoed (mits goed gekozen voor jouw hond) gaat lang mee en is veilig voor de hond. 

Kauwen tegen overgewicht

Honden zijn dol op kauwen want tijdens het kauwen komt er endorfine vrij in het lichaam. Daar wordt de hond blij van! Door te kauwen op een kauwbot wordt dus niet alleen de mondhygiëne van jouw hond verbeterd, het is nog leuk ook. Maar wist je dat kauwen op een bot ook goed kan helpen tegen overgewicht? Een hond raakt zijn energie kwijt door het kauwen op een speeltje. Daarnaast vermindert het kauwen het hongergevoel van de hond. Vooral voor honden met overgewicht is het belangrijk dat zij iets hebben om op te kauwen na de maaltijd.

Welk kauwbot kies ik?

Bij het kiezen van een kauwbot voor jouw hond kun je zelf een keuze maken in wat voor jouw en je hond belangrijk is. Voor de hond is de grootte en sterkte van het bot belangrijk. Een te klein bot gaat bij een grote hond al snel kapot, kies daarom het juiste formaat bot voor jouw hond. Daarnaast is het belangrijk te kijken naar de kauwbehoefte en kauwkracht. Meer daarover lees je hier: Bestaat er hondenspeelgoed dat niet kapot kan?

Daarnaast kun jij als baasje kiezen voor ecologische of natuurlijke materialen en milieubewuste duurzame opties. En uiteraard kun je ook nog kiezen in kleur, vorm en smaakjes. Hieronder leggen we het verschil in ons assortiment van kauwbotten uit, waarna je zelf de juiste keuze kunt maken.

Nylabone = duurzaam en sterk

De Nylabone kauwbotten zijn gemaakt van duurzaam plastic. Dit is dus geen snack maar wel een veiligere variant voor kauwbotten die splinteren zoals de gevaarlijke rawhide botten. Nylabone kauwbotten zijn niet schadelijk voor jouw hond. Door het kauwen zal het bot slijten en kunnen er stukjes afbreken. Als er stukjes van het bot afbreken en worden doorgeslikt, zal dit op de natuurlijk weg het lichaam van de hond verlaten.

Nylabone kauwbotten worden gemaakt van duurzaam plastic. Het gebruikte materiaal is net zo sterk als echt bot, maar dan zonder de (gevaarlijke) nadelen. De producten versplinteren niet, maar hebben een glad oppervlak dat ruiger wordt tijdens het kauwen. Daarbij ontstaan op het bot kleine borstelhaartjes die werken als een tandenborstel. Deze houden het gebit van je hond schoon en voorkomen de opbouw van tandsteen. Daarnaast zijn de meeste Nylabone’s voorzien van een lekker smaakje voor je hond. Dit smaakje gaat niet verloren tijdens het kauwen omdat de smaak door het hele bot zit en niet alleen aan de buitenkant.

Als je hond het toch voor elkaar krijgt er een stukje af te bijten is er geen verstikkingsgevaar, want deze stukjes zijn zo klein als een rijstkorrel en gaan dus probleemloos mee met de ontlasting.

Kies het juiste type Nylabone kauwbot voor jouw hond:

 • Puppy: voor de jongste kauwers
 • Moderate: voor rustige en minder agressieve kauwers
 • Strong: voor sterke kauwers
 • Extreme: voor de krachtigste kauwers

Voor de allersterkste honden zoals Stafford Terriërs, Boerboelen, Mastiffs en Cane Corso's raden we de XL Dura, XXL Big Bone of XXL Monster Bone aan. 

West Paw Zogoflex® super milieuvriendelijk met garantie!

Het West Paw Zogoflex® kauwspeelgoed is 100% recyclebaar hondenspeelgoed. Al het Zogoflex®- speelgoed van West Paw is gemaakt van volledig gerecycled plastic. En omdat oude West Paw speeltjes worden gebruikt om nieuwe te maken, zijn ze oneindig recyclebaar. Al het Zogoflex kauwspeelgoed kan in de afwasmachine, is dus eenvoudig te reinigen en kan jaren mee. Voor normale tot stevige kauwers raden we de West Paw Zogoflex Hurley aan en de West Paw Qwizl aan. Voor de extreme kauwers is de West Paw Rumpus Zogoflex de beste keuze. 

Heb je een voorzichtige kauwer, een gemiddelde kauwer of een echte doorbijter in huis? Om het je nog makkelijker te maken, heeft West Paw een handig schema gemaakt zodat je voor jouw hond het juiste speeltje kunt uitkiezen. West Paw chart

Supersterk KONG kauwspeelgoed 

Het hondenspeelgoed van KONG is speelgoed van topkwaliteit. Vooral wanneer je een sterke hond hebt is het aan te raden om Kong Extreme hondenspeelgoed te geven. De KONG speeltjes voldoen aan de maximale veiligheidseisen en zijn gemaakt van hoogwaardig, robuust en duurzaam kwaliteitsrubber. Max&Luna biedt 3 soorten KONG speelgoed aan voor alle fasen in het leven van je hond en alle soort kauwkracht die daarbij hoort.

 1. KONG Puppy
  Deze KONG is ontwikkeld als puppy’s eerste speelgoed, gefabriceerd van puur 100% latex wat iets zachter is als het normale KONG rubber. Dit zachtere en flexibele rubber masseert het tandvlees en is speciaal ontwikkeld om pups door de periode van kauwen en tanden wisselen heen te helpen. Als extra verlichting voor pijnlijk tandvlees van wisselende pups kun je een gevulde KONG even in de koelkast leggen.

 2. KONG Classic
  De KONG Classic in zijn herkenbare rode kleur en vorm is al meer dan veertig jaar de favoriet van honden over de hele wereld. De KONG Classics met natuurlijke rode rubberformule voldoet aan alle instinctieve behoeften van honden en is ultra-duurzaam. De KONG Classic is ideaal voor honden die graag kauwen, terwijl ze ook voldoen aan de speelbehoefte van een hond.

 3. KONG Extreme
  De KONG Extreme met zwarte rubberformule is ontworpen voor de zwaarste kauwers en biedt verrijking en helpt het de instinctieve behoeften van honden te bevredigen. Vul de KONG met verleidelijke brokjes en een scheutje pindakaas.

Bam-Bones kauwbotten

Bam-Bones combineert de natuurlijke kracht van bamboevezels met nylonvezels, wat resulteert in extra sterk en duurzaam kauwspeelgoed dat zeer geschikt is voor krachtige kauwers. Spot Bam-Bones zijn verkrijgbaar in een Easy Grip-variant die gemakkelijk stabiel te houden is door de ergonomische vorm en in een hout- en bamboestokvariant. Verder hebben deze botten dezelfde voordelen als de kauwbotten van Nylabone.

Beco Bone, gemaakt van natuurlijke materialen

Het kauwbot van Beco is een natuurlijke en ecologisch verantwoorde keuze van het baasje. De Beco Bone is een kauwbot gemaakt van plantaardig restafval, zoals bamboe en rijst. De natuurlijke vezels worden tot een poeder fijngemalen en door toevoeging van een biologisch afbreekbaar hars ontstaat een natuurlijk rubber dat in een vorm gegoten kan worden. Het Beco kauwbot is vrij van gifstoffen en ecologisch afbreekbaar en er zit een aantrekkelijk smaakje aan.

De Beco Bone is door het ecologische materiaal minder stevig dan bijvoorbeeld Nylabone, maar mocht jouw hond stukjes afbijten van de Beco Bone dan kan dat geen kwaad. Bij Max&Luna is de Beco Bone verkrijgbaar in small en medium. De small variant is 12 cm en de medium 17,5 cm. Het kleine formaat is uitermate geschikt voor kleine(re) rassen of voor pups die hun tanden aan het wisselen zijn. Voor hele sterke kauwers en grote honden is dit kauwbot niet aan te raden. Voor hele sterke kauwers is een Nylabone Extreme of Bam-Bones kauwbot de beste keuze.

Beco Bone

Kauwstok zonder splinters

Naast onze veilige kauwbotten, kun je ook nog kiezen voor de Petstages Houten stok. Hierop kan jouw hond lekker blijven kauwen zonder splinters te krijgen. Deze stok is gemaakt van een combinatie van hout en synthetisch materiaal waardoor jouw hond veilig kan kauwen en toch kan genieten van een heerlijke houtgeur.

Tip voor alle hondenbaasjes!

Besef dat elk hondenspeeltje kapot kan gaan. En dat is maar goed ook, want anders zouden de tanden van je hond afbreken. En wees blij dat het niet je schoenen zijn! Lees vooral ook dit blog: Bestaat er hondenspeelgoed dat niet kapot kan? waarin de kauwbehoefte en de kauwkracht van je hond wordt uitgelegd.

Mocht je vragen hebben over welk kauwspeelgoed geschikt is voor jouw hond, stuur ons dan een mail naar [email protected] en vermeld dan ook welk ras hond je hebt, de leeftijd en welk kauwgedrag je hond vertoont. Dan kunnen onze medewerkers een goed advies uitbrengen.

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-kauwbotten