0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 20 december 2021

Hoe kies ik het juiste kattentuigje?

Heb je geen tuin of balkon en wil je toch je kat kennis laten maken met de natuur en de frisse lucht? Je kunt je binnenkat natuurlijk niet zomaar mee naar buiten nemen, voor je het weet rent hij weg met alle gevolgen van dien. Een kattentuig of kattenharnas is dan dé oplossing. Maar hoe kies je het juiste kattentuigje, hoe laat je jouw kat hieraan wennen en hoe zorg je ervoor dat de kat er plezier in heeft om mee naar buiten te gaan? Max&Luna zocht het uit!

Waarom heeft mijn kat een kattentuig nodig?

Kattentuigjes worden vaak gebruikt als het baasje de kat niet alleen over straat kan of wil laten lopen vanwege de veiligheid. Om de kat toch de beweging te geven is een kattentuigje ideaal. Hiermee kan je gezellig samen met je kat over straat wandelen. Voor katten die hele dagen binnen zitten, zijn uitstapjes naar buiten een welkome afwisseling en daarnaast is wandelen een hulpmiddel bij bestrijding van overgewicht.

Hoe kies ik het juiste kattentuigje?

Met de kattentuigjes van Catspia, de kattendivisie van het bekende Puppia, neem je je kat veilig, comfortabel en stijlvol mee naar buiten. De zachte Catspia tuigjes zijn beschikbaar in drie verschillende maten die ook nog eens verstelbaar zijn rond de borst. Daardoor is er altijd een perfect passend tuigje voor jouw kat.

Meet de nek, borstomvang en ruglengte van je kat goed op, zodat je de juiste maat kattenharnas kan bestellen. De Catspia tuigjes in camouflage en pied-de-poule print bij Max&Luna hebben onderstaande maatvoering. 

MaatNekomvangBorstomvangRuglengte
S18 cm18-25 cm9,5 cm
M21 cm24-36 cm9,5 cm
L24 cm28-44 cm11 cm

Hoe doe je een tuigje aan bij de kat?

Je wilt natuurlijk meteen dat mooie nieuwe Catspia tuigje bij je kat aandoen zodra je deze uit de verpakking hebt gehaald. Maar dat is niet verstandig, want dat vindt je kat niet zo leuk. Laat het harnas eerst een paar dagen liggen. Laat je kat eraan snuffelen waardoor het geen vreemd ding meer is voor de kat.

Geduld is het allerbelangrijkste als je de kat wilt laten wennen aan een tuigje. Merk je dat je kat gestrest raakt, stop dan. Probeer het een andere keer weer. Dwing je kat nooit en beloon je kat met een snoepje of een kattenspeeltje zodra hij het kattentuigje om heeft.

Welke riem moet ik kiezen bij mijn kattentuig?

Aan het kattenharnas moet natuurlijk een goede riem bevestigd worden. Max&Luna adviseert de Rebel Petz Flexi New Classic Cord oprolbare lijn in de maat small, die geschikt is voor katten tot 12 kg. Deze verstelbare riem geeft de kat tijdens het uitlaten extra bewegingsvrijheid door het eenvoudige oprolmechanisme. Hierbij kan je zelf bepalen tot hoe ver de lijn wordt uitgerold en op welke lengte je hem vast wilt zetten. De Flexi kattenriempjes zijn 5 meter lang met een gepatenteerd remsysteem. Deze zijn geschikt voor een grote radius, bijvoorbeeld in de tuin of tijdens een wandeling in het park.

Hoe kan ik de kat aan het kattentuig laten wennen?

  1. Geduld bij het leukste baasje (dat ben jij!) is het allerbelangrijkste.
  2. Oefen regelmatig met het aandoen van het tuigje.
  3. Laat de kat eerst korte periodes het harnas in huis dragen.
  4. Blijf rustig, praat tegen je kat op een vriendelijke manier als je het harnas aan en uit doet.
  5. De meeste katten denken dat ze niet meer kunnen lopen met een harnas aan en vallen om. Gebruik dan een kattenspeeltje zoals een hengel of laser. Zodra het jachtinstinct wordt gewekt, vergeet de kat dat hij of zij een harnas draagt.
  6. Beloon je kat met snoepjes als hij goed meedoet.
  7. Lukt het niet, stop dan met de harnastraining. Morgen is er weer een dag!

Als de kat gewend is aan het dragen van het tuigje, probeer dan de Flexi rollijn hieraan te bevestigen. Op deze manier raakt je kat gewend dat hij ergens aan vast zit. Ook hier geldt, beloon je kat als hij goed meewerkt en stop als je kat het niet leuk vindt. Motiveer je kat te gaan lopen aan de lijn door met een speeltje of snoepje te gooien zodat hij hiernaar toe moet lopen.

Aangelijnd in het kattentuigje naar buiten!

Meteen met je kat in een drukke omgeving gaan wandelen is geen goed idee. Doe de deur open en laat je kat op zijn of haar eigen tempo naar buiten wandelen. Geef de kat de tijd om te snuffelen en trek niet aan de lijn. Geef je kat de indruk dat hij of zij in alle rust rond kan wandelen. Als hij weer naar binnen loopt, laat hem dat dan doen. Bouw het naar buiten gaan op in een rustig tempo.

Start op een rustige plek met de eerste wandeling. Loop nooit in een hondenlosloopgebied en blijf uit de buurt van druk verkeer. Ga niet langer dan 5 minuten wandelen per keer en bouw de wandeltijd rustig op. Blijf altijd alert op je omgeving en zorg dat de kat niet kan schrikken van harde geluiden of andere dieren.

Max&Luna wenst je veilig wandelplezier! Heb jij leuke wandelervaringen met je kat en video’s of foto’s van jullie outdoor avonturen? Dat zouden we erg leuk vinden om te horen en te zien. Reageer hieronder of stuur een mail naar [email protected]

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-kattenharnas

Reacties

  • Door Barry, 1 september 2021

    Wij hebben beide tuigjes besteld en deze zijn van super kwaliteit. De katten zijn er snel aan gewend en konden daardoor veilig mee op vakantie. De Camo versie is onze favoriet omdat deze een klittenband sluiting om de hals heef...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden