0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 16 april 2018

Hoe houd ik mijn binnenkat gelukkig?

Kan jouw kat niet naar buiten? Grote kans dat jij je daar weleens schuldig over voelt. Of dat jij je soms zorgen maakt dat je het natuurlijke instinct van je kat om vrij rond te lopen beperkt. Nergens voor nodig! De Max&Luna Dierencoach geeft de beste tips om je binnenkat minstens zo gelukkig te maken als een buitenkat.

Met name in steden zijn de mogelijkheden voor katten om buiten te lopen vaak beperkt. Dat kan frusterend zijn voor zowel de katten als hun baasjes, maar het is nu eenmaal zo dat niet iedereen het geluk heeft een grote tuin te hebben.

Veiligheid

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het beter is om je kat binnen te houden. Buiten komen katten in contact met andere (straat)katten, die soms ziektes en/of vlooien bij zich dragen. Ook andere beestjes als teken, oormijt en wormen komen buiten natuurlijk vaker voor dan binnen.

Naast ziektes en infecties zijn er andere bedreigingen, zoals verkeer, loslopende honden en mensen die niet zo gek op katten zijn als jij (ongelooflijk, maar ze bestaan). Ook zijn er gevaarlijke verleidingen, zoals voedsel en vloeistoffen die giftig of bedorven zijn. En dan heb je nog het kattenverschijnsel waarbij ze uit stoerheid of juist angst een boom inklimmen en er daarna niet meer uitdurven.

Vermaak

Als je je kat toch de vrijheid van buiten wilt geven, dan is de beste manier om dit in een afgesloten tuin te doen, waar geen andere katten in kunnen en je kat niet uit kan. Je kunt je kat eventueel ook een kattenlijn geven waardoor 'ie niet weg kan lopen.

Buitenkatten worden doorlopend blootgesteld aan verschillende sensaties als geluiden, geuren en kleuren. Voor een kat die altijd binnen zit is dat een heel ander verhaal, die kent alleen jouw huis als leefomgeving. Voor katten die binnen worden gehouden is het daarom belangrijk dat ze binnenshuis lekker veel vermaakt worden.

Houd in je achterhoofd dat katten van nature jagers zijn. Naast veel slapen houden ze ervan om achter hun prooi aan te gaan. Wanneer een kat (bijna) altijd binnen zit en zodoende weinig afleiding heeft, kan dit resulteren in verveling, zwaarlijvigheid en schade aan je meubels.

De beste tips voor binnenkatten

Zo maak je je binnenkat minstens zo gelukkig als een buitenkat:

  1. Zorg voor gezelschap als je zelf lang van huis bent. Denk bijvoorbeeld aan een tweede kat of misschien zelfs een hond! Samen spelen en elkaar achtervolgen zorgt voor beweging en vriendschap.
  2. Een krabpaal of -meubel is essentieel voor iedere kat. Veel mensen vinden een krabpaal lelijk in hun huis maar er zijn inmiddels diverse design alternatieven op de markt die een mooie aanvulling zijn in je interieur. Zorg voor hoogteverschillen zodat je kat kan klimmen.
  3. Geef je kat een rustig plekje om te liggen, met een fijn uitzicht naar buiten. Bijvoorbeeld een comfortabel kattenmandje die in de vensterbank past en waar je kat lekker in de zon kan liggen en zijn kop op de rand kan laten rusten terwijl deze geniet van de beweging buiten.
  4. Zorg voor kattenspeelgoed waarmee je kat haar jachtinstinct stimuleert en verveling tegengaat. Er is bijvoorbeeld kattenspeelgoed met laserlampjes en speelgoed voor katten met bewegende veertjes. Wissel het kattenspeelgoed om de paar dagen zodat je kat telkens weer verrast wordt met 'nieuw speelgoed'.
  5. Kattenspeelgoed met kattenkruid (catnip) geeft een geur af die je kat echt gelukkig maakt. De geuren van buiten zijn dan geen verleiding meer!
  6. Zorg voor een rustige plek voor de kattenbak en hou deze schoon. Hier maak je niet alleen je kat maar ook jezelf blij mee.
  7. Katten vinden het heerlijk om zich te 'verstoppen'. Een simpele oplossing is een kartonnen doos maar er zijn natuurlijk ook leuke kattenhuisjes en kattentunnels verkrijgbaar waarin je kat zich kan verstoppen.
  8. Van nature zijn katten gewend om voor hun voeding te jagen. Zet dus niet de hele dag een bakje met kattenvoer klaar maar geef je kat spelenderwijs brokjes met bijvoorbeeld een speelbal waar je kattenbrokjes in kan doen,

Lang & Gelukkig

Twijfel je nog steeds of het wel goed is om je kat binnen te houden? De belangrijkste reden is natuurlijk dat je zo lang mogelijk elkaar wilt genieten. Een binnenkat leeft gemiddeld acht jaar langer dan een buitenkat. Met bovenstaande tips leeft jouw kat dus ook binnen 'lang en gelukkig'!