0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 3 april 2018

Hoe herken ik artrose bij mijn kat?

Artrose of osteoartritis is een pijnlijke en veel voorkomende gewrichtsaandoening. Alle katten kunnen artrose krijgen, maar er is meer risico op als er schade aan botten of gewrichten is geweest of als deze zijn overbelast. Normale slijtage naarmate je kat ouder wordt kan ook leiden tot de gewrichtsziekte. Omdat katten meesters zijn in het verbergen van pijn, is het goed alert te zijn op de symptomen en signalen van artrose. Dit zijn ze:

1. Niet alleen de leeftijd

Je denkt misschien dat je kat wat minder energie heeft en slomer is dan voorheen omdat hij ouder wordt. Maar katten horen in elk geval een gedeelte van de tijd flink actief te zijn, dus als je ziet dat jouw kat alleen maar ligt te suffen of zich verstopt, denk dan eens aan artrose.

2. Niet meer springen

Katten houden graag het overzicht en liggen daarom liefst op een wat hoger plekje. Als je kat altijd op de vensterbank lag, maar nu niet meer, is dat misschien een teken dat hij moeite heeft met springen of klimmen. Laat de dierenarts zich om de pijn bekommeren. En maak de favoriete hoge plekken van je kat makkelijker bereikbaar, bijvoorbeeld door een stoel neer te zetten. Zo wordt zijn leven weer leuker.

3. Gevoelig lijf

Merk je dat je kat het niet meer fijn vindt om op sommige plekken geaaid te worden, terwijl hij daar voorheen van genoot, beschouw dit dan als een signaal. Dikke kans dat hij niet ineens een chagrijn is geworden, maar dat het pijn doet als je z'n rug of poten aait.

Behandeling

De mate van artrose kan worden vastgesteld door onderzoek en röntgenfoto's. Behandeling is mogelijk, en zal vaak bestaan uit pijnbestrijding en ontstekingsremmers. Doel is verdere beschadiging van het kraakbeen voorkomen. Genezing of omkeren van het proces is helaas (nog) niet mogelijk.

Let erop dat je kat niet te zwaar is, dit geeft onnodige druk op de gewrichten. En zorg dat hij in beweging blijft; als je kat zijn gewrichten niet genoeg gebruikt, wordt hij stijf en wordt bewegen pijnlijk. Probeer dus manieren te verzinnen waarop je kat de dingen kan blijven doen die hij het liefst doet. Ten slotte vinden ook katten met pijnlijke gewrichten – net als wij mensen – het fijn om op een lekker warme plek te liggen, bijvoorbeeld in deze warme kattenmand!

Op welk warm plekje ligt jouw kat het liefst te chillen? Mail ons je leukste foto's!