0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 9 mei 2018

Hoe geef ik mijn hond medicijnen?

Voor mensen is het vrij eenvoudig om met wat water een medicijn door te slikken. Het is lastiger om een hond te overtuigen hetzelfde te doen. Er zijn echter manieren om dit zo pijnloos mogelijk te laten verlopen. Wij zetten voor je op een rij hoe je je hond het beste medicijnen kunt geven.

Het is nooit leuk als je hond medicijnen nodig heeft, maar het is wel belangrijk dat 'ie ze neemt. Met deze tips gaat dat lukken!

Kauwbare medicijnen voor je hond

Sommige medicijnen worden aangeboden als een kauwbare lekkernij. Vraag je dierenarts of een specifiek medicijn ook verkrijgbaar is als 'ready to eat' variant. Deze medicijnen zijn niet te onderscheiden van een gewone hondensnack met bijbehorende vorm en smaak.

Medicijn verstoppen in holle hondensnoepjes

Er zijn hondensnoepjes op de markt die hol van binnen zijn, zodat je daar een pil in kan stoppen. Geef je hond eerste een paar van deze snoepjes met iets lekkers zoals pindakaas en pas daarna met het medicijn. Je hond zal het hondensnoepje dan positief blijven associeren, waardoor het makkelijker wordt om vaker deze truc te gebruiken.

Medicijn in hondenvoer

Afhankelijk van hoe vaak je hond de medicatie nodig heeft, is het mogelijk om het medicijn in het voer te stoppen. Sommige honden eten het voer snel op, zonder op te letten wat er verder in zit. Andere honden halen alles uit hun voerbak wat niet thuishoort in hun voer en leggen het naast zich neer. In dat geval is het beter om de pil in een stukje kaas of worst te verstoppen. Dit kan op langere termijn slecht zijn natuurlijk, als je hond langer medicijnen moet gebruiken is het beter om het in het reguliere voer van de hond te stoppen.

Vang!

Als je hond gewend is om hondensnoepjes als beloning toegeworpen te krijgen en deze gelijk door te slikken, dan is het makkelijk om in plaats van een hondensnoepje een pil toe te werpen. Je kan je hond ook trainen met het woord 'open', en dan een hondensnoepje geven. Vervolgens zal hij het woord 'open' associëren met iets lekkers, waardoor hij een pil gaat zien als een snoepje. Het is verstandig om na een pil een hondensnoepje te geven zodat je hond deze associatie houdt en het medicijn goed doorslikt.

De harde manier

Als al het bovenstaande echt niet helpt, dan blijft alleen de harde (maar vriendelijke) manier over. Houd de pil tussen twee vingers terwijl je met je andere hand zijn bek open doet. Doe de pil erin en houd met je hand de bek dicht tot je hond gaat slikken. Uiteraard zonder je hond pijn te doen. Je kan het slikken stimuleren door over zijn keel te aaien. Geef je hond altijd een beloning nadat je op deze wijze een pil hebt gegeven.

Heb jij nog goede tips om je hond medicijnen te geven? Laat het ons weten in de reacties!