0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna , 23 december 2019

Help, mijn kat of hond is bang voor vuurwerk!

Als je hond of kat bang is voor vuurwerk is het logisch dat je hem of haar zo veel mogelijk uit de buurt van vuurwerk wil houden. Je kunt daarom het best een plek creëren waar hij of zij zich veilig voelt. 

Maak de omgeving zo veilig mogelijk

Doe de gordijnen dicht, lichten aan en zet muziek op. Het beste is om geen radio op te zetten, maar gewoon zelf uitgekozen muziek te draaien. Om 00.00 uur is er namelijk ook op de radio veel vuurwerk te horen, waardoor je het probleem dan alleen maar erger maakt. Denk er ook goed om dat de ramen en deuren dicht zijn. Wanneer een hond of kat bang is, kan hij of zij uit paniek weg willen rennen. Om je huisdier bezig te houden, adviseren wij om een speeltje te geven waar je kat of hond zich zoet mee kan houden. Voor een hond kan dit een uitdagend speeltje met snack zijn en voor een kat catnipspeeltjes. Laat je bange hond of kat in ieder geval niet alleen thuis en help je huisdier door oudejaarsnacht heen.

Geef de kat of hond geen extra aandacht

Als je kat of hond bang voor knallen is, is het een natuurlijke reactie om hem of haar meer aandacht te geven en te kalmeren. Toch is het beter om honden of katten even met rust te laten. Door meer aandacht dan normaal gesproken te krijgen, wordt het angstgedrag versterkt. Geef dit ook even door aan de gasten als zij met oudejaarsavond op visite komen. Laat je bange hond of kat ook vooral op de plek liggen waar hij of zij zelf gaat liggen. Dit voelt namelijk voor je huisdier als een veilige plek. Mocht de kat of hond zelf bij je komen liggen, kun je hem of haar uiteraard steun en veiligheid bieden. Dit kun je doen door je hand op het lichaam van je kat of hond te leggen.

Breng je kat of hond naar een pension

Heb je de afgelopen jaren nare ervaringen gehad met je kat of hond en voelde het thuis niet als veilige plek? Dan is het ook nog een idee om je huisdier voor een nachtje naar een afgelegen pension te brengen. Kies een pension uit dat afgelegen is van de bewoonde wereld, waardoor er weinig kans op vuurwerk is. Het is ook een idee om een nachtje in een huisje op een afgelegen plek door te brengen en je huisdier mee te nemen. Met een huisje op de Veluwe heb je bijvoorbeeld geen last van alle knallen.

Hond uitlaten bij vuurwerk

Ook de dag vóór en na oudejaarsavond is er veel vuurwerk op straat en je hond zal toch echt uitgelaten moeten worden. Een kat kun je nog binnen laten en op een kattenbak zetten, maar een hond zal toch echt naar buiten moeten. Als je naar buiten gaat, lijn je hond dan dubbel aan. Zo voorkom je dat je hond uit paniek weg kan rennen. Als je hond goed aangelijnd is, krijgt hij of zij ook niet de kans om vuurwerk te eten dat op straat ligt.

Angstgedrag

Mensen kunnen het geknal in een juist perspectief plaatsen en zien vuurwerk zodoende niet als een bedreiging. Honden en katten ervaren dit anders. De angst voor harde geluiden bij dieren is een natuurlijke angst, die direct hun overlevingsmechanisme in werking zet. Honden katten kunnen angst voor vuurwerkgeluiden uiten door heftig te blaffen of te janken, maar ook door weg te kruipen.

Waarschijnlijk weet je inmiddels uit ervaring of jouw hond of kat bang is voor vuurwerk. Als je pas sinds dit jaar een hond of kat in huis hebt, raden wij je aan om het gedrag van jouw huisdier in deze tijd van het jaar goed te observeren. Als dit afwijkt van zijn/haar normale gedrag, dan is er iets aan de hand. Geef vooral niet teveel aandacht aan de angst, maar negeer deze ook zeker niet!

Tips tegen vuurwerkangst bij katten en honden

Begin al ruim voor de jaarwisseling met onderstaande tips, zodat je kunt uittesten hoe jouw huisdier hierop reageert.

  • zorg dat er voldoende veilige plaatsen zijn voor je hond of kat om te vertoeven
  • bij voorkeur in een ruimte met zo min mogelijk ramen
  • indien er wel ramen zijn, sluit dan zoveel mogelijk de gordijnen en laat in elk vertrek licht branden
  • zet muziek en/of tv aan om de harde knallen te dempen
  • bied je hond of kat afleiding, bijvoorbeeld door middel van een speeltje of snack
  • laat je hond niet te lang uit, zoek een rustige plek op en beloon de hond bij goed gedrag, dus zodra hij rustig blijft als er vuurwerk wordt afgestoken
  • houd je hond aangelijnd bij risico op knallen, zodat hij niet kan weglopen uit angst
  • houd je kat binnen op Oudjaarsdag en de dagen hier omheen waarop veel vuurwerk wordt afgestoken
  • steek zelf geen vuurwerk af dichtbij het eigen huis
  • ruim afgestoken vuurwerk rondom jouw huis direct op

Anti-stressmedicatie

Mochten bovenstaande tips niet voldoende verlichting geven bij jouw hond of kat, dan kan anti-stressmedicatie een laatste redmiddel zijn. Let wel goed op bij wat je aanschaft, want er zijn grote verschillen in gebruik en na-effect. Zo werd er tot voor kort veelvuldig gebruik gemaakt van middelen als Vetranquil® en Calmivet® tegen vuurwerkangst bij huisdieren. Maar uit recente onderzoeken is gebleken dat deze middelen de honden en katten lichamelijk verslappen en geestelijk extra gevoelig maken voor geluid. Jouw huisdier is dus juist nog angstiger dan dat hij/zij al was, maar kan dit niet uiten omdat zijn lichaam verslapt is.

Anti-stressmedicatie op natuurlijke basis

Onze voorkeur gaat uit naar het gebruik van anti-stress medicatie op natuurlijke basis zoals Greenfields Calm+, Adaptil en Feliway. Raadpleeg bij vragen met betrekking tot de samenstelling en het juiste gebruiksadvies altijd je dierenarts.

Wat je ook besluit te doen voor jouw huisdier, blijf het gedrag van hem of haar altijd goed observeren bij geknal en neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts. We willen immers allemaal het beste voor onze honden en katten!

Hoe zorg jij voor een fijne en vooral ontspannen jaarwisseling voor jouw huisdier? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen!

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-vuurwerk