0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 29 april 2018

Help, mijn hond kluift aan de meubels

Ervaren dierencoaches van Anicura geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Els. Zij wil graag weten wat ze het beste kan doen tegen het ongewenste gedrag van haar hond die aan de meubels, deur en muren kluift.

Vraag

Onze 8 maanden oude zwarte labrador Noah heeft de rare gewoonte ontwikkeld om aan de muur en deur te kluiven. Nu heeft zij dat bij een maand of 6 ook een keer gedaan maar daarna eigenlijk niet meer.

Nu moet ik zeggen dat Noah 2 weken geleden gesteriliseerd is en 2 weken lang bijna continue iemand in huis heeft gehad. Afgelopen maandag zijn wij weer naar werk gegaan. Echter toen zij aan de muur knabbelde zat mijn man nog boven te werken. Het knabbelen aan de deur heeft ze gedaan nadat ze uit was geweest met de Hondenuitlaat.

Mijn vraag is hoe ga ik hiermee om? Wat kan ik doen om dit tegen te gaan?

Antwoord

Dat is een nare gewoonte om te ontwikkelen! Er spelen een aantal dingen mee bij het ontwikkelen van dit gedrag.

Qua leeftijd zit Noah in de puberfase, net zoals dat bij ons werkt, gaan ze nieuwe dingen uitproberen en grenzen opzoeken. Toch even testen of iets wat als pup verboden was, nu ook niet mag.

Daarnaast kan een milde verlatingsangst een rol spelen, zeker na een periode waar er steeds iemand is thuis geweest is het weer wennen om alleen te zijn, uit verveling kan ze dergelijk gedrag ontwikkelen.

Wat belangrijk is, is om het alleen laten weer langzaam op te bouwen en haar een alternatief te geven. Soms helpt het om de bench te gebruiken, mits ze daar aan gewend is als pup zijnde. Anders moet het gebruik van de bench eerst goed getraind worden. Een andere optie is om achtergrond muziek aan te zetten en haar iets te doen te geven. Een mogelijkheid is een snuffelmat met brokjes er in of gevuld snackspeelgoed waar ze aan kan kluiven.

Mochten bovenstaande tips onvoldoende helpen dan is het verstandig om contact op te nemen met een gedragstherapeut die jou verder kan begeleiden. Heel veel succes!