0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 21 maart 2023

Handige tips tijdens de juveniele fase van jouw puppy

Wanneer je besluit om een puppy in huis te halen, is het belangrijk om te weten dat de eerste maanden cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de hond. Als je dit leest, heb je waarschijnlijk een puppy in huis tussen de 3 en 6 maanden oud. Dit is een spannende tijd voor jou en je puppy! In deze fase, ook wel de tweede socialisatiefase genoemd, maakt de nieuwsgierigheid van de eerste socialisatiefase plaats voor angst. Maar maak je geen zorgen, met de juiste tips en training kan je ervoor zorgen dat deze periode soepel verloopt.

Een belangrijke fase voor de ontwikkeling van je hond

De juveniele fase is een periode van grote veranderingen voor je hond. Tijdens deze fase maakt je pup de overgang van een onzekere puppy naar een jonge hond die meer controle heeft over zijn emoties en gedrag. Dit betekent dat je hond zich nu meer bewust is van zijn omgeving en reacties van anderen. Dit kan leiden tot angst en verlegenheid. Het is daarom belangrijk om in deze periode extra aandacht te besteden aan de socialisatie van je hond.

De tweede socialisatiefase: Angst neemt de overhand

Tijdens de eerste socialisatiefase, die loopt vanaf de geboorte tot ongeveer 3 maanden, maken honden kennis met alle aspecten van hun omgeving en leren ze om te gaan met nieuwe situaties. In de tweede socialisatiefase, die dus loopt van 3 tot 6 maanden, worden deze lessen verder uitgebreid. De hond zal in deze periode namelijk nog meer nieuwe dingen tegenkomen en het is aan de baasjes om ervoor te zorgen dat de hond hier op een positieve manier mee omgaat.

Nu gaan we even wat dieper in op de juveniele fase. De juveniele fase is de periode tussen 3 en 6 maanden oud. Deze periode is zo belangrijk omdat honden op deze leeftijd leren wat wel en niet veilig is. De nieuwsgierigheid van de eerste socialisatiefase heeft nu plaatsgemaakt voor een gezonde dosis angst en voorzichtigheid. Het is belangrijk dat honden op deze leeftijd leren dat het oké is om bang te zijn, maar dat er ook manieren zijn om hiermee om te gaan. Zo leren ze om te gaan met stressvolle situaties en ontwikkelen ze hun zelfvertrouwen.

Je pup kan plotseling bang worden voor dingen waar hij eerder niet bang voor was, zoals de stofzuiger, de deurbel of andere honden. Dit kan verwarrend zijn voor jou als hondenbaasje, maar het is belangrijk om te weten dat dit een normaal onderdeel is van de ontwikkeling van je pup.

Pup in de angstfase

Tips voor hondenbaasjes in de juveniele fase

  1. Creëer een veilige en vertrouwde omgeving
  2. Laat je hond wennen aan nieuwe situaties
  3. Beloon gewenst gedrag en straf niet
  4. Laat je hond socialiseren met andere honden

Een belangrijke tip voor hondenbaasjes is om hun hond in deze periode bloot te stellen aan verschillende situaties. Denk hierbij aan verschillende soorten mensen, dieren en geluiden. Maar let op: doe dit wel op een rustige en gecontroleerde manier. Laat de hond rustig wennen aan nieuwe situaties en forceer hem niet om iets te doen waar hij nog niet klaar voor is. Het is belangrijk dat de hond op zijn eigen tempo kan wennen aan nieuwe prikkels. Eventueel kun je ter ondersteuning een kalmerende halsband gebruiken op basis van feromonen van de moederhond.

Een andere belangrijke tip is om de hond te belonen wanneer hij goed gedrag vertoont in nieuwe situaties. Dit kan door middel van voer, maar ook door middel van lovende woorden en aandacht. Op deze manier leert de hond dat hij beloond wordt wanneer hij zich goed gedraagt en zal hij eerder geneigd zijn om dit gedrag te herhalen.

Daarnaast is het belangrijk om in deze periode de hond te laten wennen aan verschillende soorten aanrakingen. Dit kan bijvoorbeeld door de hond regelmatig te borstelen en te knuffelen. Zo leert de hond dat aanrakingen iets fijns zijn en zal hij hier later minder angstig voor zijn.

Een ander belangrijk aspect van de juveniele fase is het opbouwen van een goede band tussen de hond en zijn baasje. Dit kan door middel van samen spelen en het geven van veel aandacht en liefde. Op deze manier leert de hond dat zijn baasje een veilige haven is en zal hij sneller naar zijn baasje toegaan wanneer hij zich angstig voelt.

Maar wat moet je nou doen als je merkt dat je hond toch angstig reageert op bepaalde situaties? Allereerst is het belangrijk om rustig te blijven en de hond niet te straffen. Straffen zal er namelijk voor zorgen dat de hond nog banger wordt. In plaats daarvan kun je beter de hond geruststellen en hem belonen wanneer hij rustig blijft in de situatie waar hij bang voor is.

Het kan ook helpen om een stap terug te nemen en de hond opnieuw te laten wennen aan de situatie. Dit kun je doen door de hond op een afstandje te laten wennen aan de prikkel waar hij bang voor is en hem langzaam dichterbij te brengen wanneer hij rustig blijft. Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen en niet te snel te willen gaan.

Een andere tip is om de hond te laten socialiseren met andere honden. Op deze manier leert de hond hoe hij zich moet gedragen in een roedel en kan hij zich ontwikkelen tot een sociale hond. Let hierbij wel op dat je de hond alleen laat spelen met honden die goed gesocialiseerd zijn en geen agressief gedrag vertonen.

De duur van de juveniele fase

Tot slot is het belangrijk om je te realiseren dat de juveniele fase van de hond maar een korte periode is. Het is dus belangrijk om deze tijd goed te benutten en ervoor te zorgen dat de hond zoveel mogelijk nieuwe dingen leert. Op deze manier zal de hond zich ontwikkelen tot een stabiele en sociale hond die goed om kan gaan met verschillende situaties.

Conclusie: Creëer een stabiele en sociale hond met de juiste aanpak

Vergeet niet dat deze fase vooral draait om het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving voor de hond. Op deze manier zal de hond zich op zijn gemak voelen en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Woef woef... voor je het weet is jouw hond alweer beland in de puberfase en dan kom je als baasje voor hele andere uitdagingen te staan!